Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ομιλία του Ανδρέα Ξανθού στη συζήτηση για τις Προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης (ΒΟΥΛΗ)

 
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ
Στη συζήτηση για τις Προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Την ώρα που η Βουλή συζητά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης , η κοινωνία εξακολουθεί να είναι σε απόγνωση λόγω της ανεργίας και της φτώχειας που σαν «κηλίδα» απλώνεται στη χώρα αλλά και γιατί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αισθάνονται τελείως ανοχύρωτοι απέναντι στην αρρώστεια.

Στον τομέα της Υγείας , η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού αλλά και η ομιλία του αρμόδιου Υπουργού, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο προσδοκίας ότι θα ανασχεθεί η πορεία κατεδάφισης και των τελευταίων υπολειμμάτων της δημόσιας περίθαλψης και του Κοινωνικού Κράτους . Είναι προφανές ότι η Υγεία είναι τελείως εκτός της άμεσης κυβερνητικής ατζέντας. Όλο το ενδιαφέρον του Υπουργείου Υγείας εστιάζεται στη «βαθμολογία» της τρόικας και το μόνο σχέδιο που υπάρχει είναι η υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες υγείας, πάντα βέβαια με το γνωστό δημαγωγικό πρόσχημα της πάταξης της «ρεμούλας» και της διαφθοράς .
Μόνο που το δομικό πρόβλημα της συναλλαγής και της διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια , ούτε πολύ περισσότερο με τη συνεχιζόμενη διαπλοκή με οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και την προώθηση «εθνικών εργολάβων» της Υγείας , ειδικά στο χώρο της διάγνωσης και της εξειδικευμένης θεραπείας. Η σπατάλη στα νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζεται με το party των ιδιωτικών συνεργείων , που έχει εκτινάξει το κόστος και έχει υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών.
Έχουμε την εντύπωση κύριοι της κυβέρνησης ότι έχετε «άγνοια κινδύνου» για τις παρενέργειες της δραματικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον τομέα της Υγείας.
Όταν έχεις αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς ταμειακά διαθέσιμα λόγω της λεηλασίας των καταθέσεων τους στο «βωμό» του PSI , όταν λείπει βασικό υγειονομικό υλικό για τη νοσηλεία των αρρώστων, όταν οι καρκινοπαθείς χάνουν πολύτιμο χρόνο για τη ζωή τους μην μπορώντας ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν κανονικά τη χημειοθεραπεία τους
τότε το να δηλώνεις ότι δεν θα υπάρξουν νέοι πόροι στο Σύστημα Υγείας αλλά απλώς καλύτερη διαχείριση της σημερινής μιζέριας, το να επιμένεις σε μηδενικές προσλήψεις στα τραγικά υποστελεχωμένα νοσοκομεία, το να προωθείς κλείσιμο κλινικών και τμημάτων , κατάργηση κλινών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και «ακρωτηριασμό» των Οργανισμών τους, δεν είναι μόνο ανεπάρκεια και ανευθυνότητα, είναι εγκληματική πολιτική επιλογή.
Το «φιάσκο» του ΕΟΠΥΥ έβλαψε σοβαρά την Υγεία, την τσέπη και την αξιοπρέπεια των ασφαλισμένων , ενώ άφησε άδεια τα Ταμεία των νοσοκομείων .
Όταν λοιπόν , στη φάση της αυξημένης ζήτησης περικόπτονται δραστικά όχι οι σπατάλες αλλά οι άκρως απαραίτητες δαπάνες για τα νοσοκομεία, τα ΚΥ , την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, τις Κοινωνικές και Προνοιακές δομές, όταν αποκλείεται στην πράξη από οποιαδήποτε φροντίδα υγείας πάνω από το 30% του πληθυσμού που είναι μακροχρόνια άνεργοι και ανασφάλιστοι, τότε έχει ενεργοποιηθεί μια πραγματική «υγειονομική βόμβα» που απειλεί με δραματική, τριτοκοσμικού τύπου, επιδείνωση όλων των δεικτών υγείας.
Το ΕΣΥ όμως δεν καταρρέει απλώς γιατί υπάρχουν δραματικές ελλείψεις προσωπικού , εξοπλισμού και υλικών αλλά και επειδή εξαθλιώνονται καθημερινά ( μισθολογικά και εργασιακά) αυτοί που το στηρίζουν τόσα χρόνια με το ζήλο , το φιλότιμο και την ανιδιοτέλεια τους. Σήμερα τα νοσοκομεία κινδυνεύουν και από την «κατάρρευση ηθικού» ανθρώπων εξουθενωμένων, απογοητευμένων, που δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα ρεπό και την κανονική άδεια τους, που δεν έχουν – όπως στις κλινικές και τα Εργαστήρια του Νοσοκομείου Ρεθύμνου- ούτε 1 Σαββατοκύριακο το μήνα χωρίς βάρδια, που αισθάνονται ότι έχει λεηλατηθεί το εισόδημα, τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, απέναντι στο «πείραμα» κοινωνικού δαρβινισμού του Μνημονίου που οδηγεί σε εξόντωση τους αδύναμους αυτής της χώρας, καταθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σωτηρίας και ανασυγκρότησης του ΕΣΥ , που διασφαλίζει το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου που ζεί και εργάζεται στη χώρα , χωρίς εξαιρέσεις , σε δημόσια και δωρεάν περίθαλψη ποιότητας.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας όπως η ακύρωση του εφαρμοστικού νόμου 4052 του 2ου Μνημονίου, η οικονομική διάσωση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, η επαναλειτουργία των εργαστηρίων του πρώην ΙΚΑ , η ανατροπή της εισπρακτικής λογικής στα νοσοκομεία και η δωρεάν πρόσβαση των ανέργων, ανασφάλιστων και ευπαθών ομάδων , η αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους γιατρούς και το προσωπικό του ΕΣΥ και των οφειλομένων στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και φαρμακοποιούς , η παρέμβαση στο χώρο της τιμολόγησης και διάθεσης του φαρμάκου και του υγειονομικού υλικού με Εθνική Φαρμακαποθήκη- Φαρμακοβιομηχανία και Δημόσιο Φορέα Προμήθειας και Αποθήκευσης Υλικών , ο δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας , η στήριξη των κοινωνικών δομών ( Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ , Κέντρα Πρόληψης κλπ ) και των δομών Ψυχικής Υγείας.

Διεκδικούμε μια γενικευμένη αναδιοργάνωση του ΕΣΥ , που προϋποθέτει την ενίσχυση των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με το αναγκαίο προσωπικό , την εγγύηση της ασφαλούς εφημερίας τους , τη στήριξη της επείγουσας περίθαλψης , των ΤΕΠ και των ΜΕΘ , τη αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και όχι την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων λειτουργιών όπως οι αεροδιακομιδές, τη στήριξη των κοινωνικών δομών ( Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ , Κέντρα Πρόληψης κλπ ) και των δομών Ψυχικής Υγείας.
Και το πιο σημαντικό , χρειαζόμαστε τη θετική υποκίνηση και στήριξη του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.
Εμείς θεωρούμε ότι η Δημόσια Περίθαλψη είναι σήμερα ζήτημα εθνικής προτεραιότητας , είναι όρος εξασφάλισης του «αξιοβίωτου» του λαού μας.
Η Υγεία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και ζήτημα Δημοκρατίας, με την έννοια της ισοτιμίας όλων των πολιτών την ώρα της πιο μεγάλης ανάγκης, την ώρα της αρρώστειας και του κινδύνου για τη ζωή. Το δικαίωμα στην περίθαλψη δεν μπορεί να συναρτάται με την εργασία ή την ασφάλιση , δεν μπορεί να εμπορευματοποιείται , αλλά οφείλει η Πολιτεία να το διασφαλίζει σε όλους από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσα από μια δίκαιη φορολόγηση του πλούτου.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης η πολιτική Υγείας πρέπει να έχει ολιστικό χαρακτήρα, δεν μπορεί να είναι νοσοκομειοκεντρική και ιατροκεντρική, οφείλει να περιλαμβάνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την πρόληψη και την αγωγή υγείας, να παρεμβαίνει σε όλους τους νοσογόνους παράγοντες του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
Με την έννοια αυτή είναι «ανθυγιεινή» η ανεργία, η ανέχεια, η έλλειψη τροφής, στέγης, θέρμανσης, είναι ανθυγιεινή η έλλειψη διατροφικής ασφάλειας και ασφαλούς οδικού δικτύου, είναι ανθυγιεινή η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ γιατί θα στερήσει το ρεύμα και το νερό από τους φτωχούς , είναι ανθυγιεινές οι fast truck επενδύσεις που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερασπίζεται ένα Σύστημα Υγείας προβληματικό, που ταλαιπωρεί εργαζόμενους και ασθενείς, που «παράγει» αναξιοκρατία, ιδιοτέλεια, διαφθορά, αδιαφορία για τον άρρωστο και τις ανάγκες του.
Αγωνιζόμαστε , μαζί με τις δυνάμεις της κοινωνικής προσφοράς και της υπευθυνότητας που υπάρχουν ζωντανές μέσα στο ΕΣΥ , για να διατηρηθεί ο ανθρωπιστικός και δικαιωματικός πυρήνας του, να αλλάξει η φιλοσοφία του νοσοκομείου-επιχείρηση , να βελτιωθεί η κοινωνική αποδοτικότητα των δημόσιων νοσοκομείων , να επιβραβεύεται η συλλογική προσπάθεια και η τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας , να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου και αποτροπής της διαφθοράς , της συναλλαγής με τις εταιρείες και της εκμετάλλευσης του αρρώστου.

Καταψηφίζουμε λοιπόν και για …. λόγους Υγείας τη νέα μνημονιακή συγκυβέρνηση .
Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τις συλλογικές προσπάθειες και τις κινηματικές δράσεις που υπερασπίζονται τη δημόσια περίθαλψη , θα ενισχύσει τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης που προσφέρουν ένα πολύ σημαντικό «δίχτυ ασφαλείας» στον κόσμο που περιθωριοποιείται καθημερινά. Τα εξαιρετικά παραδείγματα του Εθελοντικού Ιατρείου του Ρεθύμνου, της Θεσσαλονίκης και δεκάδων άλλων περιοχών , αναδεικνύουν το πολιτικό αίτημα ενός Συστήματος Υγείας με καθολικότητα, δωρεάν και ποιοτική φροντίδα, κοινωνική ευαισθησία , συλλογική και δημοκρατική λειτουργία . Προβάλλουν δηλαδή μια «εικόνα από το μέλλον» , την προοπτική μια άλλης κοινωνίας με αξιοπρέπεια , ισότητα και δικαιοσύνη.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου