Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

πως η εξοικονόμηση χρημάτων μέσω πρόληψης, μπερδεύει ένα στενόμυαλο διοικητή

σε κατάσταση μεγάλου πανικού επέστρεψε ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, από το υπουργικό τετ-α-τετ, για να βιαστεί να στείλει στην υπεύθυνη του ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης κατηγορία κατάχρησης εξετάσεων για ανασφάλιστα άτομα. Η κατηγορία αντιστρέφεται, απευθυνόμενη στο πρόσωπο του και τους πληροφοριοδότες του, ως συκοφαντία επί προθέση και κατάργησης του μοναδικού μέτρου πρόληψης θεσμικού φορέα, απέναντι σε σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στο Νομό Ρεθύμνου. Το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης, με την λειτουργία του γλιτώνει χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, εμβολιάζοντας ανασφάλιστα παιδιά, χορηγώντας φάρμακα πρόληψης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, αρτηριακής απόφραξης διαβητικών, ρύθμισης διαβήτη και κάνοντας έλεγχο φυματίωσης και άλλων λοιμωδών νοσημάτων στον ανασφάλιστο πληθυσμό του νομού. Η δέσμευση του νοσοκομείου, είναι να καλύπτει εξετάσεις αίματος, γιά ένα μόνο άτομο ημερησίως, δωρεάν, το οποίο τηρείται με περισσή μάλιστα ευλάβεια, από τους έχοντες την αρμοδιότητα των ραντεβού στο νοσοκομείο. Υπολογίστε κ. διοικητά το κόστος της δαπάνης του νοσοκομείου από μια επιδημία λοιμώδους νοσήματος, από την νοσηλεία ασθενών με έμφραγμα, εγκεφαλικό,ή απορρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη, που σαν επείγοντα περιστατικά θα είστε υποχρεωμένος να καλύψετε, βάση νόμου, με έξοδα του νοσοκομείου.

Λοβέρδου συνέχεια

υπουργείο υγείας.μηνιαίο ραντεβού υπουργού με 30 διοικητές νοσοκομείων. κανένας με γεννητικά όργανα ανάλογα του φύλου. 3 ώρες στην αναφορά. χρόνος για τον καθένα, 6 ολόκληρα λεπτά. κάθε 6 λεπτά ολοκλήρωνε, ο υπουργός μας, τη σύνοψη για τα οικονομικά εκάστου νοσοκομείου. και στο τέλος ζήτησε έλεος. παιδιά στείλτε Viagra, δεν προλαβαίνει παραπάνω.

τι μάθαμε

κάθε φορά που ο Λοβέρδος συναντιέται με τους σταυροφόρους διοικητές του, κάνουμε επανάληψη στα μαθηματικά. 150.000 μπαινοβγαίνουν καθημερινά στις πόρτες του ΕΣΥ. 100.000 γιατροί, 40.000 ασθενείς, 5.000 συνοδοί. Έκαστος εξ αυτών ευθυνόμενος για απώλεια 1 ευρώ, συμβάλλει σε τρύπα 5 εκατομμυρίων. Ο υπουργός μας, κάτι χαλασμένο παίρνει, για να ξεχνά ότι το μεγάλο έλλειμμα στα νοσοκομεία, οφείλεται στην υπερτιμολόγηση υλικών και φαρμάκων, πού το υπουργείο υγείας επέτρεψε σε συνεργασία με τις προμηθεύτριες εταιρείες.
Κ Λοβέρδο, κόψτε τα σάπια και δώστε στην δημοσιότητα, πού τόσο σας γοητεύει, τις υπουργικές διατάξεις για τα μη συγκρίσιμα υλικά. Επί κυβερνήσεων σοσιαλιστικών υπεγράφησαν. Μάλιστα μία από αυτές φέρει την υπογραφή της προηγούμενης υπουργού υγείας. Δεν κινδυνεύεται να κατηγορηθείτε παρά μόνον για αυτοκριτική. Ο λαός, τον οποίο υποτίθεται ταχθήκατε να υπηρετήσετε κ.λογιστά, σας απαντά ότι ''απ΄την κεφαλή βρωμάει το ψάρι''.

καλημέρα και σήμερα

Εν αναμονή ενός καυτού Νοέμβρη για τα Νοσοκομεία.

καταγγελία ξανά

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και πιστός υπηρέτης του Ανδρέα Λοβέρδου, κοινοποίησε έγγραφο στην υπεύθυνο του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το αδίκημα της κατάχρησης σε εξετάσεις ανασφάλιστων. Οι προηγούμενες διοικήσεις, επί δεξιάς διακυβέρνησης, είχαν δώσει την άδεια για δωρεάν εξετάσεις αίματος καθημερινά για ένα άτομο ανασφάλιστο με χαρτί σφραγισμένο από το ιατρείο. Αυτό τηρείται με σειρά προτεραιότητας από το γραφείο εισιτηρίων και δεν παραβιάζεται, παρά μόνο για επείγοντα περιστατικά (σπάνια). Δεν θα του περάσει, όμως, αυτή η περικοπή.

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Καταγγελία

ΟΙ  ΓΙΑΤΡΟΙ  ΤΗΣ  ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ  ΚΛΙΝΙΚΗΣ  ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ  ΔΥΟ ΑΠΕΡΓΟΥΣ  ΠΕΙΝΑΣ  ΠΟΥ  ΠΡΟΣΕΚΟΜΙΣΤΗΚΑΝ  ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΦΥΛΑΚΕΣ  ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ,  ΧΩΡΙΣ  ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ  ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ  ΤΗΣ  ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ  ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, την οποία αρνήθηκαν οι απεργοί και εξ αιτίας αυτού δεν εξετάστηκαν παρα την κρισιμότητα της κατάστασης τους. Αυτό χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτα ανήθικο από μέρους των γιατρών και αυτόματα καταργείται προς αυτούς η προσφώνηση ''συνάδελφος''. Δεν είμαστε συνάδελφοι με άτομα πού παραβαίνουν τις αρχές της άσκησης της ιατρικής, ασεβούν εις βάρος της αξιοπρέπειας του ασθενούς και που βασικά παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

παρέμβαση

Δήλωση των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης, προσυπέγραψε και εκφώνησε στην τελετή έναρξης το 15ο Παγκρήτιο Συνέδριο, πού διεξάγεται από 29 -31 Οκτώβρη στα Χανιά. Με την δήλωση αυτή οι γιατροί νοσοκομειακοί και ιδιώτες δηλώνουν αντίθετοι στον άκριτο περιορισμό των δημοσίων δαπανών για την υγεία, αντίθετοι στην αποποίηση της συνταγματικής ευθύνης της πολιτείας, απέναντι στην υγεία και αντίθετοι στην απόπειρα κατάργησης ή υποβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών δεν συνάδει με τον ρόλο της ιατρικής απέναντι στην αρρώστια. Η ιατρική έχει θέση , όχι μόνο στην υγεία του ανθρώπου σαν άτομο, αλλά οφείλει να υπερασπίζεται και την υγεία της κοινωνικής δομής. Η δήλωση εστάλη στην ΟΕΝΓΕ, με σκοπό να επιδοθεί στον υπουργό υγείας.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

η υγεία στο Ρέθυμνο

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή και η παρουσία των κατοίκων του Νομού, στην ανοιχτή συνέλευση - κάλεσμα, της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, όπου απεκάλυψε τα προβλήματα πού αφορούν την βιωσιμότητα του Νοσοκομείου. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης παρουσίασαν τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται μέσα από την πολιτική της λιτότητας και προειδοποίησαν για την επικείμενη πρόθεση περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας. Απογοητευτική, όπως σχεδόν πάντα, η εμφάνιση εκπροσώπων φορέων και θεσμών.
Η Ένωση γιατρών ανακοίνωσε, επίσης, την συμμετοχή της στην εβδομάδα υγείας χωρίς εισιτήριο, πού αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ. Η εβδομάδα αυτή, φιλοδοξεί να ανοίξει τις πόρτες του Νοσοκομείου και σε ζητήματα κοινωνικής υγείας.

Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης απέκτησε δική του ιστοσελίδα.
Η διεύθυνση είναι http://www.ethiatreio.com/
Υπενθυμίζω, ότι λειτουργεί Δευτέρα με παθολογικό ιατρείο και φαρμακείο, Τρίτη με μαιευτικό-γυναικολογικό και Τετάρτη με παιδιατρικό και τμήμα εμβολιασμού.
Σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία και του καρδιολογικού ιατρείου.
Ο στόχος του ιατρείου είναι η αυτοκατάργηση του, μέσα από την αποδοχή της αυτοδιοικητικής αρχής, της ανάγκης παροχής υγείας σε κάθε ανασφάλιστο , ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος και ύπαρξης ή όχι νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα. Γιατί οι υποχρεώσεις της πολιτείας, δεν μπορεί να καλύπτονται από τον εθελοντισμό. Ο εθελοντισμός, έχει θέση μόνο στην ανάδειξη μιάς αναγκαιότητας.
Στόχος, επίσης του ιατρείου, είναι η υπέρβαση της ανάγκης για αλληλεγγύη, μέσα από δομές κοινωνικές που ανταποκρίνονται αντανακλαστικά, σε οτιδήποτε αποπειράται να θίξει ή καταπατίσει ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό της υγείας. Για να μην υπάρχουν και αύριο θύματα της αλληλεγγύης μας.

για καληνύχτα

Τώρα
κάτω απ τα μάτια όλων μας
θα κανουμε κι εμεις οι ίδιοι
τα δικά μας
θαύματα
Θα εφευρουμε καινούργια τριαντάφυλλα
Κατορθώματα δυσκολότερα κι απ του δημιουργου
...
Οχι μονάχα να χτίσουμε
επινοώντας το καινούργιο
μα να βάλουμε δυναμίτη σε όλα τα παλιά
για τη χαρα
των μεγάλων παιδιών
που είμαστε
Μαγιακόφσκι
αναρτήθηκε από  Αντρέας Κ.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΕΣΥΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ( ΙΚΑΦΕΣΥ για λόγους ευωχίας)

το ΕΣΥ Κρήτης ετοιμάζεται να καλωσορίσει το ΙΚΑ, στη μεγάλη του αγκαλιά. Αντε να δούμε τι άλλο χωράει εκεί μέσα. Γιατί μη νομίζετε, ότι θα μεγαλώσει η αγκαλιά, απλώς θα στριμωχτούμε λίγο για να χωρέσουμε όλοι. Όποιος είναι κλειστοφοβικός ή δεν μπορεί την αναπνοή του διπλανού του, να ξεκινήσει τα φάρμακα του. Δεν είναι εποχή για απεξάρτηση.
Κι ένα ανέκδοτο . Ο ΥΥ θα διπλασιάσει το προσωπικό των νοσηλευτικών μονάδων στα επαρχιακά νοσοκομεία, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα εξυπηρέτησης και των ασθενών του ΙΚΑ, που από την Πρωτοχρονιά, με το φλουρί, κερδίζει πολλά όμορφα βράδια στο ΕΣΥ.

εφημερίδα

 και ο Προβόπουλος θα έχει συμμετοχή στην ταινία ο εφιάλτης στο δρόμο για την ..ανάπτυξη, μόνο πού η εμφάνιση του θα περιορίζεται αυστηρά στο ρόλο του προεκλογικού προφήτη.
ο ρόλος περιλαμβάνει τον παρακάτω μονόλογο: να σταματήσει η πολυδάπανη λειτουργία των ΚΑΠΗ,
να περιοριστεί ο αριθμός των ΤΕΙ, να περιοριστεί η δαπάνη για την μεταφορά μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές στα σχολεία τους.
το τρέχον, έτος φυσικά, η ανεργία ξεπέρασε τα νούμερα της προεφηβείας ( >12% ), η οικονομία συρρικνώθηκε κατά  4% (μόνο;) και η μείωση στις μέσες πραγματικές αποδοχές στο δημόσιο έφτασε το 17%. Στα τέλη, όμως, της άλλης χρονιάς (λίγο πριν τις επόμενες εκλογές, βλέπει.. ήπια ανάκαμψη).
Δική μου πρόταση για ΚΑΠΗ και μαθητές. Οι εκδρομές του ΚΑΠΗ να γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιλαμβάνει και την μεταφορά των μαθητών. Έτσι θα προσέχει και κάποιος τα παιδιά και οι παππούδες θα μαζεύουν κανένα ξύλο για το δύσκολο χειμώνα και χορταράκια για τη άδεια κατσαρόλα.

Μια βραδιά για το Νοσοκομείο

Σήμερα θα μαζευτούμε στο Σπίτι του Πολιτισμού, σε μια συνέλευση ανοικτή για όλους. Ο λόγος ; Το νοσοκομείο και η δημόσια υγεία. Βασικά δικαιώματα καταπατούνται καθημερινά και ο ''καταναλωτής'' υγείας δεν γνωρίζει τις συνέπειες, πού αυτό θα έχει στην καθημερινότητα του. Οι υπηρεσίες υγείας, είναι ήδη αρκετά υποβαθμισμένες στο Νομό, παρά τις προσπάθειες πού καταβάλουν οι εργαζόμενοι. Οι περικοπές των τελευταίων μηνών, έχουν φέρει σε αδιέξοδο ασθενείς και εργαζόμενους στο χώρο της υγείας. Θα απαιτήσουμε όλοι μαζί αναβαθμισμένη, δωρεάν δημόσια υγεία.
η Ένωση Γιατρών και οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

RN_EPEISODIAPOREIA_169,61.flv

When The Ship Comes In - A Bob Dylan Song - My cover version

when the ship comes in


ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ
                         Bob Dylan
Θα’ρθουν καιροί
που οι ανέμοι θα κοπάσουν
και το θαλασσινό αεράκι θ’αναπνευσουμε
σαν τη γαλήνη πριν πιάσει φουρτούνα
την ώρα που το καράβι είθε να φτάσει

Η θάλασσα θα χωριστεί
το καράβι θα τρανταχτεί
κι η ακτή θα σειστεί
η παλίρροια θα ηχήσει
σαν τους παφλασμούς των κυμάτων
και θα ξημερώνει ένα καινούριο πρωί

Τα ψάρια θα γελούν καθώς αλλάζουν πορεία
τα γλαροπούλια με ένα χαμόγελο κι αυτά
κι οι βράχοι θα στέκουν αγέρωχοι
την ώρα που το καράβι είθε να φτάσει

Οι λέξεις που θα λεν όσοι θέλουν το καράβι να χαθεί
θα χάνονται καθώς βγαίνουν απ τα στόματα τους
κι οι αλυσίδες της θάλασσας θα σπάσουν εκείνη τη νυχτιά
και θα θαφτούν στα βάθη του ωκεανού


Το τραγούδι θ’αρχίσει
με του πανιού το ανέβασμα
σαν το καράβι βάλει ρώτα για την ακτή
κι ο ήλιος θα σεβαστεί κάθε πρόσωπο στο σκαρί
Την ώρα που το καράβι είθε να φτάσει

Κι η άμμος θα κυλήσει σα χρυσαφένιο χαλί
τα κουρασμένα δάκτυλα σας,να πατήσουν
κι οι σοφοί του πληρώματος
γι άλλη μια φορά θα μας θυμίσουν
πως ο κόσμος ολάκερος μας βλέπει

Οι εχθροί μας θα πεταχτούν απ τον ύπνο τους
νομίζοντας πως βλέπουν ένα όνειρο
αλλά θα τσιμπηθούν και θα φωνάξουν
γιατί ξέρουν πως πλέον είναι αληθινό
είναι η ώρα που φτάνει το καράβι

Και θα σηκώσουν τα χέρια τους
λέγοντας μας «τα αιτήματα σας θα ικανοποιηοθν»
αλλα εμείς θα φωνάξουμε «οι μέρες σας είναι μετρημενες»
και σαν τη γενιά του Φαραώ θα χαθούν στη λήθη
σαν τον Γολιάθ θα κατατροπωθούν

Αντρεας Κ.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Μίκης Θεοδωράκης - Όμορφη πόλη (Πρώτη εκτέλεση)

καλημέρα

η ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου καλούν σε ανοικτή συζήτηση-συνέλευση, στις 27 Οκτώβρη 7.30 το απόγευμα, στο Σπίτι του Πολιτισμού, όσους ενδιαφέρονται για την επιβίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
  • Γιατί σήμερα είναι η ώρα για το δικό μας ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της υγείας.
  • Για να μη διαπραγματευόμαστε τα δικαιώματα των ασθενών, εν αγνοία τους.
  • Για να απαιτήσουμε ένα αξιοπρεπές Νοσηλευτικό Ιδρυμα με δωρεάν και δημόσιες υπηρεσίες.
  • Για να γνωρίσουν όλοι, το τι αλλάζει στη πράξη μέσα από τις επιταγές της λιτότητας.
  • Για να εμποδίσουμε αυτό τον ανίερο γάμο, της υγείας με το μνημόνιο.
Επειδή η υγεία είναι δικαίωμα για όλους.

και δεν τη χαρίζουμε σε κανένα προικοθήρα

Διακαναλικό... χιούμορ;

  • Τι μάθαμε από τον τελευταίο απόγονο της γενεάς του Παπα-Αντρέα; Μα, το παιχνίδι του παπά. Το κληρονόμησε απ΄το πατέρα μαζί με το DNA, όπου είχε ενσωματωθεί και ο αγώνας για την ''ανεξαρτησία'' της Ελλάδας. Εμπλουτισμένο το DNA αυτό, πέρασε και στο ΠΑΣΟΚ. Άρα δεν μεταλλάχθηκε το ΠΑΣΟΚ, ούτε φυσικά ο γιός του πατέρα. Οπότε,καλείται ο κ.Μπαμπινιώτης να συγγράψει ξανά το ερμηνευτικό λεξικό των ελληνικών γιατί μερικοί μπερδευόμαστε ακόμη με κάποιους όρους.
  • Εμείς πονάμε (πρωθ).         Εμείς όμως και πονάμε και πεινάμε και κρυώνουμε (χορός).
  • ''Για να τα κάνουμε αυτά χρειάζεται να αλλάξουμε τη χώρα''. Μήπως λέω, μήπως, να αλλάξουμε χώρα καλύτερα;
  • Θέμα περαίωσης:ο εισαγγελέας ψηφίζει, αθώοι οι κατηγορούμενοι,πάμε γι άλλα.
  • Φυτώριο δοσίλογων, θα οργανώσει η κυβέρνηση, με την δημοσιοποίηση φορολογικών δεδομένων, όπου η κοπριά θα έρχεται κατευθείαν και φρεσκότατη, από τους στάβλους Μέρκελ και Σια.
  • ''η παρούσα δημοτική αρχή της Αθήνας, αγνόησε το πρόβλημα με τους μετανάστες, τα σκουπίδια κ.λ.π.''            χωρίς σχόλιο.
  • ΔΕΝ ΘΑ ΠΗΔΗΞΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ. Και οι γραμμές θ΄αλλάξουν χρώμα; ε όχι κι αυτό.
  • Ας μπορούσαμε να γελάσουμε λίγο, σαν εκείνο τον υπουργό οικονομικών που έσκαγε στα γέλια ανακοινώνοντας δημοσιονομικά μέτρα.

τα μάθατε;

  • 105 μαθητές Γυμνασίου δικάζονται μαζί με τους κηδεμόνες τους για συμμετοχή στις καταλήψεις των σχολείων τους.
  • Καταργείται και στη πράξη, η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σε εφαρμογή του μνημονίου, κατατέθηκε σύμβαση εταιρείας με εργαζόμενους, με μείωση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ (απο 740 σε 640 ευρώ).
  • Αυτοί που ζεσταίνουν τον πλανήτη με εργοστασιακούς ρύπους, εξαγοράζουν και την σιωπή μας. Η Bayer και όχι μόνο, πλήρωσε γερουσιαστές στις ΗΠΑ, για να υποτιμήσουν τον κίνδυνο από την υπερθέρμανση.
  • Οι Γάλλοι, όμως, συνεχίζουν να είναι στο δρόμο, απεργώντας και διαδηλώνοντας καθημερινά.
  • Και η είδηση: το κράτος θέλει αιμοδότες, όχι πολίτες.

η υγεία δεν πάει καλά

  • Σε σύμπραξη ιδιωτών ανατίθενται και οι προμήθειες των Νοσοκομείων. Ως τώρα έχουν ιδιωτικοποιηθεί, η υπηρεσία καθαριότητας, η τροφοδοσία, η φύλαξη.Το ποσό που αντιστοιχεί στις παραπάνω ιδιωτικές υπηρεσίες ανέρχεται στο 1,5 εκ. ευρώ ανά έτος, μόνο για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Επιπλέον για την μηχανοργάνωση, πλήρωσε η ΥΠΕ Κρήτης, τα προγράμματα για όλα τα Νοσοκομεία με το ποσό των 5 εκ.ευρώ.
  • Και μη ξεχνάμε, θα μειωθεί η δαπάνη για την υγεία - κοινωνική ασφάλιση, κατά 1187 δις ευρώ. Θα τα ονομάσουμε ''επιχείρηση καθαρά χέρια'' και θα τα δώσουμε στους ιδιώτες να μας νοικοκυρέψουν.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ο τέταρτος της τρόικας

Ποιο είναι το τέταρτο μέλος της… τρόικας; Ο χαμένος, μελαχρινός αδελφός του Πολ Τόμσεν; Ο ψυχογιός του Στρος - Καν; Ο Έλληνας υπουργός που λέει «μνημόνιο» και λιώνει; Ο Α. Λοβέρδος. Η μοίρα τον έριξε αναμφισβήτητα σε ένα υπουργείο που έχει ανάγκη από γερό συμμάζεμα. Η διαρκής επαγρύπνηση και η καλή στρατηγική είναι προαπαιτούμενα για την αποτελεσματική μακροημέρευσή του στην οδό Αριστοτέλους. Ο μνημονιακός μεγαλοϊδεατισμός, ωστόσο, που επιδεικνύει ο υπουργός είναι το κάτι άλλο. Πρόσφατη εκδήλωσή του υπήρξε η επινόηση του «Μνημονίου Συνεργασίας» και η πρόσκληση-πρόκληση που απηύθυνε στους διοικητές των νοσοκομείων για δήλωση υπακοής, ζητώντας να δεσμευτούν εγγράφως ότι θα φέρουν άμεσα εις πέρας κάποιους από τους κρίσιμους στόχους του υπουργείου. Αλλιώς οι θέσεις τους θα κριθούν επισφαλείς…
αναδημοσίευση από ''το ποντίκι''

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

καλημέρα, έρχεται καινούρια άνοιξη

εφημερίδα 24.10. - 2010

....βγήκαν από τη σπηλιά, θέλοντας περισσότερο ήλιο για τα μικρά τους. Έστειλαν να οργωθεί το χωράφι. Το υνί, έφερε το τροχό κι ο τροχός τη γραφή. Η γραφή κουβάλησε το χρήμα και το χρήμα έφερε το χρόνο. Ο χρόνος ταυτίστηκε με το χρήμα. Ο χρόνος  έφερε τη ταχύτητα κι η ταχύτητα τον πόλεμο. Ο πόλεμος έφερε την τεχνολογία κι η τεχνολογία καινούριο πόλεμο. Πόλεμος για τροφή, πόλεμος για γη, πόλεμος για εξουσία, πόλεμος για ελευθερία, πόλεμος για θρησκεία, για τρέλα, για καύσιμα, για ένα λερωμένο φουστάνι, πόλεμος σήμερα για τον αφοπλισμό των συνειδήσεων.

Το μνημόνιο ως φάρμακο.

                          selective,effective,preventive                                                                                                
                                                                                            
Σύνθεση:θειικό άλας δολαρίου και ευρώ.
Ονομασία προϊόντος:μνημόνιο εξάρτησης, καταστολής και ελέγχου.
Ποιοτική και ποσοτική σύνθεση:κάθε καψάκιο περιέχει θειικό άλας ομολόγων, των αντίστοιχων νομισμάτων.
έκδοχα:γλυκερόλη, όλοι μαζί τα φάγαμε, οι μετανάστες φταίνε για τις τρύπες.
κάθε υπόθετο φέρει και επιπλέον επικάλυψη γλυκερόλης για γρήγορη τοποθέτηση και αποτελεσματικότερη δράση.
Φαρμακοτεχνική μορφή:Καψάκιο σκληρό, οβάλ σχήματος, με τρίμματα ψεύδους και προτυπωμένο λογότυπο ΔΝΤ. Υπόθετο: μαλακό υπόθετο χρώματος άσπρο-γαλάζιο σε εναλλαγή, με προτυπωμένο λογότυπο ΕΚΤ.
Κλινικές πληροφορίες
θεραπευτικές ενδείξεις:ενδείκνυται για την θεραπεία δημοσιονομικού ελλείμματος σταδίου 3 και 4, την διατήρηση ρευστότητας τραπεζικού κεφαλαίου, την πρόληψη ανυπακοής σε διεθνείς οικονομικές προτεραιότητες και για τον έλεγχο της καταναλωτικής κατεύθυνσης των πολιτών.
Αντενδείξεις:καμμία γνωστή ως τώρα, εκτός και αν ο ασθενής δεν επιθυμεί την χρήση , οπότε και πρέπει να χορηγηθεί δια της βίας.
Ειδικές προφυλάξεις κατά την χρήση: η υπερβολική καταστολή του άξονα του κρατικού παρεμβατισμού μπορεί να επιφέρει αύξηση του δείκτη ανεργίας, μείωση των δεικτών ανάπτυξης, κατάργηση κεκτημένων εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, περιορισμό του κράτους πρόνοιας, ιδιωτικοποίηση υγείας - παιδείας, απώλεια αντανακλαστικών μνήμης συνταγματικών δικαιωμάτων και αύξηση κατανάλωσης ψυχοφαρμάκων.
Ανεπιθύμητες ενέργειες:χρεωκοπία με συνοδό σοβαρές οικονομικές απώλειες στα ηγετικά κράτη μέλη της 2Ε, υποτίμηση νομίσματος, αλυσιδωτή παράσυρση σε χρεοκοπία άλλων μελών, απώλεια εδαφικής κυριαρχίας, συγχώνευση υγειονομικών μονάδων και κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων.
Υπερδοσολογία:η υπερβολική χορήγηση το πολύ-πολύ να προκαλέσει κοινωνική εξέγερση και κατάρρευση κρατικού μηχανισμού.
Διάρκεια ζωής:όσο χρειαστεί για να επιτευχθεί ο στόχος του απόλυτου ελέγχου επί της ζωής.
Ιδιαίτερες προφυλάξεις:να προηγηθεί της χρήσης εκστρατεία τρόμου, για επικείμενη χρεοκοπία και απώλεια των πάντων.
Κάτοχος αδείας κυκλοφορίας:κυβέρνηση Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Ραγκούση ,Λοβέρδου και Διαμαντοπούλου.
Ημερομηνία πρώτης έγκρισης:θα τη θυμάστε οι κάτοχοι αδείας, καλύτερα από μας.
Πριν τη συνταγογράφηση συμβουλευτείτε, τα κράτη που το εφάρμοσαν και την εγκεκριμένη περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος.
Η διαφήμιση είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νέα νομοθεσία και τον κώδικα δεοντολογίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όμως, προσοχή επιβάλλεται γιατί, ο νόμος είναι ευέλικτος και επιδέχεται πολλών ερμηνειών.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο  site  της εταιρείας ''Παπανδρέου Πρωθυπουργός της Ελλάδος''.

καληνύχτα

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Α Ν Ε Π Ι Θ Υ Μ Η Τ Ο Ι

η πορεία των φοιτητών στο Ρέθυμνο, σύνοδος και αντισύνοδος

Περίπου 1000 διαδηλωτές, φοιτητές και καθηγητές απ΄όλη την Κρήτη, είπαν ΟΧΙ
στο νέο νόμο πλαίσιο, που ετοιμάζει η κ. Διαμαντοπούλου με τις επιταγές του μνημονίου
αλλά χωρίς την συναίνεση πολλών από τους πρυτάνεις. Η πορεία ξεκίνησε από τα ΤΕΙ, που είναι υπό κατάληψη
και έφτασε μέχρι  το μπλόκο των ΜΑΤ, λίγο πριν από το ξενοδοχείο Creta Palace, όπου ο δρόμος
είχε αποκλειστεί. Έγινε σύγκρουση μικρής διάρκειας, προκειμένου η πορεία να πλησιάσει περισσότερο
στο ξενοδοχείο, όπου διεξάγεται η σύνοδος των πρυτάνεων, αλλά εμποδίστηκε από τα ΜΑΤ
με ρίψη δακρυγόνων, ώστε δεν ήταν δυνατόν να επιχειρηθεί ξανά. Ακολούθησε πετροπόλεμος
και έγιναν 4 συλλήψεις. Δύο φοιτήτριες είχαν κρίση άσθματος, άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση.
Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε και ο τροχονόμος, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, ο οποίος αναγκάστηκε να
εγκαταλείψει τη μηχανή και να τραπεί σε φυγή.  Η πορεία, στη συνέχεια, κατευθύνθηκε στο Αστυνομικό κτίριο, με σκοπό να απαιτήσει την απελευθέρωση των τεσσάρων συλληφθέντων.
Η πληροφορία της απελευθέρωσης τους, λίγο αργότερα, έδωσε το σήμα για την διάλυση και την αποχώρηση των φοιτητών, προς τα κτίρια των ΤΕΙ.

η αντισύνοδος των πρυτάνεων

ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης


Πως θα ήταν εάν κάποιος όταν αρρωσταίνει μπορεί να βρίσκει συμβουλή και βοήθεια, φάρμακα και παρηγοριά χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει; Πως θα ήταν εάν τα παιδιά εμβολιάζονταν και φροντίζονταν τα δόντια τους πριν αρχίζουν να έχουν προβλήματα. Πως θα ήταν εάν οι γυναίκες δεν έπρεπε να πληρώνουν ακριβά την εγκυμοσύνη τους και να γεννούν δωρεάν; Πως θα ήταν εάν η πρόληψη με μαστογραφία και PAP τεστ ήταν αυτονόητο δικαίωμα όλων των γυναικών;

Αυτή η απορία μας οδήγησε σήμερα μετά από 2 χρόνια λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης να μετράμε πάνω από 1000 επισκέψεις ασθενών, να εμβολιάζουμε σταθερά πάνω από 200 ανασφάλιστα παιδιά, και πάνω από 30 ανασφάλιστες εγκύες να έχουν τη σωστή παρακολούθηση και βοήθεια. Γνωρίσαμε ανθρώπους παραμελημένους με τεράστια προβλήματα υγείας που είτε από φόβο, είτε από φτώχεια δεν προσέγγιζαν το σύστημα υγείας, γνωρίσαμε παιδιά πλήρως ανεμβολίαστα, είδαμε αρρώστιες που μόνο στα βιβλία είχαμε δει έως τώρα, είδαμε νέους ανθρώπους χωρίς δόντια, μάθαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν τι είναι το AIDS και η ηπατίτιδα.
Σε μια εποχή που όλοι τείνουν να πιστέψουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ότι καλά αυτά που λέτε αλλά είναι ρομαντικά, γραφικά, έξω από την πραγματική ζωή και «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα». Ότι η υγεία και η παιδεία είναι αγαθά που μας ανταποδίδονται μετά από σκληρή δουλειά και που δεν ανήκουν δικαιωματικά σε κάθε ανθρώπινη ζωή. Που έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει να λειτουργούμε σαν ομάδα η οποία δουλεύει συλλογικά, για να μπορούμε όλοι να μορφωθούμε και να θεραπευτούμε. Που η έννοια της συντροφικότητας θεωρείται ξεπερασμένη,
θελήσαμε να δούμε πως θα ήταν εάν…..

Πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτός ο κόσμος που θέλουμε μπορεί να υπάρξει. Τον δημιουργήσαμε και τον ζούμε. Καιρός να τον διεκδικήσουμε.
Ανοιγμα της μουσικής εκδήλωσης, που έγινε στη Φορτέτζα,
στις 29/09/2010, από το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ελένη Ιωαννίδου

Η αντισύνοδος πρυτάνεων

Συγκέντρωση και πορεία με πλήθος κόσμου, εξελίχθηκε στα πλαίσια
της αντισυνόδου των πρυτάνεων, από το Δημαρχείο.
Το βράδυ ο Δήμαρχος δεξιώθηκε την ομήγυρη των πρυτάνεων, σε
γνωστό ρεστοράν της πόλης. Σάββατο πρωί στις  11 στα ΤΕΙ, θα ξεκινήσει
μεγάλη πορεία με κατεύθυνση το ξενοδοχείο όπου γίνεται η σύνοδος των πρυτάνεων,
παρουσία της κ.Διαμαντοπούλου.
Ούτε η παιδεία, ούτε η υγεία είναι προϊόν για ιδιωτική εκμετάλλευση.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ACTIVE MEMBER - ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ

νέα από τον χώρο της υγείας

Να μη προχωρήσει ο γάμος της υγείας με το μνημόνιο της λιτότητας και της κατάργησης συνταγματικών δικαιωμάτων.
Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου (Ε.Ι.ΝΟ.Ρ),  ''συμμετείχε'', με αυτή την απαίτηση, στην υποδοχή της κ.Λιονή, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Ενημέρωσε για το θέμα της επιβίωσης του Νοσοκομείου και της επικείμενης διάλυσης της Δημόσιας υγείας, την ίδια και τους συνεργάτες της, μοίρασε ενημερωτικό υλικό και διαβίβασε την απαίτηση των εργαζομένων και των κατοίκων του Νομού, για άμεση στήριξη του ιδρύματος.
Η κ.Λιονή διατελεί περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας και διεκδικεί με το κυβερνών σχήμα το χρίσμα της αντιπεριφερειάρχου.

ειδήσεις από τα θρανία

  • η αντισύνοδος Πρυτάνεων στο Ρέθυμνο  22 και 23 Οκτώβρη. Την απόφαση της διοργάνωσης, έλαβαν μαζί φοιτητές και ΔΕΠ.
  • ο νέος νόμος πλαίσιο για την παιδεία προχωρεί σε ιδιωτικοποίηση και της παιδείας.
  • συγκέντρωση στο Δημαρχείο Ρεθύμνου και πορεία, σήμερα στις 6 το απόγευμα, στα πλαίσια της αντισυνόδου των Πρυτάνεων.
  • 17 σχολές τελούν υπό κατάληψη σ΄όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, του tvxs.

Politiki Kouzina - Sta limania anapsane foties

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

καλημέρα στην συνέλευση του Ρίο.

στα ισπανικά rio είναι το ποτάμι και sanrio νομίζω το χαμόγελο.

Είδηση σύντομη και άλλα νέα :Να μη ξεχάσω τα ονόματα αυτών που συναίνεσαν στο μνημόνιο.

  • Η ΟΕΝΓΕ κυκλοφόρησε αφίσα που καλεί τους πολίτες, να μη συμμετέχουν στην παράνομη πρακτική χρηματισμού των λειτουργών της υγείας.
  • Γκετοποίηση της Αθήνας θεωρούν οι εκφραστές της ακροδεξιάς, την πολυπολιτισμικότητα διά της παρουσίας των μεταναστών. Τα γκέτο, ξεχνούν, ότι κατασκευάζονται έξωθεν.
  • Οι γάλλοι  σε εξέγερση, πού αρχίζει να θυμίζει Μάη του ΄68.
  • Στις  20.10.1854 γεννήθηκε στην Γαλλία, αυτός πού ο Καμύ ονόμασε ο ποιητής της εξέγερσης. Ο  Αρθρούρος Ρεμπώ.
  • Βήμα προς τα πίσω απ΄το χείλος του γκρεμού, ονόμασε χωρίς αιδώ ο Τζώρτζ Οσμπορν, πρωθυπουργός της Βρετανίας, την περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά  83δις. Μείωση κατά 500.000 των θέσεων εργασίας στο δημόσιο και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για ένα χρόνο.
  • Οι ελληνικές φυλακές κολαστήρια του Δάντη, γνωμοδότησε ο αρμόδιος εισηγητής βασανιστηρίων του ΟΗΕ, Μάνφρεντ Νόβακ.

Μιά διακήρυξη με ...ορχιδέες

  • Η  Ομοσπονδία  Ενώσεων  Νοσοκομειακών  Γιατρών  Ελλάδος  καλεί πολίτες και εργαζόμενους στο τομέα της Δημόσιας υγείας, να διεκδικήσουν δυναμικά  την γνήσια αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, όλων των βαθμίδων, την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού. Συγχρόνως κηρύσσει την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη, εβδομάδα ελεύθερης πρόσβασης στα Νοσοκομεία, για όλους. Την εβδομάδα αυτή προτείνεται κατάληψη της διοίκησης και του γραφείου κίνησης για εξασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης, κάλεσμα πολιτών, ενημερωτικές συζητήσεις και εκδηλώσεις, σύνδεση των υπηρεσιών υγείας με σωματεία - συλλόγους.
  • Για να γίνει μνήμη το μνημόνιο. Για να προστατέψουμε δικαιώματα και αξίες για το αύριο.
  • Για να παραδώσουμε περισσότερα απ΄ότι βρήκαμε, στην επόμενη γενιά.
  • Θα είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε κίνηση αντίστασης κατά της οργανωμένης επίθεσης του φασισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος.  Η σιωπή δεν μας ταιριάζει.
     Για να την διαβάσετε ολόκληρη, ygeianet και Ε.Ι.Ν.Α.

η νέα απειλή για τον.. εργαζόμενο

Μετά τους μετανάστες και τους Κινέζους, τη νέα σοβαρή απειλή για τις θέσεις εργασίας των Αμερικανών πολιτών αποτελούν οι... κατσίκες
tvxs

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

οι Γαλλοι αντεπιτίθενται στις αγορές

Συνεχίζουν για έβδομη συνεχή μέρα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, κατά της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Οι απεργοί σήμερα απέκλεισαν τη μεγαλύτερη δεξαμενή καυσίμων της χώρας, την Trapil στο νότο, απ’ όπου τροφοδοτούνται τόσο τα στρατιωτικά όσο και τα κρατικά αεροδρόμιο σε Μασσαλία, Νίκαια και Λυόν, καθώς και τις στρατιωτικές βάσεις Orange, des Milles και Salon-de-Provence. Υπενθυμίζεται πως το 71% των πολιτών τάσσεται στο πλευρό των απεργών.

αναδημοσίευση απο tvxs

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

εφημερίδα μικρή

ευτυχώς η Γαλλία βρίσκεται στο δρόμο.
εμάς φαίνεται μας χαλάει το πολύ νερό.(ασυναίρετο)

ξημερώνει κι είναι ακόμη χθές. Paspala Galani

να μη ξεχάσω ότι

η πράξη στεγνώνει τα δάκρυα

φωνές ανθρώπων, αντί για καλημέρα

Βάλτε πλάτη μας είπε. Βάλτε πλάτη να το σώσουμε.
Μόνο που κυρ. Ανδρέα, εμείς έχουμε βάλει τα όνειρα, την αγάπη, τις μέρες και τις νύχτες μας, τα πόδια και τα χέρια μας, τις γιορτές και τα Χριστούγεννα μας, τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές μας, το μεγάλωμα των παιδιών μας, την καρδιά μας, τα στομάχια μας και την σπονδυλική μας στήλη. Πως να μείνει πλάτη, να σταθεί στον αέρα;
Κι όλα αυτά τα βάλαμε όταν δήθεν στόχος ήταν η Δημόσια υγεία και δεν περιμέναμε να μας ζητηθεί, ήταν το δικό μας όραμα. Ενταγμένο σ ένα άλλο φιλόδοξο όραμα. Ενός κόσμου με συνταξιδιώτες στην ίδια θέση, με εισιτήριο στην ίδια τιμή και την ίδια πρόσβαση στούς κοινόχρηστους χώρους εργασίας, υγείας, παιδείας, ανάπαυσης και διασκέδασης.
Το τρένο, όμως, πήρε λίγους όπως και οι βάρκες διάσωσης του Τιτανικού. Έτσι το ταξίδι με τρένο ακυρώθηκε. Μείναμε με τα πληρωμένα εισιτήρια στο χέρι.
Όλοι που δεν ταξιδεύουμε σ αυτη τη πτήση πιαστήκαμε αγκαλιά και τον πήραμε με τα πόδια. Το δρόμο μας. Τραγουδήσαμε, κλάψαμε κιόλας, συντροφευτήκαμε και φτιάχνουμε όνειρα. Περπατάμε μέχρι να φτάσουμε. Κι εύχομαι νάναι μακρύς ο δρόμος. Να συναντήσουμε μονοπάτια με διαβάτες να κατηφορίζουν και ταξιδιώτες για το δίκαιο.

οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

The Crimson Permanent Assurance part 1

The Crimson Permanent Assurance part 2 . Στάλθηκαν από τον Ανδρέα

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

τι τίτλο να βάλω;

Βρέχει, δυνατά. Δεν τρέχω. Να ξεπλυθώ. Από τί δεν ξέρω ακριβώς.
Νοιώθω σαν να φταίω για το σήμερα. Σαν κάτι να μην έκανα. Ντρέπομαι,... να το πώ έτσι.
Που άφησα να είμαστε τόσο μοναχικοί. Τόσο λίγο διαθέσιμοι; που δεν ήμουν εκεί όταν χρειαζόσουν κάποιον απλώς για να υπάρχει.
Να νοιώθεις την άλλη αναπνοή να περπατά δίπλα. κι έτσι έφυγες.
δεν ήταν βράδυ, ούτε πρω'ι'. ηταν το χθές που αγάπησα.
θέλω να είμαι μαζι με όλους σας. να χαμογελάω σαν ξυπνατε το πρω'ι', χωρίς καφέ. να πίνουμε καφέ χωρίς βιασύνη κι υστερα... το βράδυ να πίνουμε ρακές αγγίζοντας το πάλεμα της μέρας.
Η Μελίνα γεννήθηκε 18 του Οκτώβρη. Την άκουγα τώρα στο δεύτερο σε απαγγελία.
Τη σονάτα του σεληνόφωτος. Πως να βγώ απ τ αμάξι.
άκου
άφησε με νάρθω δίπλα σου
ως εκεί πού στρίβει ο δρόμος
και φαίνεται η πολιτεία με φεγγαρόφωτο
τόσο αδιάφορη και άυλη
που μπορείς επιτέλους να πιστέψεις πως υπάρχεις.
δεν υπήρξε ο χρόνος και η φθορά του.
Άφησε με νάρθω μαζί σου
μπορεί να φανταστούμε κιόλας πως θα πετάξουμε
δεν έχει σημασία άν φεύγεις ή άν έρχεσαι
Το ξέρω πως καθένας μονάχος πορεύεται
Δεν ωφελεί

Να ονειρεύεσαι ότι τύχει.
όχι για να κρατήσω τίποτα δεμένο.
άνθρωποι που ονειρεύτηκαν μεγάλα όνειρα
και τώρα ξεκουράζονται δίχως να ενοχλούνται
απ τη βροχή και το φεγγάρι
άλλος δρόμος δεν έμεινε παρά μονάχα προς τα πάνω
Οχι δεν φτάνει
Συγχώρησε με Γιάννη Ρίτσο

καλημερούδια στις Δευτερες της ζωής μας, καλημερούδια και στους πικραμένους

  • Η ΟΕΝΓΕ  για το σύστημα προμηθειών Νοσοκομείων: Να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας προμήθειας - αποθήκευσης - διανομής, φαρμάκου και υγειονομικών υλικών.
  • Δύσκολος χειμώνας έρχεται. Απαγορεύτηκε η χρήση των βοτάνων εντός ΕΕ. ως μη κερδοφόρα φαντάζομαι, για τις φαρμακοβιομηχανίες. Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε ύψη απαγορευτικά, πάει και η προ-τελευταία παρηγοριά, με το τσάι του βουνού. Αγκαλιαστείτε.
  • Ξεχάστε τους τόνους. Θα τη βγάζουμε με γαύρο... στο αύριο, μια που η Μεσόγειος ταξιδεύει με κατεύθυνση τους τροπικούς. Ελληνικο Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.
  • ΕΣΠΑ εδώ, αναμείνατε στο ακουστικό σας και αναμείνατε και.... Μηδενικό το ποσό που εισπράττουν οι μικροεπιχειρηματίες, όταν τελικά φτάνουν στο ταμείο. Η ανάπτυξη κατηφορίζει.
  • Secret οχι top: διέρρευσε ο ''έλεγχος'' μας από το γραφείο της κ. Μέρκελ. Δεν θα τα καταφέρουν, το χειμώνα θα έχουν 1,5 εκ. ανέργους.
  • ΗΠΑ : η  FED κόβει πάλι χρήμα, λόγω υψηλού ποσοστού ανεργίας και χαμηλού πληθωρισμού. Σε λίγο το $ θα είναι χαρτί κουζίνας.
  • Το καλό το άφησα για το τέλος. Πρωθυπουργός: το στοίχημα για τις εκλογές είναι το πού θα πάμε σαν χώρα (κι που νόμιζα ότι είχαμε κόψει εισιτήριο). Αλλο: ακόμη και οι πικραμένοι θέλουν να πετύχουμε. Η ακύρωση συνταγματικών δικαιωμάτων, τώρα ονομάζεται πίκρα.

Κρίση και ελπίδα. Αποσπάσματα από το βιβλίο του Νόαμ Τσόμσκι


Η ιστορία είναι λίγο πολύ η ίδια σε αρκετές περιοχές του κόσμου. Με μια στενή λογική θα μπορούσε
κάποιος να υποστηρίξει ότι η κρίση πείνας είναι απλώς αποτέλεσμα της έλλειψης ενδιαφέροντος του
δυτικού κόσμου. Η αλήθεια όμως είναι ότι οφείλεται κυρίως στην προσκόλληση των κρατών σε
εταιρικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, πράγμα που αποτελεί μια λανθασμένη γενίκευση των θεωριών
του Άνταμ Σμιθ. Ζητήματα όπως η προσκόλληση σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές εύκολα διαφεύγουν της προσοχής. Επιπλέον εύκολα διαφεύγει και το γεγονός ότι η χρηματοδότηση τραπεζών δεν είναι σε
καμία περίπτωση το μέλημα των ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων οι οποίοι αναγκάζονται να ζούνε σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας, συμπεριλαμβανομένων και των δεκάδων εκατομμυρίων φτωχών οι οποίοι ζούνε στις αναπτυγμένες χώρες...
H “χρυσή εποχή” έδειξε όχι μόνο πρωτόγνωρη αλλά και σχετικά ισότιμη ανάπτυξη και κυρίως
επέτρεψε τη χρήση πολιτικών κράτους δικαίου. Όπως οι Keynes και White είχαν υποδείξει η ελεύθερη
διακίνηση κεφαλαίου θα αναιρούσε την δυνατότητα άσκησης τέτοιων πολιτικών. Συγκεκριμένα στην
επίσημη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων δημιουργεί μία “εικονική
γερουσία” από δανειστές και επενδυτές οι οποίοι διενεργούν ένα “στιγμιαίο δημοψήφισμα” των
κυβερνητικών πολιτικών. Σε περίπτωση που αυτές οι πολιτικές τους φαίνονται μη λογικές – αυτό
αφορά σε πολιτικές που σχεδιάζονται για το κοινό καλό και όχι για να επιφέρουν κέρδη στην αγορά –
ψηφίζουν κατά αυτών χρησιμοποιώντας φυγή κεφαλαίων, επιθέσεις σε νομίσματα και άλλες
οικονομικές τεχνικές. Οι δημοκρατικές λοιπόν κυβερνήσεις έχουν ουσιαστικά “δύο ψηφοφόρους”, το
πληθυσμό και την εικονική αυτή γερουσία που συνήθως επικρατεί...
Στη καθιερωμένη στην επιστημονική κοινότητα ιστορία του οικονομικού συστήματος, ο Barry
Eichengreen αναφέρει ότι σε προηγούμενες χρονικές περιόδου η αναποτελεσματικότητα αυτή της
ελεύθερης αγοράς μπορούσε εύκολα να μεταβιβαστεί στο λαό.
H οικονομική πολιτική κάθε κράτους απαιτεί την αποδοχή της κοινής γνώμης, η οποία όταν δεν μπορεί να ελέγχει με βία ελέγχεται με δόλο. Είναι ανεπίτρεπτο σε οποιαδήποτε κυβέρνηση να αναφέρει ότι η οικονομία στηρίζεται στο ρίσκο και ότι τελικά τα κέρδη αυτού του ρίσκου καταλήγουν στις τσέπες μιας μικρής μειοψηφίας...
Η πιο επικίνδυνη από τις κρίσεις οι οποίες ταλανίζουν το σύγχρονο κόσμο είναι αυτή του ελλείμματος
δημοκρατίας. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να την ανατρέψουμε, πολύ σύντομα θα
μετατραπούμε σε απλούς θεατές ανίκανους για κάθε μορφής κοινωνικής πρωτοβουλίας.

Η μετάφραση είναι του Πρανά Δημήτρη

ετυμολογία

κοινωνία < κοινωνώ <κοινό

οι θεωρίες φτιάχνονται για να πέσουν στη μάχη

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

τι όμορφα που μυρίζει η γη

τραγούδι

θα σας τραγουδούσα το ''αλλά τα βράδυα'', όμως από δω που είμαι δεν γίνεται.
Εχω μια μικρή φίλη, τη Λίνα, που τραγουδάει όμορφα, τόσο όμορφα που θυμίζει γιασεμί.
Στείλε μας την φωνή σου Λίνα. Τις ζωγραφιές σου φυλάω ακόμη.

Καλημέρα με τα νέα του χθές. Να περάσετε όμορφα και σήμερα. Μην αφήσετε τη μέρα να φύγει έτσι.

  • Μας αποχαιρέτησε ο Δαλιανίδης, δεν μας άντεξε άλλο, πάει να βρεί τη Ρένα και τη Τζένη.
  • Η υψηλή ανεργία στις ΗΠΑ αναγκάζει τη FED, σε χαλάρωση. Δηλαδή κόβει πάλι νέο χρήμα. 
  • Οι αγορές ''ξέχασαν'' τα ελλείμματα, στο άκουσμα της παράτaσης προθεσμίας απο το ΔΝΤ και άφησαν ήσυχα τα spreads να πέσουν στα μαλακά.
  • Παραγγελιά Μέρκελ, δια στόματος Ζάν-Κλώντ Τρισέ, προς κάθε ενδιαφερόμενο στην ΕΕ : το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η καλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης. Θα κατασκευάσουμε σύντομα ΑΤΜ που αυτόματα θα μοιράζουν σφαλιάρες στους παραβάτες της Μερκέλειας δημοσιονομικής πολιτικής
  • Ιδεολογική τρομοκρατία εναντίον των πολιτών, τα χρέη και τα ελλείμματα, με σκοπό την δραστική αλλαγή της δομής της ευρωπα'ι΄κής κοινωνίας και οικονομικό πραξικόπημα χαρακτηρίζει ο Μάικλ Χάτσον, καθηγητής οικονομίας στις ΗΠΑ, το μέτωπο πού έχει ανοίξει στην Ευρώπη. Συνεχίζει με ''μια φαύλη  προσπάθεια να αντιστραφεί η εποχή των κοινωνικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων του προηγούμενου αιώνα. Η χειρότερη αντεργατική εκστρατεία από το 1930, με ολομέτωπο πόλεμο κατά της εργασίας.

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Καλημέρα.Η κατάσταση της υγείας στο σημερινό κόσμο του Vincento Navarro

Για να έχετε κάτι να διαβάσεται. Σ-Κ είναι.

Αναλύοντας τις πιο σημαντικές εκθέσεις για την υγεία στον σημερινό κόσμο, αναδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σημερινός πληθυσμός της γης είναι ο λοιμός. Ιδιαίτερα για τα παιδιά μια πρόσφατη αναφορά (καταγραφή), δείχνει ότι, 106 παιδιά πεθαίνουν ετησίως, τα περισσότερα λόγω πείνας και υποθρεψίας.
Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 25 βόμβες ( Χιροσίμας ) ανά έτος, μόνο που αυτές εκρήγνυνται χωρίς θόρυβο. Και οι θάνατοι αυτοί είναι πιά τόσο μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας, που δεν εμφανίζονται ούτε στις πρώτες ούτε στις τελευταίες σελίδες, σε καμιά εξέχουσα εφημερίδα στην Ευρώπη,και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εν τω μεταξύ ανά δύο δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει από πείνα. Και το παράδοξο αυτής της καθημερινότητας είναι ότι στον κόσμο υπάρχει τόση πολλή τροφή ώστε να τραφεί πολλαπλάσιος ανθρώπινος πληθυσμός .
Ας μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ χρηματοδοτούν αγρότες στο να μην παράγουν προϊόντα διατροφής. Ακόμη και οι χώρες, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι πεινασμένη, διαθέτουν τόση καλλιεργήσιμη γη ώστε θα μπορούσαν να θρέψουν πολλαπλάσιους πολίτες.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη για το Μπαγκλαντές (μια χώρα όπου η πείνα είναι ενδημικό φαινόμενο) η παραγωγική γη που διαθέτει σαν χώρα είναι ικανή να θρέψει τον πληθυσμό της στο πενταπλάσιο.
Κι αυτό ισχύει για τις περισσότερες χώρες όπου η πείνα είναι ενδημική.

Γιατί συμβαίνει αυτό ;

Η αιτία για την κατάσταση αυτή είναι η τεράστια συγκέντρωση της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δύναμης στο σημερινό κόσμο.
Η παγκόσμια τάξη ή καλύτερα η παγκόσμια αταξία ( order-disorder),χαρακτηρίζεται από μαζικό συγκεντρωτισμό της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής δύναμης.
Είναι ευρέως γνωστό ότι πολύ λίγες χώρες του Βορρά είναι αυτές πού ελέγχουν ή έχουν σημαντική επιρροή, πάνω στους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς πόρους σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι η διαχωριστική γραμμή του σημερινού κόσμου είναι ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο.Η ιδέα του διαχωρισμού Βορρά – Νότου ενώ αναπαράγεται σταθερά στα έγγραφα των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών είναι λανθασμένη ή τουλάχιστον σοβαρά ανεπαρκής σαν υπόθεση. Οι εκθέσεις για την ανθρώπινη ανάπτυξη, του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Η.Ε., χρόνο με το χρόνο δημοσιεύουν την κοινωνική κατάσταση του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιπαραβάλλοντας το ποσό των χρημάτων που ξοδεύεται από πολίτες του Βόρειου ημισφαιρίου για κατοικίδια, με το ποσό που ξοδεύεται για τη διατροφή των παιδιών του Νότου.
Αυτού του τύπου η ανάλυση, εκτός του ότι δημιουργεί αίσθημα ενοχής στους πολίτες, δίνει τη λάθος εντύπωση ότι το πρόβλημα της πείνας των παιδιών του Νότιου ημισφαιρίου θα μπορούσε να επιλυθεί με τη μεταφορά κεφαλαίων από το Βορρά στο Νότο, απ’ τα σκυλάκια των Βορείων στα παιδάκια των Νοτίων.
Αυτού του τύπου η ανάλυση είναι αφελώς απολίτικη και λανθασμένη.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ξανά ότι το πρόβλημα στο Νότο δεν είναι η έλλειψη πόρων. Υπάρχουν πόροι για να σιτιστεί πληθυσμός πολλαπλάσιου μεγέθους.
Η διχοτόμηση Βορρά – Νότου αγνοεί το γεγονός ότι η κατανομή των πόρων (οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών) είναι έντονα συγκεντρωμένη και στο Βορρά και στο Νότο.Ο Βορράς έχει κυρίαρχες τάξεις, ομάδες, φυλές και κυρίαρχο φύλλο και επίσης διαθέτει κυριαρχούμενες τάξεις, ομάδες, φυλές και φύλλο.Το ίδιο ισχύει και για το Νότο. Υπάρχουν κυρίαρχες και κυριαρχούμενες τάξεις, ομάδες, φυλές και φύλλο.
Ας μη λησμονούμε ότι το 20% των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου ζει στο Νότio ημισφαίριο.
Για παράδειγμα μπορούμε να δούμε ότι ενώ ο περισσότερος πληθυσμός στα Αραβικά έθνη είναι ακόμα φτωχός, οι σεΐχηδες ζουν στη χλιδή. Η παγκόσμια τάξη (ή αταξία) βασίζεται κυρίως στην συνεργασία μεταξύ των κυρίαρχων τάξεων και ομάδων στο Βορρά και των κυρίαρχων τάξεων και ομάδων στο Νότο,σαν μέτωπο ενάντια στην αναδιανομή των πόρων,πού δυνητικά θα επηρέαζε αρνητικά τις επενδύσεις τους. Οι αποδείξεις γι’ αυτό είναι συντριπτικές.



ΠΩΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Κάτω από αυτό το πρίσμα, ποια είναι η επίδραση πάνω στο σημερινό κόσμο και πάνω στον τομέα της υγεία ;
Πιστεύω ότι οι αποδειξεις είναι πολύ ισχυρές. Οι οικονομικές, πολιτικές και υγειονομικές επιχειρήσεις του Βορρά και ιδιαίτερα των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων ομοσπονδιακών υπηρεσιών,ιδρυμάτων και ηγετικών ακαδημαικών ιδρυμάτων),έχουν τεράστια επιρροή στη διαμόρφωση πολιτισμού, πρακτικών και πολιτικών του δυτικού κόσμου συμπεριλαμβανομένου των διεθνών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO), η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και η Παναμερικανική Οργάνωση για την Υγεία (ΡΑΗΟ). Οι κυρίαρχες ιδεολογίες των επιχειρηματικών κύκλων των αναπτυγμένων χωρών (και ιδιαίτερα των ΗΠΑ) εμφανίζονται, π.χ. στα έγγραφα της WHO λίγο μετά την εμφάνιση τους στα οικονομικά και ιατρικά περιοδικά των ΗΠΑ.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι το έγγραφο που εκτιμά το σύστημα υγείας των χωρών (Health systemsmproving Perfomance, 6) που ετοιμάστηκε από την WHO πριν δύο χρόνια. Είναι ένα καθαρά ιδεολογικό έγγραφο, που αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία που υπάρχει στις ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1980.
Επειδή η κυβέρνηση του Ρήγκαν ήταν αυτή πού προώθησε την ανταγωνιστικότητα,την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση στις υπηρεσίες υγείας φέρει και το όνομα του παιχνιδιού στους κύκλους της πολιτικής της υγείας στις ΗΠΑ (και αντίστοιχα της Θάτσερ για το UK).
Οι κυβερνήσεις Ρήγκαν, πατέρα Μπούς, Κλίντον, και υιού Μπούς στις ΗΠΑ και αντίστοιχα Θάτσερ, Μέιτζορ και Μπλέρ στο ΗΒ έχουν πιέσει στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της ιατρικής.
Η ορολογία και η πρακτική (πελάτης αντί ασθενής – αγορά φροντίδας υγείας αντί σχεδιασμός) εμφανίστηκε και κυριάρχησε στην ιατρική και τις υπηρεσίες υγείας σ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ,την Παγκόσμια Τράπεζα, την WHO και την ΡΑΗΟ.
Η είσοδος των αγορών και του κέρδους στην ιατρική είναι in, οι εθνικές υπηρεσίες υγείας είναι out. Στην αναφορά της WHO πάνω στα συστήματα υγείας, η Κολομβία (που έχει αντικαταστήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της με ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης καθοριζόμενο από την αγορά, βαθμολογείται σαν η χώρα top ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Κούβα απ’ την άλλη σαν η χειρότερη. Σήμερα, ένας από τους συγγραφείς αυτής της αναφοράς – υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Διευθυντή της WHO – προσπαθεί να εφαρμόσει στο Μεξικό ένα ΗΜΟ insurance σύστημα υγείας, και ο έτερος συγγραφέας προωθεί την υπεροχή του χειραγωγούμενου ανταγωνισμού στο Cambridge, στην Αγγλία.
Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι ενώ ο ανταγωνισμός, η ιδιωτικοποίηση και η ιατρική με σκοπό το κέρδος είναι μιά ιδεολογία της μόδας στις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ , ΔΕΝ είναι καθόλου δημοφιλής στους δρόμους των ΗΠΑ. H πλειονότητα των πολιτών αποδοκιμάζουν βαθειά τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.Επαναλαμβανόμενες δημοσκοπησεις αυτό επιβεβαιώνουν.
Μπορείτε να δείτε την ταινία John Q(πού στις ΗΠΑ σημαίνει μέσος πολίτης).Όταν ο πρωταγωνιστής -εργαζόμενος του μπλε κολάρου – καταριέται τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι θεατές σε πολλούς κινηματογράφους χειροκρότησαν.
Θεωρούν ξεκάθαρα υπεύθυνο το ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα (με στόχο το κέρδος) για την κατάσταση του εργαζόμενου στις ΗΠΑ. 44 εκ. άνθρωποι δεν έχουν κανενός είδους ασφαλιστική κάλυψη για ζητήματα υγείας και 52 εκ. δεν έχουν επαρκή ασφάλιση.
Όπως είπα και πριν, οτιδήποτε προωθείται από τις επιχειρήσεις στο Βορρά (και τους συνεργάτες τους στο Νότο) δεν είναι το καλύτερο για το μέσο άνθρωπο ούτε στο Βορρά, ούτε στο Νότο.

Άλλο ένα παράδειγμα: Ο Νεοφιλελευθερισμός στον τομέα της
υγείας

Άλλη μια συνέπεια της επιρροής και του ελέγχου αυτού του τύπου είναι η μείωση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών, σαν μέρος των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής (διαρθρωτικών προγραμμάτων) που πλασάρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια,καθώς και οι διεθνείς οργανισμοί (το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα), όπου έχει τεράστια επιρροή.
Τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής με τις πολιτικές κοινωνικής λιτότητας, έχουν προκαλέσει αρκετή ζημιά στις υποδομές των υπηρεσιών υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Πράγματι, γινόμαστε μάρτυρες της εφαρμογής αυτής της πολιτικής από την κυβέρνηση Μπούς στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα σοβαρή βλάβη στον πληθυσμό της Αμερικής. Αυτή η πολιτική ακολουθείται επίσης από τη γερμανική,τη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση με τα ίδια βλαπτικά αποτελέσματα.
Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση περικόπτει δραματικά τις ομοσπονδιακές δαπάνες για την υγεία, μεταφέροντας κεφάλαια από την υγεία και τους κοινωνικούς τομείς στον στρατιωτικό τομέα.
Ποτέ πριν δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ χωρίς ασφάλεια υγείας.
Ο δημόσιος τομέας περιορίζεται με ταχύ ρυθμό και θεωρητικά όλα αυτά γίνονται για να υπερασπιστούμε τη χώρα από την τρομοκρατία.
Πρακτικά αυτό γίνεται για να εφαρμοστούν πολιτικές σε συγκεκριμένες τάξεις, φυλές και φύλλα πολιτικές που στοχεύουν στην υπεράσπιση συγκεκριμένης τάξης, φυλής και φύλλου καθώς και για σκοπούς ιμπεριαλιστικούς.
Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι σε μια χρονική στιγμή όπου ακόμη και οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν πάψει να χρησιμοποιούν τον όρο ιμπεριαλισμός, η ίδια η κυβέρνηση Μπούς και οι περί αυτής διανοούμενοι, τον χρησιμοποιούν με υπερηφάνεια. Ο Μιχαήλ Ignatieff, καθηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Harvard και σύμβουλος στην κυβέρνηση Bush είπε πρόσφατα «Ιστορικά ο ιμπεριαλισμός έχει κακό όνομα. Αλλά, αν και δεν είναι πολιτικά ορθό να λέγεται, ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να είναι αναγκαίος σαν το λευκό φορτίο για την επέκταση του πολιτισμού.
Το πιο απογοητευτικό είναι ότι, αν και για λίγο φάνηκε ότι η Ε.Ε. θα ήταν αντίθετη σε τέτοιες πολιτικές, τελικά παραιτήθηκε, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναπτύξει ρόλο ιμπεριαλιστικό, να επιδεικνύει ρόλο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λησμονώντας φανερά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν υπέγραψαν τη διακήρυξη των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ότι, ούτε στους πολίτες της δεν εγγυάται το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της πρόσβασης στην υγεία την ώρα που το έχουν ανάγκη.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αναξιόπιστη σ αυτόν το ρόλο που αυτοανακηρύχθηκε,του υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και οι περισσότεροι στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αμερικής, το γνωρίζουν αυτό.
Η μια δημοσκόπηση μετά την άλλη στις ΗΠΑ δείχνει ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των κατοίκων θεωρούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκφραστή όχι των δικών τους συμφερόντων, αλλά των συμφερόντων συγκεκριμένων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που χρηματοδοτούν και διαμορφώνουν την πολιτική διαδικασία,ώστε να ταιριάζει στους δικούς τους στόχους.
Η σημερινή κυβέρνηση Μπούς επιβεβαιώνει ότι η γνώμη της πλειοψηφίας είναι αρκετά ακριβής, μια γνώμη που σχετικά με πρόσφατο δημοψήφισμα της Pew Foundation Poll είναι επίσης αρκετά διαδεδομένη και στο δυτικό και στον ανατολικό κόσμο.
Συμφέροντα που αφορούν την ενέργεια, τις κατασκευές, το στρατό, τις ασφαλιστικές και φαρμακευτικές εταιρείες διαμορφώνουν σήμερα τη διεθνή αλλά και την εσωτερική πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Μάρτυρας είναι η τεράστια και επιτυχής πίεση που ασκείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την υπεράσπιση των χρηματοπιστωτικών συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας, με
αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι στις υπό ανάπτυξη χώρες να μένουν χωρίς θεραπεία για θανατηφόρα νοσήματα. Είναι γεγονός ότι μερικές εμπορικές συμφωνίες έχουν, τελικά φτάσει σ’ αυτά τα όρια, αλλά είναι πολύ αργές και πολύ ανεπαρκείς.
Ένα άλλο παράδειγμα επιρροής των ΗΠΑ είναι οι πολιτικές που υποστηρίζονται από το WTO πού εξαναγκάζουν χώρες με Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το εξαρθρώσουν, με σκοπό να επιτραπεί η λειτουργία εμπορικών ασφαλιστικών εταιριών υγείας ή medicalbusiness corporations.
Και στις δύο περιπτώσεις η WHO, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, έπαιξε ενεργό ρόλο, ως μέλος, στην προώθηση τέτοιων πολιτικών. Η WHO έχει καταποντιστεί σ’ ένα πολιτιστικό και ιδεολογικό περιβάλλον, όπου η ιδιωτικοποίηση, η απορρύθμιση και η εμπορευματοποίηση είναι οι συνήθεις συστάσεις.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πρόσφατη έκθεση, από μια ομάδα εποπτευόμενη από τον Jeffrey Sachs (ο οικονομολόγος που συνέστησε την ιδιωτικοποίηση στη Ρωσία και ο κύριος οικονομικός σύμβουλος στο Νταβός) για την ανάπτυξη στην υγεία – μια αναφορά που έχει υποστεί κριτική από τον Ινδό καθηγητή Banerji, στο International Journal of Health Services, και από τον καθηγητή στις ΗΠΑ Waitzkin στο Lancet.
Στην έκθεση της WHO, οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας εκτιμώνται με βάση τη συνεισφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη, αντί, όπως θα έπρεπε να είναι, το αντίθετο.
Πράγματι η WHO έχει ιδιωτικοποιήσει αρκετές από τις υπηρεσίες της.
Ένα παράδειγμα από τα πολλά:η WHOEURO επιλέγει να εγκαταστήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελέτης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στην Καταλονία, επειδή η συντηρητική τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας προσέφερε τα περισσότερα κεφάλαια, ανταγωνιζόμενη με επιτυχία άλλες τοπικές κυβερνήσεις που έχουν κάνει πολύ καλύτερη δουλειά, σε επίπεδο ανάπτυξης τοπικών δικτύων, κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης με δημόσιο χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση της Καταλονίας παρουσίασε την περιοχή της ως την καταλληλότερη θέση γι’ αυτό το Κέντρο, σε αναγνώριση του «καταπληκτικού» της δικτύου κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενώ στην πραγματικότητα είναι το χειρότερο της Ισπανίας. Η ιδιωτικοποίηση των δραστηριοτήτων της WHO με την πώληση του εμπορικού της σήματος, δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο.

Η κατηγορική προσέγγιση απέναντι στην ολιστική προσέγγιση

Άλλο παράδειγμα της επιρροής των επιχειρήσεων του Βορρά, είναι η έμφαση που δίδεται στις κατηγορικές παρεμβάσεις (a diseasebydisease προσέγγιση), η οποία αποδυναμώνει τις υποδομές των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών υπηρεσιών υγείας.
Με βάση αυτή την εμπειρία, η εξάλειψη της ευλογίας είναι ένα μικτό επίτευγμα, λόγω του ότι αυτή η επιτυχία έχει εμπνεύσει πολλές άλλες λύσεις τύπου silverbullet που αποδυναμώνουν πάρα βελτιώνουν την κατάσταση της δημόσιας υγείας των χωρών.
Ο καθηγητής Banerji έχει αποδείξει τη ζημιά που προκλήθηκε από τέτοιου τύπου κατηγορικές παρεμβάσεις.
Είναι τόσο έντονη η πίεση των δωρητών οργανισμών, για την επίλυση προβλημάτων συγκεκριμένων ασθενειών, που οι περισσότερες κυβερνήσεις αποδέχονται προγράμματα, που έχουν καταστρεπτικές συνέπειες στις υπηρεσίες υγείας των χωρών τους.
Πράγματι, σήμερα η ίδια κατάσταση συμβαίνει στις ΗΠΑ, όπου η καμπάνια εμβολιασμού για την ευλογιά (μέρος της πολιτικής καμπάνιας για τη βιο- τρομοκρατία από την κυβέρνηση Μπούς) αποδυναμώνει τόσο πολύ τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας, που αναγκάζονται να μετακινήσουν πόρους πρός αυτήν την καμπάνια.
Όπως είπε ξεκάθαρα ο Stephen Cohen, σε άρθρο στην BostonGlobe,«παρατηρούμε μια δραματική μετατόπιση προτεραιοτήτων στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας της χώρας».
Για παράδειγμα, τα προγράμματα υγείας των σχολείων έχουν περιοριστεί δραματικά, ενώ στα προγράμματα για τον άνθρακα έχουν προωθηθεί δισεκατομμύρια δολάρια.
Τελικά, υπάρχει σταθερή αναπαραγωγή των προτεραιοτήτων των καπιταλιστικών αναπτυγμένων χωρών, στις αναπτυσσόμενες, αγνοώντας σημαντικά ζητήματα όπως ο λοιμός που συνεχίζει να είναι το κυρίαρχο πρόβλημα στο σημερινό κόσμο.

Η ρίζα του προβλήματος

Είναι όμως, λάθος να ρίχνουμε όλο το φταίξιμο στις επιχειρήσεις των χωρών του Βορρά.
Οι επιχειρήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών μοιράζονται μεγάλο μέρος της ευθύνης. Συνήθως ξεχνάμε ότι η υπανάπτυξη δεν έχει τις ρίζες της μόνο στους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων, αλλά και στις σχέσεις εξουσίας εντός των αναπτυσσόμενων χωρών, ταξικές και άλλες. Είχα το προνόμιο να είμαι σύμβουλος σε θέματα υγείας, στην κυβέρνηση Αλλιέντε στη Χιλή.
Και το φασιστικό πραξικόπημα στη Χιλή που διέκοψε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην υγεία, κοινωνικές και οικονομικές δεν επιβλήθηκε από το Βορρά (τις ΗΠΑ), στο Νότο (τη Χιλή).
Περισσότερο ήταν οι ντόπιες χιλιανές κυρίαρχες τάξεις και ο στρατός της Χιλής που σταμάτησε τις μεταρρυθμίσεις, με τη βοήθεια όχι των ΗΠΑ αλλά της κυβέρνησης των ΗΠΑ με πρόεδρο το Nixon, ο οποίος ήταν μη δημοφιλής στις ΗΠΑ.
Χρηματοδότης του εν λόγω πραξικοπήματος ήταν η φαρμακοβιομηχανία, η οποία αντιτάχθηκε στις μεταρρυθμίσεις του Αλλιέντε στο σύστημα υγείας. Η ρίζα του προβλήματος, λοιπόν ήταν η κυρίαρχες τάξεις της Χιλής που διέκοψαν τις μεταρρυθμίσεις (με τη βοήθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ισχυρών οικονομικών ομάδων του Βορρά). Αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να τονιστεί: οι ρίζες του προβλήματος πρέπει να αναζητηθούν μέσα στις ίδιες τις αναπτυσσόμενες χώρες, στα πρότυπα του ταξικού ελέγχου πάνω στις κυβερνήσεις που υποστηρίζονται από κυβερνήσεις του Βορρά και που αυτές πάλι επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις δικές τους κυρίαρχες τάξεις και τις κυρίαρχες οικονομικές ομάδες.
Γι’ αυτό το λόγο η λύση δεν μπορεί να είναι η αντικατάσταση των συμβούλων,των ακαδημαϊκών ή των διεθνών δημοσίων υπαλλήλων των Βορείων επιχειρήσεων από τους ομολόγους τους του Νότου. Έχουμε δει επαγγελματίες από αναπτυσσόμενες χώρες διευθυντές σε διεθνείς οργανισμούς, να έχουν μεν πιο ριζοσπαστικό λόγο, αλλά ελάχιστη διαφορά στην πράξη. Μερικές φορές η πρακτική τους να είναι ακόμη χειρότερη.



Η ανάγκη για αλλαγή

Από επιστημονική σκοπιά, αντίθετα απ’ ότι συνήθως συμβαίνει, οι λύσεις των παγκόσμιων προβλημάτων δεν είναι δύσκολες λύσεις.
Αναλύοντας τις καταστάσεις, εύκολα μπορούμε να βρούμε τις λύσεις: να εξουσιοδοτήσουμε τους κυριαρχούμενους λαούς, τις λαϊκές τάξεις (σε Βορρά και Νότο) να υποχρεώσουν τις κυβερνήσεις τους να ανταποκρίνονται στα δικά τους συμφέροντα.
Έχουμε αρκετή εμπειρία, ώστε να γνωρίζουμε, ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί.
Και μέσα σ’ αυτή τη νέα τάξη, η WHO θα πρέπει να είναι μια τεχνική υπηρεσία (οργανισμός) που να υποστηρίζει αυτού του τύπου τη χειραφέτηση. Τμήμα της υποστήριξης θα είναι η κριτική και η καταγγελία των κυρίαρχων ομάδων και τάξεων (σε Βορρά και Νότο) που μέσω της επιρροής που ασκούν στις κυβερνήσεις, αναπαράγουν τα δικά τους συμφέροντά.Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις όπου η WHO απέτυχε να ορθώσει ανάστημα σε ισχυρές κυβερνήσεις και συμφέροντα,και των οποίων οι πρακτικές έχουν έρθει σε αντίθεση με την υγεία των λαών.
Ενώ είναι εύκολο να δει κανείς τη λύση, η εφαρμογή της μέσα στο συσχετισμό των σχέσεων εξουσίας και στο Βορρά και το Νότο, είναι πραγματικά πολύ δύσκολη. Δύσκολο, όμως, δεν σημαίνει και αδύνατο. Μερικές φορές πιο σημαντικό από την ταχύτητα σε μιά αλλαγή, είναι η κατεύθυνση προς την αλλαγή. Και μια κατεύθυνση είναι να ανακτήσουμε αρχές και πρακτικές με ήδη αποδεδειγμένη αξία. Σ’ αυτό το δρόμο πρέπει να προχωρήσουμε με οδηγό την πλούσια φιλοσοφία που εμπεριέχεται στο καταστατικό της WHO. Ας μη λησμονούμε ότι η WHO ιδρύθηκε μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα πόλεμο νικηφόρο ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Αυτός ο πόλεμος έγινε για ένα κόσμο καλύτερο και οι άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο ήθελαν μια ζωή υγιή για τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους.
Αυτό είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο γράφτηκε – συντάχθηκε το καταστατικό (σύνταγμα) της WHO, παρεμπιπτόντως, κάτω από την επιρροή επαγγελματιών της δημόσιας υγείας, όπως ο Karl Ewang από τη Νορβηγία, ο John Brotherston από τη Σκωτία, ο Serg Stampa από τη Γιουγκοσλαβία και άλλοι που έχω την χαρά να γνωρίζω. Ο Karl και ο John ήταν οι δάσκαλοι της νιότης μου.
Το καταστατικό της WHO πρέπει να καθοδηγεί τη δουλειά μας. Κάποιοι συντηρητικοί και νεοφιλελεύθεροι έχουν σχολιάσει ότι αυτό το έντυπο είναι πολύ παλιό (παρωχημένο).
Όμως μπορεί κάτι να είναι αρχαίο χωρίς να είναι απαρχαιωμένο. Και ο νόμος της βαρύτητας είναι πολύ παλιός, αλλά δεν είναι απαρχαιωμένος. Και αν αμφιβάλλει κανείς, ας πηδήξει από τον τέταρτο όροφο.
Άλλα έγγραφα που συνεχίζουν να είναι σημαντικά είναι η έκθεση του Willy Brandt και η διακήρυξη της AlmaAta.
Είναι τόσο επίκαιρα και πολύτιμα σήμερα, όσο και όταν πρωτοεμφανίστηκαν. Η διακήρυξη της AlmaAta ήταν ένα θετικό βήμα (αποτέλεσμα πολύ διαφορετικού πολιτικού πλαισίου) προς τις παγκόσμιες αναγκαιότητες – αν και θα πρέπει να επικαιροποιηθεί. Αλλά η φιλοσοφία που βρίσκεται από πίσω της είναι ακόμη, πολύ σημαντική. Πρέπει να ανακτήσουμε αυτή την ολιστική, περιεκτική άποψη για την υγεία όπου η αξιολόγηση μιας παρέμβασης δεν εκτιμάται από τη συνεισφορά της στην οικονομική ανάπτυξη αλλά ακριβώς το αντίθετο: η αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής μετριέται αρχικά ή ακόμη και αποκλειστικά από τις επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία του πληθυσμού.
Μερικές λύσεις: μια υγιής επιλογή που κάνει δυνατή τη χειραφέτηση του λαού, διευκολύνοντας την ενεργό συμμετοχή στο σχεδιασμό της κοινωνίας΄ ένα σύστημα υγείας του οποίου οι πόροι θα κατανέμονται με βάση τις ανάγκες και τα κεφάλαια θα αποκτώνται κατ΄ αναλογία με τη δυνατότητα του ανθρώπου να συνεισφέρει΄ ένα σύστημα υγείας συνδεδεμένο με πολιτικές ανακατανομής μέσα σε μιά χώρα και μεταξύ των χωρών – που θα συμπληρώνεται από πολιτικές πλήρους απασχόλησης, οι οποίες θα εξασφαλίζουν στον πολίτη το δικαίωμα εργασίας που ικανοποιεί τον εργαζόμενο, σ’ ένα σύστημα παραγωγής και διαχείρισης με περιβάλλον φιλικό, καθοδηγούμενο από δημόσιες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις.
Η τεράστια απόσταση ανάμεσα σ’ αυτές τις λύσεις (εύκολα επιτεύξιμες) και την πιθανότητα να τις επιτύχουμε μας λέει πολλά για τις ακραίες πολιτικές δυσκολίες που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν, όμως, θετικά σημάδια, ότι η απόσταση μεταξύ του επιθυμητού και του εφικτού μπορεί να μειωθεί. Έχουμε παρακολουθήσει τους ισχυρούς οργανισμούς IMF, World Bank και WTO να κρατούν στάση αμυντική απέναντι στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης.
Πιστεύω ότι αυτό το κίνημα δεν θα σταματήσει. Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να βάλουμε στην ίδια αμυντική θέση τη WHO, ακόμη και το UNDP, λόγω του ότι γίνονται μέρος του προβλήματος παρά η λύση του.
Μάρτυρας, η πιο πρόσφατη έκθεση του UNDPHuman Development Report” (έκθεση για την ανάπτυξη του ανθρώπου) του Jeffrey Sachs, όπου για μια ακόμη φορά υπάρχει ξεκάθαρη αντίφαση ανάμεσα στην προκλητική κατάσταση που αποδεικνύει οτι επικρατεί παγκόσμια και τις πολύ ήπιες λύσεις που η ίδια υιοθετεί, για να μη θίγει τις κυρίαρχες δυνάμεις που σχεδιάζουν τις διεθνείς και εθνικές πολιτικές, τις υπεύθυνες για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Αν διαβάσετε αυτή την έκθεση δε θα βρείτε ούτε μια φορά τη λέξη εκμετάλλευση ή έστω μια σύσταση για αναδιανομή πόρων εντός και μεταξύ των χωρών. Αρκετά αξιοθαύμαστο!

Μια τελική παρατήρηση για τη σχέση Βορρά – Νότου

Ενώ πιστεύω ότι η σχέση Βορρά – Νότου πρέπει να αλλάξει ριζικά (ή άμφω «βοήθεια» πρέπει να σταματήσει και να αντικατασταθεί από πολυεθνικές μεταβιβάσεις, π.χ.), πιστεύω ακόμη ότι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του Βορρά θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Έχουν πλούτο γνώσεων και πρακτικών που θα ήταν πολύ χρήσιμος, αν μπορούσε να μεταβιβαστεί.
Είναι, όμως, σημαντικό να παραδεχτούμε, ότι η επιστημονική γνώση φέρνει μαζί της και τις απόψεις και αξίες των επιστημονικών ιδρυμάτων των χωρών τους και ότι αυτές οι απόψεις και αξίες μπορεί να είναι καταστρεπτικές για τους λαούς των αναπτυσσόμενων χωρών. Πράγματι, υπάρχει μεγάλη ανικανότητα στο να εκτιμήσουμε την ακραία εξάρτηση των ακαδημαϊκών οργανισμών των ΗΠΑ από τα χρηματοπιστωτικά και εταιρικά συμφέροντα, που σχεδιάζουν και κατευθύνουν την έρευνα και τις πολιτικές κατοχής (θητείας) των μεγάλων πανεπιστημίων των ΗΠΑ. Η εξάρτηση αυτή προεξωφλεί οποιαδήποτε πιθανότητα για οικοδόμηση κρίσιμης υποτροφίας των επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι αγνοούν τους τεράστιους περιορισμούς της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Η έρευνα έχει ως στόχο τις ανάγκες των επιχειρήσεων των ΗΠΑ αναπαράγοντας αξίες και λόγο. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι πολλές. Μπορεί να έχετε επισημάνει, για παράδειγμα, πως ο όρος ανισότητες στην υγεία, έχει αντικατασταθεί από τον λιγότερο αντικρουόμενο όρο διαφορές στην υγεία, και ο όρος πεινασμένος από τον όρο ελλιποβαρής. Και ως συνήθως, αυτοί οι όροι έχουν γίνει τώρα της μόδας, όπως και οι όροι κοινωνικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, λέξεις κλειδιά στο σύγχρονο διάλογο, σε παράλογο βαθμό.
Για παράδειγμα, σε πρόσφατη έκθεση της WHO, το πιο σημαντικό πρόβλημα παγκόσμια σήμερα, ορίζεται το ελλιποβαρές στον άνθρωπο, λες και η πείνα και η ασιτία είναι απλώς ζήτημα σωματικού βάρους.
Δεν θέλω να προτείνω, βέβαια, ότι κάθε γνώση που προέρχεται από τα ηγετικά ακαδημαικά ιδρύματα των ΗΠΑ είναι εξ ολοκλήρου επιβλαβής .
Όμως, αυτή η γνώση πρέπει να διοχετεύεται μέσω πολυεθνικών ρυθμίσεων και ιδρυμάτων που να ελέγχουν την εφαρμογή αυτής της γνώσης.
Επίσης, Βορράς και Νότος πρέπει να επαναπροσδιοριστούν με σκοπό την προώθηση σχέσεων μεταξύ των κυριαρχούμενων ομάδων και τάξεων.
Είχα το μεγάλο προνόμιο να είμαι προσκεκλημένος από την εργατική ένωση AFL-CIO στο Seattle, όπου ξεκίνησε το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης. Το κίνημα δεν ήταν ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, αλλά ενάντια στα νεοφιλελεύθερα κριτήρια που η WΤO ήθελε να επιβάλλει στη συγκεκριμένη διαδικασία. Σ’ αυτό το κίνημα συνδικάτα, οικολογικά κινήματα και άλλα κοινωνικά κινήματα από Βορρά και Νότο κινητοποιήθηκαν μαζί ενάντια στους κανόνες του νεοφιλελευθερισμού της WTO. H WHO και οι οργανισμοί οφείλουν να διευκολύνουν τέτοια διεθνή δίκτυα, προσφέροντας πόρους και /ή στήριξη. Ας μην ξεχνάμε ότι η WHO είναι ένας άμβωνας που συνεχώς παραδίδει μηνύματα.
Θα είναι καλό αν η WHO έβαζε τέσσερα μηνύματα που να στηρίζουν αυτά τα κινήματα, ακόμη κι αν δεν θα είναι καλοδεχούμενα στις επιχειρήσεις Βορρά και Νότου.
Σε τελική ανάλυση, η δυσαρέσκεια των επιχειρήσεων θα είναι δείκτης ότι η WHO βρίσκεται στη σωστή τροχιά. Τελικά, η WHO θα έπρεπε να απαιτεί, σαν προϋπόθεση για να είναι μέλος της μια χώρα, να παρέχει πληροφορίες για την υγεία καθώς και αποδείξεις σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της υγείας και επίσης πρέπει να καταγγείλει εκείνες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που δεν τηρούν το Καταστατικό της.
Σπάνια το κάνει αυτό, αλλά θα έπρεπε να γίνεται. Έχω επίγνωση ότι αυτή η παρουσίαση είναι μόνο ένα σύντομο σκίτσο μιας ανάλυσης που θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με τις αποχρώσεις όλων των περιπτώσεων και των καταστάσεων.
Η πραγματικότητα είναι πάντα πιο σύνθετη απ’ ότι δείχνει, γι’ αυτό όλες οι περιλήψεις μπορεί να φαίνονται πολύ απλές. Αλλά όπως είπε ένας δάσκαλος μου, ο Gunnar Nyrdal, πολλά χρόνια πριν, «το να είσαι απλός δεν σημαίνει ότι είναι απλοϊκός. Στη δουλειά σου θα ανακαλύψεις ότι πίσω απ’ ότι φαίνεται πολύ πολύπλοκο και δύσκολο στην κατανόηση, υπάρχουν αρκετά απλές πραγματικότητες, εύκολο να τις συλλάβεις αν απλώς τις προσέξεις».
Στα 40 χρόνια της δουλειάς μου πάνω σε θέματα ανάπτυξης και υπανάπτυξης, ο δάσκαλος μου αποδείχθηκε απόλυτα σωστός.
Αυτό προσπάθησα να κάνω εδώ, να εστιάσω στις πραγματικότητες που κρύβονται για να τις αλλάξω.

Note: Το κείμενο βασίστηκε στην ομιλία που μοιράστηκε στο 6ο IUHPE Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Προαγωγή και την Εκπαίδευση στην Υγεία στην Περούτζια. Ιταλία, 18 Ιουνίου 2003.