Σάββατο 12 Μαΐου 2012

WSJ: Πώς απέτυχε το ελληνικό σχέδιο διάσωσης

 Δύο χρόνια μετά την πρώτη διάσωση της Ελλάδας με στόχο την προστασία του ευρώ, η Wall Street Journal φέρνει στο φως συζητήσεις των Ελλήνων αξιωματούχων με Ευρωπαίους.
Συγκεκριμένα κάνει λόγο για ένα καταδικασμένο σχέδιο διάσωσης καθώς όπως τονίζει, η λιτότητα σε μεμονωμένα κράτη, δεν θα σώσει το ευρώ, αλλά αντιθέτως θα επιδεινώσει την κρίση.

«Ήταν ένα… mission impossible», φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο άτυχος -όπως τον χαρακτηρίζει- πρωθυπουργός που διαπραγματεύτηκε την αρχική διάσωση της χώρας και εν συνεχεία απομακρύνθηκε από το κόμμα του. Ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με την εφημερίδα έχει δηλώσει ότι, όταν ρώτησε την γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel για πιο ευνοϊκούς όρους, του απάντησε ότι το πρόγραμμα έπρεπε να είναι επίπονο. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κανείς άλλος δεν θα το επιθυμήσει», του απάντησε.
Όταν το 2010 το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να προσφέρουν 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, το ΔΝΤ υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και η μείωση των δαπανών να γίνει σταδιακά για την προστασία της οικονομίας.
Σύμφωνα με την WSJ, η Γερμανία είπε όχι: οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν παράλληλα με το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 15,8% του ΑΕΠ το 2009 κάτω από το 3% το 2014.
Παρά τις προσπάθειες του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα πράγματα εξελίχθηκαν με τρόπο δραματικό. Τον Ιούνιο ο κ. Παπανδρέου αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών με τον μεγαλύτερο πολιτικό του αντίπαλο, τον κ. Ευ.Βενιζέλο.
Όπως μεταδίδει η WSJ, προς το τέλος συνάντησης που είχε με τους Ευρωπαίους, ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε για άλλη μία φορά να εξασφαλίσει τα χρήματα, επιστρέφοντας στην Αθήνα νικητής. «Βρίσκομαι εδώ για πρώτη φορά», είπε σύμφωνα με μαρτυρίες. «Θα έκανε άσχημη εντύπωση αν η δόση δεν εγκριθεί», προκαλώντας την οργή του Oλλανδού ΥΠΟΙΚ Jan Kees de Jager.
Σε άλλο σημείο το δημοσίευμα αναφέρει ότι, στις 23 Ιουνίου η κυρία Merkel κάλεσε στις Βρυξέλλες τον κ. Σαμαρά. Για τρεις ώρες προσπαθούσε να τον πείσει να στηρίξει το πρόγραμμα. Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι, το πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει και τότε θα χρειαστεί  ένα plan-Β ενώ όπως χαρακτηριστικά φέρεται να είπε, «πιστεύω ότι είμαι ο μόνος που μπορώ να το φέρω εις πέρας»
Κατά την Wall Street Journal, o κ. Βενιζέλος προσπάθησε ξανά να επιβάλλει χαλάρωση των όρων του σχεδίου διάσωσης τον Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια μεταμεσονύκτιων συνομιλιών στο υπουργείo, η τρόικα τον πίεσε να προχωρήσει στην απόλυση εργαζομένων του δημοσίου τομέα και στο κλείσιμο προβληματικών κρατικών επιχειρήσεων. Ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε. «Δεν θέλω  να μπω σε μία τεχνικής φύσεως συζήτηση μαζί σας. Το ζήτημα είναι πολιτικό», είπε και οι επιθεωρητές αποχώρησαν από την Αθήνα χωρίς να εισηγηθούν την απελευθέρωση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.
Με την χώρα να ξεμένει με 1 δισ. ευρώ στα ταμεία της, ο κ. Βενιζέλος στράφηκε εκ νέου στους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι θα είχαν συνάντηση στην Πολωνία στα μέσα Σεπτεμβρίου. Το βράδυ πριν από τη σύνοδο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble, συναντήθηκε με τον κ. Βενιζέλο στο μπαρ του ξενοδοχείου και του ξεκαθάρισε, πάνω από ένα μπουκάλι ακριβό κρασί ότι, η Ευρώπη έχει εξαντλήσει τα όρια ανοχής της με την Ελλάδα.
«Αν θέλετε να παραμείνετε στο ευρώ, πρέπει να πάρετε μέτρα», είπε ο Schaeuble. «Η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ», φέρεται να απάντησε ο κ. Βενιζέλος.
Αργότερα, στις 2 Νοεμβρίου στις Κάννες, Merkel και Sarkozy έθεσαν ανοιχτά θέμα εξόδου από το ευρώ στον κ. Παπανδρέου. Στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποφάσισε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως χρειαζόταν λίγο ύπνο. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος έμεινε ξάγρυπνος γράφοντας ένα δελτίο τύπου με το οποίο ακύρωνε το δημοψήφισμα.
Με την προσγείωση στην Αθήνα τα ξημερώματα στις 4:45 έδωσε στα ΜΜΕ το κείμενο χωρίς να ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου, αναφέρει η εφημερίδα.
Βουλευτές προσκείμενοι στον κ. Βενιζέλο αμφισβήτησαν τον κ. Παπανδρέου, συνεχίζει η εφημερίδα και ο τελευταίος αναγκάστηκε σε παραίτηση.  «Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν να στηρίξουν έναν νέο πρωθυπουργό, τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη κ. Λουκά Παπαδήμο.
Ο κ. Παπαδήμος όμως, σύμφωνα με την Wall Street Journal, στερούνταν πολιτικής ισχύος για να λάβει τις αποφάσεις περί μεταρρυθμίσεων με αποτέλεσμα» αυτές να μπουν στον πάγο για μετά τις εκλογές.  Ωστόσο στις 6 Μαΐου ωστόσο, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ υπέστησαν πανωλεθρία εξαιτίας της αντίληψης των πολιτών ότι κατέστρεψαν την χώρα στην προσπάθειά τους να την βγάλουν από την κρίση.
Πηγή: http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου