Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΘΕΑΤΗΣ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ.

 Επίθεση των αγορών στην καρδιά της Ευρώπης - Στα ύψη τα spreads
  tvxsteam 
 Επίθεση χωρίς αντίσταση πραγματοποιούν οι αγορές στην καρδιά της ευρωζώνης. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται πια στους «αδύναμους κρίκους», αλλά σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση τη Γερμανία. Η Γαλλία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται ενώ το Βερολίνο έχει επιλέξει ρόλο θεατή καθώς αντιδρά στην ουσιαστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αποδόσεις των γαλλικών και των ισπανικών κρατικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα από το 1999, ενώ μεγάλη άνοδο είχαν τα επιτόκια σε όλη σχεδόν την ευρωζώνη, πλην Γερμανίας.
Στην Ισπανία το spread με τα γερμανικά ομόλογα σκαρφάλωσε στις 510,8 μονάδες, από 460 την Τετάρτη υποχρεώνοντας την ΕΚΤ να παρέμβει στην αγορά και να αγοράσει ομόλογα του ισπανικού δημοσίου διάρκειας 8 και 9 ετών, υπό το κράτος του φόβου ότι η κρίση χρέους εξαπλώνεται πλέον και προς τον «πυρήνα» της ευρωζώνης.
Το spread των γαλλικών έναντι των γερμανικών κρατικών ομολόγων ξεπέρασε για πρώτη φορά από το 1990 τις 200 μονάδες βάσης (2%) και έφθασε μέχρι τις 203 για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στις 190,8. Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου υποχώρησε κατά 0,06% στο 1,76%.
Σε επίπεδα-ρεκόρ έφθασαν και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) σε Γαλλία και Ισπανία. Τα γαλλικά CDS ανέβηκαν κατά 23 μονάδες κι έφθασαν στις 490 και τα ισπανικά κατά 9 μονάδες φθάνοντας στις 234.
Θεατής το Βερολίνο
Ο ρόλος της ΕΚΤ έχει πυροδοτήσει πλέον και νέα ανοιχτή κόντρα Γαλλίας - Γερμανίας, με το Παρίσι να ζητά ευθέως πιο δραστικές παρεμβάσεις από την κεντρική τράπεζα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και ουσιαστικά μετατροπή της σε «ύστατο δανειστή».
Προς το παρόν, η καγκελάριος Μέρκελ αρνείται κατηγορηματικά να επιτρέψει στην ΕΚΤ είτε να αγοράσει μαζικά κρατικά ομόλογα είτε να μετατρέψει σε τράπεζα το ΕΤΧΣ, ώστε να παρέμβει αυτό στις αγορές, είτε την έσχατη λύση, που είναι το... τυπογραφείο, δηλαδή το «κόψιμο» χρήματος.
Η κυρία Μέρκελ επανέλαβε την πλήρη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε ριζοσπαστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και τόνισε: «Eάν κάποιοι πολιτικοί πιστεύουν ότι την ευρωκρίση μπορεί να τη λύσει η ΕΚΤ, σφάλλουν. Η κρίση δεν θα λυνόταν άμεσα ακόμα και αν η ΕΚΤ αναλάμβανε τον ρόλο του "ύστατου δανειστή" (lender of last resort). Είμαι πεπεισμένη ότι μόνο πολιτικές λύσεις μπορούν να επιλύσουν την κατάσταση», είπε η κυρία Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Eλλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση στην ευρωζώνη.
Κρύος ιδρώτας στις Βρυξέλλες
Όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, η λέξη «ανησυχία» δεν αποτυπώνει πλέον επαρκώς το κλίμα που επικρατεί. Διαπιστώνουν ότι οι εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο από την κρίση περιορίζονται δραματικά και ο κίνδυνος να καταστεί η κατάσταση ανεξέλεγκτη είναι υπαρκτός.
Οπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, τα μέτρα που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση οι «αδύναμοι κρίκοι» για τη μείωση των ελλειμμάτων δεν πρόκειται να καθησυχάσουν τις αγορές, όπως ισχυρίζεται το Βερολίνο.
Αλλωστε, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, δεν έχουν δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά τα επιτόκια ομολόγων των παραπάνω χωρών ανεβαίνουν, παρά το γεγονός ότι έχουν την ίδια πιστοληπτική διαβάθμιση με τη Γερμανία, δηλαδή «ΑΑΑ». Η Γαλλία, με «ΑΑΑ», επίσης δανείζεται σήμερα με 3,70%, όταν το γερμανικό επιτόκιο κινείται στο 1,80%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου