Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Κλείνουν φορείς και νοσοκομεία για χάριν των 11,5 δις! Οι θυσίες της υγείας

 
 Τελειωμό δεν έχει το «ψαλίδι» στον τομέα της Υγείας καθώς πλέον θα πρέπει να θυσιαστούν νοσοκομεία, φορείς αλλά και φάρμακα για να εξοικονομηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για την εξεύρεση των 11,5 δις που αναζητά η κυβέρνηση ως έκτακτα μέτρα της τρόικας για τις επόμενες 15 ημέρες.
Τι θα θυσιάσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος;


Στο βωμό της τρόικας το επόμενο διάστημα αναμένεται να μπει λουκέτο σε φορείς του τομέα της υγείας από όπου ευελπιστεί η κυβέρνηση να εξοικονομήσει πόρους. Ως επιχείρημα αναμένεται να αξιοποιηθεί ο γνωστός όρος «συγχώνευση» κάτι που θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση των …άχρηστων (όπως λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες) νοσοκομείων.

Φορείς που σήμερα θεωρούνται λίγο αποδοτικοί ή περιορισμένης παραγωγικότητας θα μπούνε στο στόχαστρο και είτε θα …εξαφανισθούν τελείως από το «χάρτη» είτε θα συγχωνευθούν με άλλους παρεμφερείς, γεγονός που σημαίνει ότι και πάλι ότι θα εκλείψουν.
Ανάλογες κινήσεις αναμένεται να ακολουθηθούν και στα νοσοκομεία. Όσα θεωρούνται μη αποδοτικά δεν έχουν δηλαδή ουσιαστικά μεγάλη πληρότητα, θα μπούνε στο στόχαστρο της κυβέρνησης και είναι πιθανό να αλλάξουν χρήση.

Πολλά περιφερειακά είτε θα γίνουν απλά κέντρα υγείας είτε θα μετατραπούν σε εξειδικευμένα κέντρα αντιμετώπισης συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας.
Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος πάντως μπροστά στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει έντονη δυσαρέσκεια τόσο από εργαζόμενους στην υγεία όσο και από τοπικές κοινωνίες που θα δούνε τα νοσοκομεία τους να υποβαθμίζονται ή και να κλείνουν, είπε στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη- όπως αναφέρουν πληροφορίες- ότι δεν μπορεί να συμβάλει προς το παρόν με πάνω από 600 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιήσει και κτίρια του υπουργείου Υγείας που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα και αναξιοποίητα.

Ελπίδες να βρει χρήματα θεωρεί όμως ο κ.Λυκουρέντζος ότι έχει και στον τομέα των φαρμάκων. Οι συνεχείς πιέσεις της τρόικα να υιοθετηθεί η συνταγογράφηση με βάσει τη δραστική ουσία, θα οδηγήσει όπως όλα δείχνουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να προχωρήσει στο μέτρο σύντομα.
Η πρόσφατη αγορά φαρμάκων για τα νοσοκομεία που στηρίχθηκε στη δραστική ουσία και όχι στην εμπορική ονομασία (εποχή Λοβέρδου) εξοικονόμησε στο δημόσιο σύστημα κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

Κάτι αντίστοιχο όμως δε φαίνεται να είναι εύκολο να υιοθετηθεί και με τους ιδιώτες γιατρούς καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι δύναμη θα αποκτούσαν οι φαρμακοποιοί οι οποίοι και θα χορηγούσαν στο τέλος τα φάρμακα της επιλογής τους. Αυτή είναι και η βασική αντίδραση των γιατρών που θεωρούν ότι μετά από κάτι τέτοιο δε θα έχουν την απόλυτη επίβλεψη επί των ασθενών τους.
Ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο δε φαίνεται να μπορεί να αποφευχθεί καθώς παρουσία της τρόικας …πάσα αρχή παυσάτω!

Δήμητρα Ευθυμιάδου
ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου