Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Θορυβείται από τις αντιδράσεις και παρεμβαίνει το Υπ. Οικονομικών

 Alterthess
Για προσπάθεια χειραγώγησης των δικαστών που θα επιληφθούν αντίστοιχων υποθέσεων στο μέλλον κάνει λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος μετά την έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών στην προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας απαγορεύοντας στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα εφόσον δεν πληρωθεί το "χαράτσι" λόγω λαθών που περιείχε.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οίκονομικών αμφισβήτησε ευθέως την απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας υποστηρίζοντας ότι "η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας έχει εκδοθεί καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων” και απαίτησε από το “Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες”.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Αδαμόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων πως "Το Υπουργείο Οικονομικών εγκαλεί τη Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας για έκδοση προσωρινής διάταξης καθ’ υπέρβαση δήθεν της αρμοδιότητας των πολιτικών Δικαστηρίων, τη στιγμή κατά την οποία το ίδιο υπερβαίνει διά των λεγομένων του το ρόλο του και τις αρμοδιότητές του ως οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία της ανεξάρτητης - κατά το Σύνταγμα -Δικαιοσύνης."
Στο υπουργείο Οικονομικών, μετά τις αλλεπάληλλες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το χαράτσι στα ακίνητα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεγαλώσει η λίστα των ευπαθών ομάδων οι οποίες εξαιρούνται από την καταβολή του. Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται σχετική υπουργική απόφαση για την απαλλαγή ασθενών, υπερηλίκων και νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις των ανέργων, πολυτέκνων και ανάπηρων,τα κριτήρια,τα οποία σχετίζονται με το ετήσιο εισόδημα αλλά και την αξία της ακίνητης περιουσίας θα είναι συνδυαστικά.
Τις τελευταίες μέρες οι εξελίξεις στο θέμα καταδεικνύουν τον πανικό στον οποίο βρίσκεται το Υπουργείο καθώς από τη μια δεν δύναται να εισπράξει το τέλος και κατά δεύτερον η αντίδραση "δεν πληρώνω" από πλευράς πολιτών δεν περιορίζεται μόνο στη μη καταβολή (ούτως ή αλλως αν δεν έχει ο καταναλωτής δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να πληρώσει) αλλά αποκτά οργανωμένο χαρακτήρα που αφορά το σύνολο της οργανωμένης κοινωνίας (συνδικάτα, συλλογικότητες, αυτοδιοικητικές κινήσεις κλπ) και τίνει να λάβει χαρακτήρα μαζικού κινήματος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου