Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Θεραπευτικά πρωτόκολλα σε Ταμεία και ΕΣΥ

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 
Θεραπευτικά πρωτόκολλα θα ισχύσουν από τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Οι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα συνταγογραφούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ανά ασθένεια.
Οσοι γιατροί παρεκκλίνουν συστηματικά από τις κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να μπορούν να τεκμηριώσουν τις πρακτικές τους.

Στόχος του υπουργείου με την έκδοση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων -πρακτική διαδεδομένη στο εξωτερικό- είναι ο περιορισμός της υπερσυνταγογράφησης και κατά συνέπεια η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Επιπλέον, η προαγωγή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών μέσω του περιορισμού της λανθασμένης συνταγογράφησης.
Οι άξονες κάθε θεραπευτικού πρωτοκόλλου συνταγογράφησης είναι ένας αλγόριθμος που συμπεριλαμβάνει:
- αρχικό φάρμακο επιλογής (δραστική ουσία),
- δευτερεύοντα φάρμακα (δραστικές ουσίες),
- εναλλακτικό τρόπο θεραπείας,
- σπάνιες περιπτώσεις.
Εκατόν εξήντα θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής για 16 νοσολογικές κατηγορίες, όπως τις όρισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Στη σύνταξή τους συνέβαλαν οι αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες, ενώ μελετήθηκαν επικαιροποιημένα αντίστοιχα πρωτόκολλα κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ.
«Η ολοκλήρωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η ολοκλήρωση των κλειστών νοσηλίων», είπε ο υπουργός Υγείας, «δημιουργεί επιτέλους για την πατρίδα μας τις προϋποθέσεις για ένα δημοσιονομικώς τακτοποιημένο, για ένα ανοιχτό και προσβάσιμο απ'' όλους, για ένα καλοδιοικούμενο αυτή τη φορά και άρα λιγότερο διεφθαρμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου