Διαπραγματευτικό χαρτί αξίας... μισού τρισ. δολ. κρατά η Αθήνα στο χέρι της σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς σε χθεσινό δημοσίευμα το πρακτορείο εκτιμά στα 400 δισ. ευρώ τα δάνεια που οφείλει το ελληνικό δημόσιο προς ΔΝΤ, ΕΚΤ, κράτη της Ευρωζώνης και ιδώτες.
«Με την Ελλάδα να χρωστά ποσά αντίστοιχα του μεγέθους της οικονομίας της Ελβετίας, οι επιπτώσεις για τους φορολογουμένους στα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα είναι καταστροφικές, εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη» σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Από την άλλη μεριά, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, Τζον Γουιτάκερ, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα έχει ισχυρά χαρτιά διαπραγμάτευσης για να πείσει τους δανειστές της να χαλαρώσει η λιτότητα», καθώς όλοι φοβούνται ότι η έξοδός της από την Ευρωζώνη θα τους στοιχίσει σε χρήματα και πολιτικό κεφάλαιο».
Οφειλές
Οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς άλλα κράτη φτάνουν τα 80 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα 50 δισ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο του Ευρω-συστήματος η Τράπεζα της Ελλάδος χρωστά στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες 104 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η ΤτΕ έχει εκδώσει 18 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα αντιστοιχούν στο μέγεθος της οικονομίας, με αποτέλεσμα η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα να φτάνει τα 172 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στους ιδιώτες επενδυτές, κατέχουν ελληνικούς τίτλους αξίας 143 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 395 δισ. ευρώ.
Επιπροσθέτως, στο άρθρο αναφέρεται πως στο συγκεκριμένο ποσό δεν περιλαμβάνονται τα κεφάλαια που έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, τα οποία στις αρχές του έτους ξεπερνούσαν τα 73 δισ. ευρώ.
Αναφορές κι από το Reuters
Για «παιχνίδι πόκερ» και για περισσότερα από 200 δισ. ευρώ κάνει λόγο και το Reuters. Συγκεκριμένα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο υποστηρίζει πωςοι σκληρές δηλώσεις αυτές τις ημέρες από Βερολίνο και Βρυξέλλες για την ανάγκη συμμόρφωσης της Ελλάδας με το σχέδιο, «δεν θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».
Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα στον γερμανικό Τύπο, καθώς η Welt καλεί τους Έλληνες να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ: «Η Ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα». Τέλος, η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι «η έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να πειθαρχήσει τα άλλα κράτη-μέλη».
πηγή: imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου