Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Σθεναρό «Όχι» στο ρατσιστικό διαχωρισμό των ασθενών

Μπροστά στη διαφαινόμενη εκλογική καταδίκη του, το ενιαίο κόμμα του Μνημονίου συνεχίζει την επιχείρηση αλλαγής προεκλογικής ατζέντας μέσω της καθοδηγούμενης υστερίας για το μεταναστευτικό. Μετά την ανακοίνωση για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το μπαράζ ρατσιστικής τηλεοπτικής προπαγάνδας,
χτες είχαμε την αναγγελία νέου μέτρου που ανακαλεί στη μνήμη τις μέρες του φασισμού. Ας μη γελιόμαστε. Όσα δήλωσε χτες ο Λοβέρδος, ουσιαστικά προαναγγέλλουν το διαχωρισμό της περίθαλψης για τους μετανάστες. Για τους ασθενείς που πάσχουν από μεταδοτικές ασθένειες, τα νοσοκομεία έχουν ήδη επαρκείς υποδομές. Αυτό που επιχειρούν τώρα οι μνημονιακοί, είναι η διαχωρισμένη περίθαλψη δύο ταχυτήτων, με διαφορετική αντιμετώπιση αναλόγως της εθνικότητας του ασθενούς. Πρόκειται για βαρύτατη παραβίαση κάθε έννοιας ιατρικής ηθικής δεοντολογίας, οι οποίες επιτάσσουν επιτάσσει την ισότιμη κι ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασθενών, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Στο παρελθόν, τέτοιου είδους μέτρα είχαν υιοθετήσει μόνο καθεστώτα όπως η ρατσιστική Νότια Αφρική ή η  ναζιστική Γερμανία.

Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά: Η προσπάθεια του μνημονιακού καθεστώτος να μετατρέψει τους μετανάστες στους αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης, όχι μόνο επιδιώκει να στρέψει σε λάθος κατεύθυνση τη λαϊκή οργή, αλλά βυθίζει συνολικά την κοινωνία σε μια νεοφασιστική βαρβαρότητα. Το να βάλουμε φραγμό στους μνημονιακούς, το να πούμε σθεναρό «Όχι» στα πογκρόμ, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, και τη διαχωρισμένη περίθαλψη, δεν είναι μόνο κεντρικό πολιτικό καθήκον. Αποτελεί εξίσου πράξη υπεράσπισης του πολιτισμού απέναντι στη βαρβαρότητα.

Αθήνα,2/4/2012



Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου