Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Αναδασωτέα η καμένη περιοχή του Αγίου Βασιλείου

04/08/11 της Αγγελικής Καλλέργη
GOODnet
Αναδασωτέες κηρύχθηκαν οι περιοχές που επλήγησαν στον Άγιο Βασίλειο από την καταστροφική πυρκαγιά της προηγούμενης εβδομάδας με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η οποία με την ίδια απόφαση απαγορεύει και τη βόσκηση στην περιοχή.
Στην ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αναφέρεται:
«Σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 3 του Συντάγματος ορίζεται ότι «Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται, δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό».
 Εξ άλλου, κατά το άρθρο 38 παρ. 1 του Ν. 998/1989 «Περί προστασίας δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων της Χώρας» (ΦΕΚ 289 Α΄) «κηρύσσονται υποχρεωτικώς ως αναδασωτέα τα δάση και αι δασικαί εκτάσεις, ανεξαρτήτως της ειδικοτέρας κατηγορίας αυτών ή της θέσεως εις ήν ευρίσκονται, εφ’ όσον ταύτα καταστρέφονται ή αποψιλούνται συνεπεία πυρκαγιάς ή παρανόμου υλοτομίας αυτών…».
Με τα άρθρα 105, 107 και 277 του Δασικού Κώδικα ΝΔ 86/69 απαγορεύεται η βοσκή σε αναδασωτέες εκτάσεις και προβλέπεται η σύλληψη των ζώων παρανόμως βοσκόντων ενώ με το άρθρο 268 παρ. 3 του Δασικού Κώδικα και το άρθρο 70 του Ν. 998/79 προβλέπονται οι σχετικές ποινές για την παράνομη βοσκή αναδασωτέων εκτάσεων.
Οι Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης θα προχωρούν άμεσα, στο διάστημα που προβλέπει ο νόμος, στην κήρυξη αναδασωτέων των εκτάσεων που επλήγησαν από πυρκαγιά. Αυστηρά και χωρίς παρεκκλίσεις οι Δασικές Υπηρεσίες θα εφαρμόζουν τη νομοθεσία και τις διατάξεις που προβλέπονται για την παράνομη βοσκή σε αναδασωτέες εκτάσεις (σύλληψη ζώων, επιβολή προστίμων, φυλάκιση κλπ)».
Μέριμνα για την πυροπροστασία

Η πυρκαγιά που άφησε πίσω της χιλιάδες καμένα στρέμματα γης και ελαιόδεντρα είναι πια παρελθόν. Τώρα, οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να συνέλθουν και κυρίως να ανασυνταχθούν, έχοντας εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, χάσει κόπους μίας ολόκληρης ζωής. Πέρα από τις δηλώσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει για τις αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου και αυτές για το φυτικό κεφάλαιο που θα ακολουθήσουν, το σημαντικότερο ζήτημα παραμένει το πώς θα θωρακιστεί η περιοχή για να μην ξαναζήσει ανάλογο «εφιάλτη».
Έτσι, χθες στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε μία τεχνική συνάντηση υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη, Μαίρης Λιονή, του δημάρχου Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Πιπεράκη, του υποδιοικητή της Π.Υ. Ρεθύμνου, Μανώλη Ακουμιανάκη, της προϊσταμένης της δασικής υπηρεσάις, κας Καργιολάκη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, όπου εκτός από τον απολογισμό, συζητήθηκαν θέματα προγραμματισμού, άμεσα και μεσοπρόθεσμα.
Φυσικά, μία μελέτη πυροπροστασίας, αλλά και αντιπλημμυρικής θωράκισης είναι αυτό που μπαίνει ως πρώτη προτεραιότητα τόσο για την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου όσο και για το δήμο Αγίου Βασιλείου. Η αντιπεριφερειάρχης, κα Λιονή τόνισε πως ανεξάρτητα από τη μελέτη που είναι ήδη έτοιμη από την τεχνική υπηρεσία της Π.Ε. Ρεθύμνου για τον καθαρισμό των ρεμάτων, με προϋπολογισμό 240 χιλιάδες ευρώ, θα γίνει προσπάθεια να ανατεθεί μία νέα μελέτη για την πυροπροστασία και την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. «Μία τέτοια μελέτη θα μας υποδείξει τόσο την πυροπροστασία όσο και την αντιπλημμυρική προστασία. Εμείς ό,τι χρειάζεται να το κάνουμε ως περιφερειακή ενότητα, θα το κάνουμε, σε συνεργασία πάντα με το δήμο Αγίου Βασιλείου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς μόνους τους», σημείωσε η κα Λιονή.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Πιπεράκης, πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι όταν είναι έτοιμη μία μελέτη, θα έχουμε τη δυνατότητα να την εντάξουμε στο ΕΣΠΑ και του χρόνου να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων στην περιοχή, γιατί με τα πρώτα νερά του χειμώνα θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και αυτό θα πρέπει να το αποφύγουμε. Εκτός του ότι θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, σίγουρα θα έχουμε και καταστροφές στην αγροτική οδοποιία και όλα πρέπει να τα ζυγίσουμε σωστά για να μην έχουμε προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου