Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ανησυχητικά τα στοιχεία από την κατανάλωση αλκοόλ στο Ρέθυμνο

GOODnet
 της Χαράς Βηλαρά
• Κλαμπ οικογενειών και ομάδα Ανώνυμων Αλκοολικών δημιουργήθηκαν στο Ρέθυμνο

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες και η κατανάλωση «κοκτέιλ» ποτών, που έχει καθιερωθεί σαν μόδα, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του προβλήματος αυτού που στο Ρέθυμνο μάλιστα δείχνει να έχει ακόμη πιο ραγδαία αύξηση, ειδικά στις μικρές ηλικίες.
Το γεγονός, δε, ότι το Ρέθυμνο έχει μια αρνητική πρωτιά με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στη χώρα,
σύμφωνα με τους επιστήμονες συνδέεται σε ένα μεγάλο ποσοστό και με το αλκοόλ, που επιβαρύνει την ψυχική υγεία.
Για το λόγο αυτό, επτά φορείς ψυχικής υγείας κατά κύριο λόγο, αλλά όχι μόνο, αποφάσισαν να συνεργαστούν και σε εθελοντική βάση να δημιουργήσουν ένα δίκτυο στο Ρέθυμνο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το αλκοόλ. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε πως πρόκειται για την πρώτη τέτοια συνεργασία φορέων σε επίπεδο χώρας.
Πρώτη δράση η αυριανή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο «Σπίτι του Πολιτισμού» με θέμα «Μιλάμε για το αλκοόλ», από τις 5 έως τις 9 το βράδυ.
Επιστήμονες, γιατροί, ψυχίατροι, ψυχολόγοι και μέλη των Ανώνυμων Αλκοολικών θα μιλήσουν στο κοινό ώστε να το ευαισθητοποιήσουν πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα που ακόμη και σήμερα παραμένει ταμπού και δύσκολα κάποιος -τόσο ο ίδιος όσο και το περιβάλλον του-  παραδέχονται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού. Στόχος είναι η συζήτηση με τους πολίτες αλλά και με τους χρήστες αλκοόλ, σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για μια συνολική και πολύπλευρη αντιμετώπιση του ζητήματος.
Για να «ανοίξει» το θέμα αυτό στη ρεθυμνιώτικη κοινωνία και να βοηθηθούν ο άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ και οι οικογένειές τους, δημιουργήθηκε το δίκτυο αυτό, όπως επίσης και λίγους μήνες πριν το Κλαμπ οικογενειών με προβλήματα αλκοόλ, αλλά και οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί Ρεθύμνου, που χθες είχαν την πρώτη τους συνάντηση.
Οι επτά φορείς που απαρτίζουν το δίκτυο είναι: Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ο ΟΚΑΝΑ, Το Κέντρο Πρόληψης, η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου, το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, ο Σύλλογος Οικογενειών με προβλήματα με αλκοόλ, οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί. Στόχος το δικτύου είναι η συνεργασία και με άλλους φορείς και την Τοπική αυτοδιοίκηση, όπως η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και οι δήμοι, ώστε να γίνονται εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Aντώνης Λιοδάκης, τόνισε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου πως τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεχόμενη αύξηση χρήσης αλκοόλ και ιδιαίτερα από τους νέους. «Όλες οι στατιστικές  και οι ερευνητικές μελέτες καταδεικνύουν αυτήν την αύξηση σε μικρότερες ηλικίες και στο Ρέθυμνο συμβαίνει ακόμη σε μεγαλύτερο βαθμό και ρυθμό», είπε.
Το πιο σημαντικό από τη συνεργασία των φορέων όπως είπε ο ίδιος είναι πως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αλκοόλ θα μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες αυτές και τους φορείς και να βρίσκουν βοήθεια στον χρόνο και με τον τρόπο που το έχουν ανάγκη.
«Είναι άδικο και άσχημο κάθε φορά που αντιμετωπίζει το Ρέθυμνο πρόβλημα με κάποιο νεαρό άτομο που έχει σχέση με το αλκοόλ να χύνουμε δάκρυα, χωρίς να ενεργούμε. Αποφασίσαμε να ενεργήσουμε για να κατανοήσουμε το θέμα, για να τροποποιήσουμε στάσεις και συμπεριφορές, να ανατρέψουμε μύθους και στερεότυπα σχετικά με τη χρήση του αλκοόλ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιοδάκης.
Βασική προσπάθεια επίσης του δικτύου, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι «να μετασχηματίσουμε την κυρίαρχη κουλτούρα γύρω από το αλκοόλ σήμερα στο Ρέθυμνο και για αυτό χρειάζονται δυνάμεις όχι μόνο από το χώρο της ψυχικής υγείας, αλλά και από το χώρο του πολιτισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Ψυχικές διαταραχές και αλκοόλ
Αυξάνονται στο μεταξύ συνεχώς τα περιστατικά ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ και απευθύνονται στην Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, για ψυχολογική στήριξη και βοήθεια.
Ο κ. Αντώνης Χριστονάκης, ψυχίατρος στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου τόνισε πως στόχος της εκδήλωσης και της καμπάνιας ενημέρωσης είναι όχι το αλκοόλ, αλλά η κακή χρήση του. «Στην κλινική αντιμετωπίζουμε πολλά περιστατικά ψυχικών διαταραχών και δυστυχώς το αλκοόλ είναι τεράστιο πρόβλημα, γιατί επιβαρύνει πάρα πολύ και την πορεία και την πρόγνωση των περιστατικών μας. Μην ξεχνάμε ότι ο νομός του Ρεθύμνου έχει ένα πολύ δυσάρεστο ρεκόρ, είναι πρώτος σε αυτοκτονίες σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι το αλκοόλ, με την επιβάρυνση που φέρνει στα περιστατικά έχει μια σοβαρή επίπτωση, ένα σοβαρό λόγο σε αυτό», σημείωσε.
Σημειώνεται πως στο Ρέθυμνο δημιουργήθηκε μόλις πρόσφατα ομάδα Ανώνυμων Αλκοολικών, κάτι που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ελπιδοφόρο αφού η διεθνής εμπειρία δείχνει πως φέρνουν αποτελέσματα οι ομάδες αλληλοβοήθειας, ενώ όπως τόνισε ο κ. Χριστονάκης υπάρχει αγγλόφωνη ομάδα ΑΑ στο Ρέθυμνο εδώ και καιρό.
Κλαμπ οικογενειών με προβλήματα αλκοόλ
Η ψυχολόγος Καίτη Ζαχείλα εκπροσωπώντας το Σύλλογο (κλαμπ) οικογενειών με προβλήματα αλκοόλ, τόνισε πως σε αυτόν προσέρχονται όχι μόνο το άτομο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά όλη η οικογένεια, επειδή η θεωρητική βάση αυτής της προσέγγισης είναι ότι όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το αλκοόλ, αφορά όχι μόνο το ίδιο το άτομο που κάνει κακή χρήση, αλλά και την οικογένειά του και ευρύτερα την κοινωνία.
«Είναι ελπιδοφόρο ότι δουλεύουμε όλο το καλοκαίρι και καταφέραμε να συγκροτήσουμε αυτό το δίκτυο το οποίο είναι πρωτοποριακό για τα μέτρα της Ελλάδας και καταφέραμε να συντονιστούμε και τελικά να προσφέρουμε στον κόσμο του Ρεθύμνου που αντιμετωπίζει πρόβλημα μια λύση, με συμπαράσταση, εμψύχωση και ενδυνάμωση για να σταματήσει το ποτό και να αλλάξει τον τρόπο ζωής που τον έχει οδηγήσει σε αυτό», σημείωσε η ίδια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου