Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ

 GOODnet
Κρίσιμη και με μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον είναι η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθυμνου η οποία θα γίνει υπό το βάρος της πίεσης που ασκείται στο σώμα από φορείς και πολίτες, ώστε να πάρει θέση για το «χαράτσι» της ΔΕΗ και να στηρίξει έμπρακτα τους δημότες που δεν μπορούν να πληρώσουν, για να μην τους κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα.
«Δεν χρωστάμε, δεν έχουμε αλλά κυρίως δεν θέλουμε
 να πληρώσουμε αυτό το παράνομο και απαράδεκτο  ‘χαράτσι΄», είναι το κύριο σύνθημα της δράσης αυτής και καλούνται οι πολίτες για δυναμική συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο στις 7 το απόγευμα, για να απαιτήσουν να  ληφθούν αποφάσεις  αντίστοιχες με αυτές δεκάδων άλλων Δήμων της χώρας.
Το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας άλλωστε στη σύσκεψη Σωματείων, φορέων και πολιτών με θέμα το «χαράτσι» για ακίνητα μέσω των λογαριασμών  της ΔΕΗ, αποφασίστηκαν επίσης τα εξής:
1. Το τέλος ακινήτων που η κυβέρνηση του Μνημονίου και της Τρόικας επέβαλλε να εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι ένα αντισυνταγματικό, άδικο και αντικοινωνικό «χαράτσι». Η απειλή της διακοπής του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος -και μάλιστα μέσα στο χειμώνα- φτωχών νοικοκυριών, συνταξιούχων, ανέργων, απολυμένων, επαγγελματιών που δοκιμάζονται από την κρίση, συνιστά κοινωνική αναλγησία και βαρβαρότητα. 
2. Οι συλλογικές αντιδράσεις συνδικάτων, Δήμων, φορέων και πολιτών σε όλη τη χώρα έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κίνημα πολιτικής ανυπακοής και κοινωνικής αλληλεγγύης που ανάγκασε τη νέα μνημονιακή «συγκυβέρνηση» σε μια πρώτη περιορισμένη υποχώρηση που εξαιρεί ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αυτή η κυβερνητική αναδίπλωση κάτω από την πίεση της συντονισμένης αντίστασης της κοινωνίας, δείχνει το δρόμο για την οριστική κατάργηση του συγκεκριμένου «χαρατσιού» αλλά και όλων των βάρβαρων και αντιλαϊκών μέτρων της μνημονιακής διακυβέρνησης.
3. Συγκροτούμε μια ανοικτή Επιτροπή αντίστασης στα «χαράτσια» και κοινωνικής αλληλεγγύης που θα προωθήσει σε μόνιμη βάση συλλογικές  δράσεις και πρωτοβουλίες αλληλοβοήθειας.
Ο εκβιασμός δεν θα περάσει - όλοι μαζί μπορούμε.
Δεν χρωστάμε, δεν έχουμε αλλά κυρίως δεν θέλουμε να πληρώσουμε αυτό το παράνομο και απαράδεκτο  «χαράτσι».
Κανένας μόνος του στην κρίση – Κανένας πολίτης χωρίς ρεύμα, τροφή, στέγη, περίθαλψη, κοινωνική φροντίδα».
Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν οι Σύλλογοι που πήραν μέρος στη σύσκεψη και είναι ανοικτή σε νέες συμμετοχές φορέων και πολιτών :
Εργατικό  Κέντρο – Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ- Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ρεθύμνου - ΕΛΜΕΡ- Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’βαθμιας Εκπαίδευσης -Ένωση Γιατρών ΕΣΥ– Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου- Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων – Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΡ- Σωματείο Χειριστών Ν.Ρεθύμνου- Ένωση Φροντιστηρίων Β΄βαθμιας Εκπαίδευσης
«ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ»
Το πιο άδικο από τα «χαράτσια» της κυβέρνησης είναι αυτό για τα ακίνητα, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Νικολιδάκης σε χθεσινή συνέντευξη τύπου. «Έχουμε ένα συνταξιούχο του ΟΓΑ που παίρνει 300 ευρώ και έκανε το αμάρτημα να έκανε ένα σπίτι το οποίο είναι 150 τ.μ., και δεν φτάνει η σύνταξή του να πληρώσει.
Ή έχουμε έναν άνεργο αντίστοιχα που ξέρουμε ότι τα τελευταία δυο χρόνια στο νομό η ανεργία καλπάζει σε ποσοστά διπλάσια και τριπλάσια από άλλες περιόδους και φτάνουμε σε σημείο να έχουμε σταθερή ανεργία γύρω στο 30% και καλείται να πληρώσει (...). Δεν έχουμε άλλες δυνατότητες και επιμένουμε να το πάρουν πίσω το χαράτσι της ΔΕΗ και να το βάλουν με οικονομικά κριτήρια».
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στον τουρισμό, δε, υπογράμμισε ότι «πάνω από το 60% των εργαζόμενων στον τουρισμό, είναι ακόμα απλήρωτοι και απειλούνται από τώρα ότι του χρόνου ή θα δουλεύουν δέκα ώρες με μειωμένες αποδοχές ή να ψάχνουν αλλού δουλειά».
Ο κ. Νικολιδάκης τόνισε ότι όλοι οι δήμαρχοι πρέπει να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημότες τους, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων δήμων.
Συνδικάτο εκβιαστών χαρακτήρισε  την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου Γιάννης Σαριδάκης. «Απαιτεί δήλωση αποδοχής χρέους από τον ασθενή για να εισαχθεί στο νοσοκομείο, απειλεί με διακοπή του ρεύματος σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, επιδίδεται στην πιο βίαιη καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων που έχει γνωρίσει ο τόπος.
Λογαριάζουν όμως χωρίς την κοινωνία που αντιστέκεται σε όλη την Ελλάδα. Το μήνυμα που βγαίνει από την ολιγοήμερη προσπάθεια στο Ρέθυμνο με τη συλλογή υπογραφών είναι ακριβώς αυτό: ότι η κοινωνία οργανώνεται, αντιστέκεται, με ενότητα και αλληλεγγύη αντιμετωπίζει την επιδρομή αυτή.. κανένα νοικοκυριό δεν επιτρέπεται να μείνει χωρίς τα βασικά δημόσια και κοινωνικά αγαθά.
Ο δήμος καλείται να αποδείξει ότι είναι δίπλα στο δημότη και αποτελεί θεσμό λαϊκής συμμετοχής και αποκέντρωσης, ότι δεν αποτελεί απλά ιμάντα μεταβίβασης των πολιτικών που εκπορεύονται από την κυβέρνηση του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος».
Εκ μέρους των Α/Βάθμιων Σωματείων ο Μύρωνας Ξυδάκης είπε χαρακτηριστικά ότι εκτός από παράνομο και αντισυνταγματικό το μέτρο για το τέλος ακινήτων είναι κυρίως απάνθρωπο και βάρβαρο «γιατί ασκείται ο εκβιασμός στις ελληνικές οικογένειες, ότι αν δεν πληρώσουν το χαράτσι αυτό θα βρεθούν χωρίς το αγαθό του ρεύματος και δεν θα μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Έχουμε μια κυβέρνηση που λειτουργεί σαν νονοί της νύχτας, σαν εκβιαστές που πουλάνε προστασία στα μαγαζιά και απαιτούν με τρόπο εκβιαστικό χρήματα τα οποία δεν τα δικαιούνται, αφού ο ελληνικός λαός τα έχει πληρώσει και ξαναπληρώσει».
Πρακτικά, είπε,  «ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο πέρα από την ανακοίνωση ότι θεωρεί πως το μέτρο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, επί της ουσίας  να παρέχει τη νομική στήριξη που είναι απαραίτητη στους δημότες που δεν μπορούν και δε θέλουν να πληρώσουν και κυρίως να δεσμευτεί να οργανώσει ομάδες δράσης που θα στηρίξουν τον κόσμο που κινδυνεύει να του κόψουν το ρεύμα είτε αποτρέποντάς το, είτε ηλεκτρολόγοι του δήμου να επανασυνδέσουν το ρεύμα σε περίπτωση που κοπεί σε σπίτια».
Τόνισε δε ότι έρχονται και άλλα «ληστρικά» μέτρα με τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ την ίδια στιγμή το ζήτημα της φτώχειας είναι ορατό και αφορά πολύ κόσμο «για αυτό αγώνας πρέπει να είναι διαρκείας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μέτρα που θα έρθουν και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο». 
Ο Ανδρέας Ξανθός μέλος της ΟΕΝΓΕ, από την πλευρά του υπογράμμισε πως «είναι ντροπή που εξαιρούν τώρα, μετά την κατακραυγή της κοινωνίας και όχι από την αρχή τους ανθρώπους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% και όσους έχουν μηχανική υποστήριξη.
Οι κινήσεις αλληλεγγύης δείχνουν το δρόμο. Μπορούμε ενωτικά συλλογικά με αλληλεγγύη και στήριξη των αδύναμων να ανατρέψουμε όλα τα μέτρα, να βραχυκυκλώσουμε όχι μόνο το συγκεκριμένο μέτρο αλλά συνολικά όλη τη σκληρή πολιτική του μνημονίου και την κυβέρνηση. Ας μη σπεύδουν οι βολεμένοι και τα λαμόγια να μιλούν για τζαμπατζήδες.
Προφανώς δεν είμαστε υπέρ της φορολογικής ασυδοσίας, αντίθετα διεκδικούμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και οι πολίτες να συνεισφέρουν ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες.
Αυτό όμως που συμβαίνει σήμερα είναι ότι κατά 90% τα μέτρα επιβαρύνουν τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τα χαμηλά εισοδήματα και αντίθετα φοροδιαφεύγει προκλητικά το κεφάλαιο, οι καταθέσεις στην Ελβετία. Αν θέλει η κυβέρνηση να λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, η λύση υπάρχει. Να πληρώσουν οι πλούσιοι».

Χ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου