Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

"Αν δεν μας αφήσετε να ονειρευτούμε, δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε"

Alterthess
Η χαμένη γενιά της Ευρώπης...
 "Αν δεν μας αφήσετε να ονειρευτούμε, δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε" φώναζαν οι Ισπανοί “αγανακτισμένοι” στην Πουέρτα Ντελ Σολ τον περασμένο Μάιο, αλλά όταν είσαι νέος κι άνεργος, αλήθεια τι όνειρα μπορείς να κάνεις; Κι αυτά ακόμα προϋποθέτουν μια ελάχιστη αίσθηση ασφάλειας, ένα μίνιμουμ εξασφαλισμένο εισόδημα, προϋποθέτουν ένταξη στο “σύστημα”, όχι στο περιθώριο...
Το “σύστημα” όμως είναι βαριά άρρωστο. “Παράγει” ανεργία και πολλαπλασιάζει τα θύματά του,
που μη έχοντας τι να κάνουν γίνονται στη συνέχεια τα εύκολα θύματα των λαϊκίστικων κηρυγμάτων της ακροδεξιάς που περιμένει στη γωνιά. Κάπως έτσι προχωρούν τα πράγματα σήμερα στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη των πάλαι ποτέ “μεγάλων οραμάτων”, της “εργασιακής ασφάλειας”, της “ευμάρειας”, της “κοινωνικής ειρήνης”, των... “ίσων ευκαιριών”.
Στην πατρίδα της βιομηχανικής επανάστασης, τη Βρετανία, ο Μινώταυρος της ανεργίας τρώει όλο και περισσότερους νέους κάθε χρόνο. Προχτές, η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, οι άνεργοι μεταξύ 16 και 24 χρονών, ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά ύστερα από είκοσι σχεδόν χρόνια!
Ο 20χρονος Τζακ Ίγκλσντεν ζει στο πολυφυλετικό νότιο Λονδίνο και είναι ένας απ' αυτούς. Εδώ κι έναν χρόνο ξοδεύει τα ελάχιστο χαρτζιλίκι του σε γραμματόσημα (!) στέλνοντας κάθε εβδομάδα δεκάδες επιστολές σε εταιρείες, ζητώντας τους -τι άλλο;- δουλειά.
Παρά την αξιοθαύμαστη επιμονή του, μέχρι τώρα δεν έχει πάρει καμία απάντηση. Ίσως φταίει το ότι δεν διαθέτει... "προϋπηρεσία". Και να φανταστεί κανείς ότι όλη η φιλοδοξία του είναι να δουλέψει πωλητής σε κατάστημα! «Αν είσαι τυχερός ίσως πάρεις μια απάντηση, αλλά τις περισσότερες φορές σε αγνοούν εντελώς», λέει απογοητευμένος.
Η ανεργία μεταξύ των νέων αυξάνεται ραγδαία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της κρίσης και της σκληρής λιτότητας που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις επικαλούμενες τον μπαμπούλα των αγορών. Τα πρωτεία στην ανεργία των νέων έχει η Ισπανία με 45% (το δεύτερο τρίμηνο του έτους) και ακολουθεί η Ελλάδα με 42,9%. Στη Βρετανία, το 20,6% των νέων που δεν ακολουθούν ανώτερες σπουδές είναι σήμερα χωρίς δουλειά, ποσοστό αυξημένο κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Ακόμη και οι Βρετανοί βιομήχανοι που παραδοσιακά συντάσσονται με τους Τόρηδες ζήτησαν απ' την κυβέρνηση του Κάμερον να αναλάβει δράση για ν' αρχίσουν να ξαναδουλεύουν οι νέοι. «Μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει να σημαδευτεί από τις ολέθριες συνέπειες της μακροχρόνιας ανεργίας», λέει ο Τζον Κρίντλαντ, διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών.
Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η αύξηση της ανεργίας μεταξύ των νέων είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο γιατί είναι ο προθάλαμος της μακροχρόνιας ανεργίας που με τη σειρά της οδηγεί τους ανθρώπους στο περιθώριο και στο έγκλημα...
Του Ν.Κυριακίδη
Πηγή: Η Αυγή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου