Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Μπλόκο στην πληρωμή λογαριασμών χωρίς το χαράτσι

Απόφαση σοκ από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για χιλιάδες πολίτες που προσπαθούν απεγνωσμένα να γλυτώσουν το νέο χαράτσι στα ακίνητα.
Όπως έκρινε ομόφωνα το Νομικό Συμβούλιο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν θα δέχεται πληρωμές για λογαριασμούς της ΔΕΗ, χωρίς το ειδικό τέλος στα ακίνητα.
Το ζήτημα έχει απασχολήσει τόσο τη ΔΕΗ όσο και τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας,
καθώς ένας από τους τρόπους αποφυγής της πληρωμής του τέλους που έχει συζητηθεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς ταυτόχρονα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ήταν η κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών της αξίας του λογαριασμού ρεύματος, χωρίς το ειδικό τέλος ακινήτων.
Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει την αποστολή λογαριασμών με το τέλος ακινήτων, το οποίο για το 2011 θα καταβληθεί σε δύο δόσεις.
Στους λογαριασμούς περιλαμβάνεται μήνυμα που αναφέρει ότι σύμφωνα με το Ν. 4021/11 η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και στην περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού αυτού, να προβαίνει στην έκδοση εντολής διακοπής ρεύματος.
Η αποστολή των φουσκωμένων λογαριασμών με το χαράτσι, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς οι πολίτες αδυνατούν να το πληρώσουν.
Το σκεπτικό της απόφασης
Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΝΣΚ (435/ 18 -10-2011), οι καταθέσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών διαφορών ενώ το τέλος ακινήτων "ανεξαρτήτως του οργάνου στο οποίο έχει ανατεθεί η είσπραξή του, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα δημόσιο έσοδο, ώστε η οποιαδήποτε διαφορά ως προς την οφειλή και την καταβολή του να αποτελεί φορολογική - διοικητική διαφορά".
"Όταν είναι προδήλως φανερό ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι της δημόσιας παρακατάθεσης ή ότι αυτή, ως μέσο εξόφλησης, αντίκειται σε διατάξεις νόμου, τότε το ΤΠΔ όχι μόνο έχει το δικαίωμα αλλά και οφείλει να αρνηθεί την αποδοχή της", προσθέτει το ΝΣΚ.
Αναφέρει ακόμη ότι το κρίσιμο ζήτημα, δηλαδή το κατά πόσο η οφειλή είναι νόμιμη θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου