Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Κατάληψη αγανάκτησης από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου

  25/08/12 της Χαράς Βηλαρά
GOODnet

Κατάληψη στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου έκαναν την Παρασκευή εργαζόμενοι στο ίδρυμα, οι οποίοι είχαν τη στήριξη και της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, με αφορμή τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα.
Ζητούμενο για τους εργαζόμενους είναι η πληρωμή της υπερωριακής τους εργασίας, η υποστελέχωση του ιδρύματος σε βασικά τμήματα όπως είναι το ακτινολογικό, στο οποίο δεν είναι δυνατόν να βγουν όλες οι βάρδιες, αλλά και το θέμα του νέου οργανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου που ακόμη δεν έχει διορθωθεί από το υπουργείο υγείας και ουδείς γνωρίζει αν θα διορθωθεί για να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για το ακτινολογικό τμήμα, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ η κατάσταση είναι τραγική αφού υπάρχει βάρδια όπου ένας εργαζόμενος καλύπτει και το ακτινολογικό και τον αξονικό τομογράφο, ενώ κάποιες βάρδιες δεν έχουν κανέναν τεχνικό και ο κόσμος αναγκάζεται να περιμένει επί ώρες. Αν, δε, συμβεί κάποιο τροχαίο αυτές τις ώρες δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Όλα αυτά γιατί είναι ελάχιστοι οι τεχνικοί και δεν είναι δυνατόν να βγουν όλες οι βάρδιες.
Από την πλευρά του ο διοικητής του ιδρύματος, σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες των εργαζομένων που είναι απλήρωτοι από τον Ιανουάριο, είπε πως έχει στείλει όλα τα σχετικά έγραφα στη ΔΥΠΕ η οποία με τη σειρά της θα τα στείλει στο υπουργείο υγείας για να διεκδικήσει επιπλέον χρηματοδότηση, ενώ για τον Οργανισμό θεωρεί ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη.
Πάντως στις 10 Σεπτεμβρίου ο κ. Μοσοχοβάκης θα επισκεφθεί το υπουργείο προκειμένου να θέσει υπόψη των αρμοδίων όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το ίδρυμα.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους έχουν αποφασίσει στάση εργασίας κάθε πρωί από τις 8 μέχρι τις 11.
ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ: ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ
Σε πανελλαδική κινητοποίηση καλεί τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:
«Η κοινωνική πολιτική που περικόπτει τη σύνταξη των 350 ευρώ και που εγκαταλείπει τον ασθενή χωρίς φάρμακο, γιατρό και στοιχειώδεις όρους ασφάλειας προκειμένου να μην πικραθεί το επενδυτικό κεφάλαιο, κάθε άλλο παρά υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Μέσα σε δύο χρόνια κι ενώ πληρώναμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε και με το παραπάνω τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές μας, βρισκόμαστε χωρίς δικαίωμα σε κάθε αυτονόητο.
Χωρίς δικαίωμα στο γιατρό, στα φάρμακα, στην περίθαλψη, στην ασφάλεια. Χωρίς προνοιακές δομές, χωρίς παιδικούς σταθμούς, χωρίς δασκάλους, χωρίς εργασία. Χωρίς τα αναγκαία για την επιβίωση. Ακόμη και με τους κανόνες της αγοράς, έχουμε εξαπατηθεί από αυτήν την αδίστακτη πολιτική.
Όμως η αγορά δεν έχει ούτε κανόνες, ούτε ηθική, ούτε αρχές, ούτε πρόσωπο.
Έχει δυό πόδια που πρέπει να κοπούν. Το χρήμα και τους πολιτικούς που το διαφεντεύουν.
Το νοσοκομείο Ρεθύμνου καρκινοβατεί ενώ ισχυρίζεται πως υπάρχει, εδώ και πολλούς μήνες. Καταστρατηγώντας ανθρώπινα δικαιώματα, λεηλατώντας τους εργαζόμενους και κάθε έννοια αξιοπρέπειας στην εργασία και τη ζωή. Επιβάλλει εκβιαστικά απλήρωτη εργασία, απασχολεί εργαζόμενους με συνθήκες μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, εξαναγκάζει σε υπέρβαση ωραρίου και απανωτές εξαντλητικές βάρδιες, προκειμένου όπως ισχυρίζεται να ...κλείνει απλώς τρύπες. Αυτό είναι το ζητούμενο για τη διοίκηση και όχι η ασφάλεια στη λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας.
Από την αρχή του νέου έτους έχουν φύγει από το πρόγραμμα εφημέρευσης πολλές ειδικότητες. Γαστρεντερολόγος, νευρολόγος, οφθαλμίατρος, ΩΡΛ δεν εφημερεύουν τις περισσότερες ημέρες. Πολλές ειδικότητες είναι σε εφημερία ετοιμότητας και ακόμη περισσότερες σε μικτή ενώ νοσηλεύονται ασθενείς και ενώ δεν υπάρχει ούτε ειδικευόμενος με φυσική παρουσία.
Οι ειδικευόμενοι εφημερεύουν παράνομα με τον ειδικό σε εφημερία ετοιμότητας.
Το ακτινολογικό δεν διαθέτει τεχνικό για όλες τις βάρδιες και μένει ο αξονικός εκτός λειτουργίας, εν μέσω περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας και τροχαίων ατυχημάτων. Το μικροβιολογικό λειτουργεί οριακά με δύο γιατρούς σε σταθερή βάση. Το ουρολογικό τμήμα έχει κλείσει και τα υπόλοιπα τμήματα λειτουργούν με οριακές τις αντοχές του προσωπικού που έχει απομείνει ενεργό.
Το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται πέρα από τα όρια αντοχών του και απλήρωτο για τα νυχτέρια και τις αργίες.
Οι ανασφάλιστοι ασθενείς καλούνται να πληρώνουν από τα άδεια και λεηλατημένα πορτοφόλια και σε αντίθετη περίπτωση κατακρατούνται παράνομα τα διαβατήρια και οι ταυτότητες τους.
Το νοσοκομείο μας πρωτοπόρο πάντα στην καινοτομία διέκοψε την εξυπηρέτηση των ασθενών του ΕΟΠΥΥ από το ακτινολογικό τις πρωινές ώρες λειτουργίας, λόγω έλλειψης προσωπικού ενώ συγχρόνως στέλνει προσωπικό με απόσπαση στα ΚΥ, αντί να ζητήσει προσλήψεις ή στήριξη από το νοσοκομείο Χανίων πού δήθεν θα ήταν συνεργαζόμενο.
Ο νέος οργανισμός αναμένεται τραγικά φτωχός σε σχέση με την υπάρχουσα λειτουργία. Οι πληροφορίες από το υπουργείο τον δείχνουν χωρίς πνευμονολογικό και νεφρολογικό τμήμα.
Η Ένωση Ρεθύμνου καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ως πράξη υπεράσπισης των στόχων και των ιδανικών του δημόσιου συστήματος υγείας, της δεδουλευμένης εργασίας και κυρίως της ζωής των ανθρώπων αυτού του τόπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου