Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ασφαλιστικά ταμεία: "Δυστυχώς... τα πτωχεύσαμε"

 left.gr Το ασφαλιστικό μπαίνει πάλι στο τραπέζι του νεοφιλελεύθερου Προκρούστη, μετά από συνάντηση την Τετάρτη του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση με τον επικεφαλής της ομάδας Χορστ Ράιχενμπαχ της task force, αλλά και τη νέα κρίσιμη συνάντηση του υπουργού με την τρόικα, που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στις 9 το πρωί.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι δανειστές ως λύση της χαοτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της ασφάλισης, καθώς και στα ασφαλιστικά ταμεία, θα προκρίνουν περαιτέρω περικοπές σε βασικές και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ, αλλά και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
 Τα συγκεκριμένα μέτρα καλούνται να καλύψουν και τη νέα μαύρη τρύπα που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία από τη δρομολογούμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (δηλαδή των εισφορών) κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το Σεπτέμβριο, με απαίτηση πάντα της τρόικας.
Καταρρέει η δημόσια ασφάλιση
Ενώ η τρόικα σε συνεργασία με τη τριμερή κυβέρνηση εξετάζουν με ποιο τρόπο θα ολοκληρώσουν το colpo grosso της καταλήστευσης των συντάξεων του ελληνικού λαού, η κατάσταση στα ταμεία επιδεινώνεται καθημερινά. Η αύξηση της ανεργίας και των λουκέτων στις επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τη φορολογική επιβάρυνση του τέλους επιτηδεύματος, η οποία οδήγησε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να καταθέσουν τα μπλοκάκια τους, έχουν συντελέσει στη δραματική μείωση των εισφορών, η οποία υπολογίζεται σε 14% για το ΙΚΑ και υπερβαίνει το 30% για τον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων  52.000 αιτήσεις για εφάπαξ εκκρεμούν, με το χρόνο καταβολής του επιδόματος να υπολογίζεται πλέον στα επτά χρόνια.
Παράλληλα, παρά την εδραίωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης ο αριθμός των ανασφάλιστων πολλαπλασιάζεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για τους πέντε πρώτους μήνες του 2012, από τους 25.619 εργαζόμενους οι 9.024 ήταν ανασφάλιστοι, ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, με το 46,15% να αντιστοιχεί σε αλλοδαπούς εργαζόμενους- καταρρίπτοντας έτσι το μύθο ότι η μαύρη εργασία αφορά αποκλειστικά τους μετανάστες.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η ανάγκη εύρεσης 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου τα ταμεία να μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις τους υποχρεώσεις, ποσό που με τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών δύσκολα δε θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και το "κούρεμα" των ταμειακών αποθεματικών κεφαλαίων
Παρά τη ζοφερή εικόνα της κοινωνικής ασφάλισης, για την οποία οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και του πελατειακού κράτους που δημιούργησαν είναι ανυπολόγιστες, ούτε το τεράστιο σκάνδαλο με τη διαχείριση των διαθέσιμων κεφαλαίων των ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν ικανό να διαταράξει τη νιρβάνα των κρατούντων. Υπενθυμίζεται ότι ενώ το κούρεμα του χρέους ήταν προ των πυλών και κοινό μυστικό της αγοράς, η επιφορτισμένη με την εποπτεία των αποθεματικών των ταμείων, ΤτΕ, ως θεσμικό όργανο του κράτους, εξακολούθησε να επενδύει τα χρήματα των ασφαλισμένων σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Αποτέλεσμα ήταν το ασφαλιστικό σύστημα να υποστεί περίπου 20 δισ. ζημιά, αφού τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους τα ταμεία δεν εξαιρέθηκαν από το κούρεμα που ίσχυσε και στο χρέος προς τους δανειστές.
Η ΤτΕ έχοντας γνώση από το 2009 της οικονομικής κατάστασης της χώρας και του υπέρογκου της χρέους, όχι μόνο δε προστάτευσε το συμφέρον των εργαζομένων, αλλά διαχειρίστηκε τις εισφορές τους σα να ήταν δικά της λεφτά, μη λογοδοτώντας στα ταμεία και επενδύοντας τις στα επισφαλέστατα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Όχι μόνο κανείς δεν κλήθηκε να λογοδοτήσει για αυτήν την εξόφθαλμη καταλήστευση δημόσιου πλούτου, αλλά η ΤτΕ συνεχίζει και μετά τις νέες εκλογές στο ίδιο βιολί, αφού σύμφωνα με καταγγελίες και Ομοσπονδιών ασφαλισμένων σε διάφορα ταμεία "τελευταία προχωράει και στην «εξαφάνιση» των μετρητών που είναι απαραίτητα για την καταβολή συντάξεων, τα οποία επενδύει όπως φαίνεται μέχρι το τελευταίο Ευρώ στα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Αποτέλεσμα όταν ένα Ταμείο χρειάζεται μετρητά από αυτά που έχει καταθέσει, να χάνει τεράστια ποσά από την ρευστοποίηση σε αγοραία αξία των ΟΕΔ". (Δελτίο τύπου ΤΕΑΙΤ 3/7/2012)
Το κράτος των δανειστών
Είναι φανερό πλέον δια γυμνού οφθαλμού ότι οι δρομολογούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν έχουν καμία πρόθεση να επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματά του. Το ελληνικό κράτος δανείζεται μέσω ομολόγων τα λεφτά των ασφαλισμένων, προκειμένου να αποπληρώνει το χρέος του προς τους δανειστές και όταν αυτό το χρέος γίνεται μη διαχειρίσιμο το κουρεύει, φορτώνοντας τη ζημιά στους εργαζόμενους, όπως συνέβη πρόσφατα και θα συμβεί μάλλον και στο μέλλον - εάν πάντα αποφευχθεί η χρεοκοπία, στην περίπτωση της οποίας το σύνολο των ταμειακών αποθεμάτων θα "εξαϋλωθεί", αφού είναι τοποθετημένα στα "ριψοκίνδυνα" ελληνικά ομόλογα.
Αν συνδυάσει κανείς τα παραπάνω με τις δρομολογούμενες ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, τις απολύσεις στο δημόσιο και τη διάλυση παιδείας και υγείας, δύσκολα δε θα του περάσει από το μυαλό ότι οι δανειστές απομυζούν τη χώρα από κάθε της πλούτο, για να καταλήξει έπειτα σαν στυμμένη λεμονόκουπα στο κάλαθο των αχρήστων. Σε αυτό τους το έργο σημαντικοί σύμμαχοι έχουν αποδειχθεί τόσο οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, όσο και η νέα κυβέρνηση Σαμαρά, όπως ήδη έχει επιδείξει με τη μετεκλογική της στάση - την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο πρωθυπουργός συναντιέται με την τρόικα, πριν καν παραβρεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Δηλώνει έτσι συμβολικά ποιον υπηρετεί, τους δανειστές και όχι το λαό.
Όμως όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν. Η μείωση της εισφοροδιαφυγής, η οποία αγγίζει το 30% - 35%, στα επίπεδα εισφοροδιαφυγής των ευρωπαϊκών χωρών (1-3%), το σταμάτημα του τζογαρίσματος των ταμειακών αποθεμάτων στις αγορές,  η σύγκρουση με τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας και των προμηθευτών της δημόσιας υγείας, αλλά και η καταπολέμηση της ανεργίας, μπορούν να συντελέσουν στη δημιουργία ενός οικονομικά βιώσιμου αναβαθμισμένου και κοινωνικά αποτελεσματικού, δημόσιου, αναδιανεμητικού και καθολικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα μπορεί να διασφαλίζει αξιοπρεπή σύνταξη για τα γηρατειά και περίθαλψη για όλους τους πολίτες. Για να συμβούν όλα αυτά όμως, το μνημόνιο και οι εγχώριες μαριονέτες του θα πρέπει να γίνουν παρελθόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου