Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Σε απεργία πείνας περισσότερα από 100 φυλακισμένα μέλη της ΕΤΑ

 Σε απεργία πείνας προχώρησαν περισσότερα από 100 φυλακισμένα μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA στην Ισπανία, σύμφωνα με τα όσα σήμερα σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Αίτημά τους να απελευθερωθεί ο Χεσούς Μαρία Ουριμπετσεμπαρία Μπολινάγα, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία για την αντιμετώπιση καρκίνου σε νοσοκομείο και ο οποίος βρίσκεται ήδη σε απεργία πείνας για σχεδόν μια εβδομάδα.

Ο Μπολινάγα εκτίει ποινή κάθειρξης διότι φέρεται να ενέχεται σε πολλές δολοφονίες κι απαγωγές.
Ανάμεσα στους απεργούς πείνας είναι ο Αρνάλντο Οτέγκι, ένας ηγέτης των αυτονομιστών που καταδικάστηκε διότι προσπάθησε να ανασυστήσει το Μπατασούνα, το κόμμα που εθεωρείτο πολιτική πτέρυγα της ETA.
Τον Οκτώβριο του 2011, η ETA ανακοίνωσε τον τερματισμό της 43χρονης εκστρατείας της με στόχο την δημιουργία ενός ανεξάρτητου βασκικού κράτους, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους περίπου 850 άνθρωποι.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αρνείται να διαπραγματευθεί με την οργάνωση κι επιμένει ότι οφείλει να διαλυθεί. Έχει κάνει ελάχιστες παραχωρήσεις προς τους Βάσκους εθνικιστές, που ζητούν τα φυλακισμένα μέλη της ETA να μεταχθούν σε φυλακές πιο κοντά στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και να αποφυλακιστούν κάποιοι εξ αυτών.
Στις ισπανικές φυλακές κρατούνται σήμερα τουλάχιστον 550 μέλη της ETA.

24h NewsRoom
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου