Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ξυπνάει η Νότια Ευρώπη (;)

daypress.gr
Ξυπνάει ο Ευρωπαϊκός Νότος μετά την ανακοίνωση του ποσοστού ρεκόρ της ανεργίας στην Ισπανία, που αγγίζει πλέον το 24,4% και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά δύο βαθμίδες από την Standard and Poor’s, ενώ η οικονομία παραμένει σε ύφεση. Σχεδόν 6 εκατομμύρια Ισπανοί πλέον είναι άνεργοι, ενώ σε περισσότερες από 1 εκατομμύριο οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενος.

Μετά και αυτή την ανακοίνωση, πληθαίνουν πλέον οι φωνές από το Νότο για αλλαγή νοοτροπίας στην αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργάγιο δήλωσε πως η κρίση στην Ευρώπη είναι σαν τον Τιτανικό. «Αν δεν τα πάμε καλά, δεν θα τα πάνε καλά. Αν πνιγούμε εδώ, ακόμη και οι επιβάτες της πρώτης θέσης θα πνιγούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισπανός αξιωματούχος.
Της δήλωσης Μαργιάγο είχε προηγηθεί παρέμβαση του πρώην προέδρου της Κομισιόν και πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι υπέρ της δημιουργίας κοινού μετώπου της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας απέναντι στη Γερμανία και την δογματική της προσήλωση στη λιτότητα, θέση που ασπάστηκε και ο βραβευμένος με νόμπελ Ζόζεφ Στίγκλιντς.
Από τη Γερμανική πλευρά τηρείται σιγή ιχθύος, με τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ να εκφράζει απλά την εμπιστοσύνη της Γερμανίας στην Ισπανική Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου