Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Πρακτικά Συνέλευσης Τσουκνίδας με θέμα Ανταλλακτικά Δίκτυα προϊόντων και υπηρεσιών

 Παρασκευή 18/11/2011 στο Στέκι των Πολιτιστικών Ομάδων.
Έγινε παρουσίαση των εργασιών και των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε η ομάδα εργασίας σχετικά με το δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών . (Στόχοι του εγχειρήματος, Εύρος προϊόντων, υπηρεσιών που το δίκτυο θα περιλαμβάνει, Μέσο/ τρόπος ανταλλαγής, Τρόπος Οργάνωσης.). Έγινε ερώτηση σχετικά με τη διαφορά της ριζοσπαστικής οικολογίας από την πράσινη ανάπτυξη. Στα πλαίσια της απάντησης διατυπώθηκαν απόψεις που σχετίζονται με τους στόχους του εγχειρήματος και αφορούν στην αποανάπτυξη, και στην εναντίωση στη λογική της συνεχούς αύξησης του κέρδους.
Τέθηκε το θέμα του τρόπου της καλλιέργειας,
 της βιολογικής παραγωγής, της εντατικής καλλιέργειας και το κατά πόσο θα πρέπει να αποκλείονται από το δίκτυο οι παραγωγοί που δεν παράγουν με φυσικό/βιολογικό τρόπο
Τέθηκε το θέμα του εύρους των προϊόντων που θα ανταλλάσσονται στο δίκτυο. Αν δηλαδή θα συμμετέχουν στο δίκτυο και τρόφιμα και υπηρεσίες και αναφέρθηκαν διάφορα προβλήματα που προκύπτουν
Τέθηκε το θέμα των εναλλακτικών μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ανταλλαγές: εναλλακτικό νόμισμα, κουπόνι, τράπεζα χρόνου, δι-υποκειμενική συνεννόηση, παζάρια. Ερώτημα: πρέπει να διαλέξουμε ένα μέσο; δεν γίνεται συνδυασμός;
Έγινε συζήτηση σχετικά με τα αρνητικά και τα θετικά του κάθε μέσου. Συζητήθηκε πρώτα το εναλλακτικό νόμισμα και τα προβλήματα που προκύπτουν, όπως η αναπαραγωγή του καπιταλιστικού μοντέλου, η συσσώρευση, πιθανά προβλήματα με την εφορία, κίνδυνοι από τα "πλαστά", κλπ. Θετικά: ενίσχυση της τοπικότητας, αποφυγή φορολογίας και γραφειοκρατίας, δεν τοκίζεται, υπάρχουν τρόποι να αποφευχθεί η συσσώρευση.
Εκφράστηκαν φόβοι ότι με εναλλακτικό νόμισμα δεν αλλάζουμε τίποτα. Αντίλογος: το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το νόμισμα. Το νόμισμα δεν μπορεί να λύσει προβλήματα από μόνο του αν δεν αλλάξει η σχέση μας με αυτό. Οι εισροές σε χρήμα (ευρώ) είναι αναγκαίες προκειμένου να καλυφθούν έξοδα παραγωγής, πχ βενζίνες κλπ.
Άποψη ότι με την άμεση ανταλλαγή λύνονται παραπάνω προβλήματα, όμως πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να παίρνω κάτι που θέλω όχι άμεσα αλλά αργότερα
Αναφορά ότι μέχρι σήμερα τα υπάρχοντα δίκτυα ανταλλαγών δηλώνουν ότι καλύπτουν μόνο ένα 10% με 20% των αναγκών των συμμετεχόντων και ότι κι εμείς εκεί στοχεύουμε στην παρούσα φάση.
Συζήτηση στη συνέχεια για την Τράπεζα Χρόνου ως μέσο ανταλλαγής. Η διαφορετική νοοτροπία είναι απαραίτητη. Απογοητευμένοι από τον εθελοντισμό το προτιμούν. Πρέπει να βρεθεί τρόπος ελέγχου της συσσώρευσης. Πρόβλημα κατοχύρωσης της ώρας. Διάφορα θέματα όπως: φήμη κάποιου ως προς τις υπηρεσίες, το θέμα της ανασφάλειας ως προς την πιθανή εκμετάλλευση του δικτύου.
Ερώτημα: Θα μπορούσε να γίνει συνδυασμός, μικτό σύστημα; Πρόβλημα: υπάρχουν αντιστοιχίες που δεν γίνονται ή δεν στέκουν με την εργατοώρα και τα προϊόντα.
Η περιφρούρηση του συστήματος είναι πολύ σημαντικό θέμα. Θέμα ελέγχου.
Θέμα ανέργων και πως θα ενταχθούν στο σύστημα.
Δι-υποκειμενική Άμεση Ανταλλαγή ως ασφαλιστική δικλείδα (δεν συσσωρεύει κανείς τίποτα). Προκύπτει ωστόσο το πρόβλημα των περιορισμένων δυνατοτήτων ανταλλαγών.
Εμπειρία της ΕΛΜΕ με ενισχυτική διδασκαλία. Με μία μόνο ώρα την εβδομάδα ανά εκπαιδευτικό παράγεται έργο χωρίς αμοιβή. Πρέπει να τεθεί το θέμα του εθελοντισμού. Ωστόσο προκύπτει το πρόβλημα των ορίων του εθελοντισμού ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη συγκυρία. Επίσης, η ανταλλαγή σε αντίθεση με τον εθελοντισμό προωθεί τη αξιοπρέπεια των συμμετεχόντων.
Άποψη ότι το ανταλλακτικό παζάρι και η διυποκειμενική ανταλλαγή είναι λιγότερο ευάλωτα καθώς δεν παράγουν εξουσία.
Πειραματισμός με ανταλλακτικά/χαριστικά παζάρια. Παράδειγμα παζαριών του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Υπαρξη χώρου για ανταλλακτικό παζάρι στο Ιατρείο.
Τέθηκε το θέμα της αλληλεγγύης ως απαραίτητο συστατικό της λειτουργίας του δικτύου. Προτάθηκε η δημιουργία ενός "ταμείου" ως δίχτυ κοινωνικής προστασίας με την εθελοντική προσφορά των μελων του δικτύου σε προϊόντα, χωράφια, εκπαίδευση, υπηρεσίες, μονάδες και χρήματα για παλαιά και νέα μέλη του δικτύου που λόγω της ραγδαίας οικονομική κρίσης περιέρχονται σε δεινή θέση.
Επισημάνθηκε το πρόβλημα του ότι κουβαλάμε όλοι μας νοοτροπίες και βιώματα και τέθηκε το θέμα της αλληλέγγυας εκπαίδευσης. Προκειμένου να μην αναπαράγονται οι πελατειακές σχέσεις εξάρτησης πρέπει να λειτουργήσει ένα δίκτυο αλληλεκπαίδευσης μεταξύ των μελών.
Συζήτηση για τους τρόπους οργάνωσης του δικτύου. Η Γενική Συνέλευση θα είναι το ανώτατο όργανο και η Συντονιστική Επιτροπή θα υλοποιεί τις αποφάσεις. Κλήρωση για ίση συμμετοχή όλων. Διατυπώθηκε άποψη για "ανταμοιβή" των συμμετεχόντων στην Σ.Ε. Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του οργάνου; πόσοι θα συμμετέχουν σ' αυτό; Θέμα συμμετεχόντων στη ΓΣ: ενεργά μέλη ή όλα τα μέλη του δικτύου.
Καταλήγουμε ότι ο τρόπος που θα λειτουργήσει το δίκτυο θα πρέπει μαλλον να είναι μικτός.
Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν 30 άτομα.
Νέα Γενική Συνέλευση ορίσθηκε για την Δευτέρα 21/11 στο Κέντρο Νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου