Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ «ΘΑΥΜΑΤΟΣ»!

 ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΟΣΜΟ: Η ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ «ΘΑΥΜΑΤΟΣ»!
 Η ανάγνωση ενός αδίστακτου καπιταλισμού με θέα την Γερμανία, μέσα από την δημοσιογραφική έρευνα του Γκίντερ Βάλραφ!
Του ΠΑΝΟΥ ΡΑΜΑΝΤΑΝΗ
Αρχές τις δεκαετίας του 30, το 1932 πιο συγκεκριμένα, o Άλτους Χάξλεϊ γράφει το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας "Θαυμαστός Νέος Κόσμος". Εκεί ο Χάξλεϊ περιγράφει μια μελλοντική κοινωνία βασισμένη, στην ουσία, στην γραμμή παραγωγής του Ford.

Τα πάντα τυποποιημένα με την απουσία του ανθρωπίνου συναισθήματος κάτι παραπάνω από ορατή. Ρομποτική συμπεριφορά των ανθρώπων, μηχανικές κινήσεις τον εργαζομένων... άοσμα και άχρωμα γρανάζια που αναπνένουν χωρισμένα σε «κοινωνικά προιόντα»... σε κοινωνικές τάξεις και ομάδες.
Το φοβικό όραμα μιας τέτοιας «οργανωμένης» κοινωνίας ήταν τέτοιο που σε κάθε άτομο εμφύτευαν συγκεκριμένες σκέψεις και πιστεύω ανάλογα της τάξης, ή της κοινωνικής ομάδας, που ανήκε και του αφαιρούσαν την σκέψης... της αντίδρασης! Φυσικά όποιος "ξέφευγε" δεν αφηνόταν στην τύχη του... απλά του χορηγούσαν ναρκωτικές ουσίες για να τον κρατήσουν σε συνειδησιακή καταστολή... Σε ένα είδος κινητού ζόμπι δηλαδή!
Είναι κάτι παραπάνω από περιττό να αναφέρουμε ότι οποιαδήποτε έννοια ανατρεπτικού χαρακτήρα ήταν απολύτως απαγορευμένη στον «Θαυμαστό Νέο Κόσμο».
Έτσι μαζί με την ήττα της σκέψης και της αντίδρασης θα έρθει και η ήττα της πολιτικής. Οι πολίτες, πλέον, δεν ενδιαφέρονται για τα παρασκήνια ή για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και μένουν παθητικοί δέκτες μιας άθλιας πραγματικότητας που όμως δεν μπορούν να κατανοήσουν.
Στην ουσία ο «Θαυμαστός Νέος Κόσμος», έχει μετατρέψει τους ανθρώπους σε όντα που δέχονται την καταπίεση. Πόσο απέχει μια τέτοια εικόνα από την σημερινή πραγματικότητα; Μήπως ο «Θαυμαστός Νέος Κόσμος» είναι πραγματικότητα;
Ογδόντα χρόνια μετά, το 2010 συγκεκριμένα, ο ακτιβιστής Γερμανός δημοσιογράφος Γκίντερ Βάλραφ αποδεικνύει στο νέο του βιβλίο ότι αυτός ο «Θαυμαστός Νέος Κόσμος» είναι ήδη εδώ. Με επιχειρήματά του γεννιούνται από την καθημερινή αθλιότητα που ζουν οι εργαζόμενοι, την αθλιότητα εκείνη που κρύβεται πίσω από τις λαμπερές βιτρίνες των καπιταλιστικών μητροπόλεων, την αθλιότητα εκείνη που ξεπηδά μέσα από τον καθημερινό βιασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας!
Ο Βάλραφ, αναλαμβάνει, στην ουσία, να αποκαλύψει τις σκοτεινές πλευρές της γερμανικής ανάπτυξης. Τις βρώμικες και σκιώδεις παραμέτρους ενός μοντέλου «ευημερίας», με στοιχεία που βγαίνουν εξαιρετικά δύσκολα στο φως. Παρ' όλα αυτά ο Βάλραφ τα καταφέρνει περίφημα!
Με συγκλονιστικές λεπτομέρειες φέρνει στην επιφάνεια τον εργασιακό μεσαίωνα που υπάρχει κάτω από το «Γερμανικό Θαύμα», φανερώνει την απάτη που εξακολουθούν κάποιοι να ονομάζουν «Κράτος Πρόνοιας» και ξεδιπλώνει τα χαρακτηριστικά ενός αδίστακτου καπιταλισμού που στο βωμό του κέρδους κατασπαράζει κάθε στοιχείο κοινωνικότητας στη σύγχρονη γερμανική πραγματικότητα!
Ο συγγραφέας θα σταθεί ιδιαίτερα στο μύθευμα που κάποιοι ονομάζουν «Κοινωνική Πρόνοια». Τι είναι αυτό; Είναι... άσυλα αστέγων στο «κραταιό» Αννόβερο, στην καπιταλιστική και χρηματιστηριακή Φρανκφούρτη, στο βιομηχανικό Αμβούργο.
Απαξιωτικές και άθλιες συνθήκες στρατοπέδων, καταναγκαστικής εργασίας. Στα καταφύγια της ανθρώπινης ντροπής και αθλιότητας, η εικόνα σοκάρει! Άποροι μετανάστες και ναρκομανείς μέχρι μικροαστικές φιγούρες... εμπόροι και επιστήμονες! Κοινός παρονομαστής η πτώχευση. Ζόμπι καλά κρυμμένα ώστε να μη χαλάσουν την βιτρίνα ενός... πρωτοποριακού καπιταλιστικού «θαύματος»!
Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου αφού πρώτα απαξιωθεί, η καθημερινή «ληστεία» του γερμανικού λαού μέσω ληστρικών φόρων, η φοβικότητα και ο ρατσισμός που απορρέουν από μια φασιστική κυβέρνηση είναι μια πραγματικότητα που ο Βάλραφ την δίνει με έναν εκπληκτικό και κατανοητό τρόπο μέσα από την τελευταία του ερευνητική δουλειά με τίτλο: «ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΟΣΜΟ, Η αθέατη πλευρά του γερμανικού θαύματος».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΤΙΤΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΟΣΜΟ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΚΙΝΤΕΡ ΒΑΛΡΑΦ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΤΟΠΟΣ, 2011
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΡΣΕΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου