Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ο γολγοθάς των χρόνιων πασχόντων

GOODnet.gr
 30/05/12 της Χαράς Βηλαρά
Χωρίς φαρμακοποιό το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο, μεγάλη καθυστέρηση στην προμήθεια σκευασμάτων
Έναν γολγοθά περνάνε οι χρονίως πάσχοντες που πρέπει να προμηθεύονται συχνά, ακριβά φάρμακα  για τη θεραπεία τους, αφού γίνονται μπαλάκι μεταξύ ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων.
Στο Ρέθυμνο, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς και ασθενείς με άλλα σοβαρά χρόνια νοσήματα,
 ταλαιπωρούνται και για έναν ακόμη λόγο. Ο ΕΟΠΥΥ στο φαρμακείο του οποίου πρέπει να απευθύνονται δεν έχει φαρμακοποιό και οι παραγγελίες δεν γίνονται απευθείας στις εταιρείες φαρμάκων, αλλά μέσω του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα και συγκεκριμένα στου Ρέντη. Οι παραγγελίες όμως εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι ασθενείς να περιμένουν ακόμη και είκοσι μέρες ή παραπάνω για να παραλάβουν το φάρμακό τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο, προσπαθούν να επικοινωνήσουν πολλές μέρες με το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα και δεν απαντάει κανείς. Και αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει παραγγελία που εκκρεμεί από τις 14 Μαΐου.
Τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν διαφορετικά εάν ο Οργανισμός προσελάμβανε φαρμακοποιό για το Ρέθυμνο ο οποίος θα μπορούσε να εκτελεί τις παραγγελίες απευθείας και όταν υπήρχε έλλειψη ή καθυστερούσε πολύ η παραλαβή θα μπορούσε να αναγράφει στην συνταγή «στερείται» για να προμηθεύονται στη συνέχεια οι ασθενείς τα φάρμακα από τα φαρμακεία, με πίστωση. Και αυτό βέβαια στην ιδανική περίπτωση που τα φαρμακεία δεν θα είχαν διακόψει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, λόγω των χρεών του ασφαλιστικού οργανισμού.
Πληροφορούμαστε πάντως πως στις επείγουσες περιπτώσεις και μόνο, οι ασθενείς στο Ρέθυμνο εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ στο Ηράκλειο, θα πρέπει να πάνε όμως οι ίδιοι ή συγγενείς τους με τη γνωμάτευση του γιατρού στον γειτονικό νομό.
Από την άλλη πλευρά, το νοσοκομείο που θεωρητικά είναι υποχρεωμένο να εξυπηρετεί τους χρονίως πάσχοντες, προμηθεύοντάς τους φάρμακα, ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, αδυνατεί να τα παραγγείλει αφού δεν θα μπορεί να τα πληρώσει κι έτσι πολλά από αυτά δεν υπάρχουν στο φαρμακείο του.
Ενδεικτικό είναι ότι από τις 23 Μαΐου που άρχισε να λειτουργεί το Γραφείο Υποστήριξης Πολιτών στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, δέχεται καθημερινά εκατοντάδες τηλεφωνήματα από ασθενείς ή τους συγγενείς τους που αδυνατούν να βρουν τα φάρμακα που ουσιαστικά τους κρατούν στη ζωή. Ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Λουράντος έστειλε έγγραφο στις φαρμακευτικές εταιρείες ζητώντας να μάθει το λόγο που δεν προμηθεύουν με φάρμακα τα νοσοκομεία για να λάβει την απάντηση, όπως δήλωσε ο ίδιος, ότι «πολλά δεν παραγγέλνουν φάρμακα είτε γιατί δεν έχουν να πληρώσουν είτε γιατί δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους».
Θύματα όλης αυτή της κατάστασης, οι χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα σκευάσματα που χρειάζονται από τα φαρμακεία πληρώνοντάς τα από την τσέπη τους, αφού οι τιμές είναι απαγορευτικές. Οι ενέσεις και άλλα φάρμακα που χρειάζονται και μάλιστα συχνά, φτάνουν να κοστίζουν ακόμη και 500 ή 1.000 ευρώ.
Στην Ελλάδα του μνημονίου φοβούνται για τη ζωή τους…
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου