Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Μια άλλη κοινωνία είναι εφικτή μέσα από δράσεις και συλλογικότητες

  Γ.Κώνστας και Δ.Μαριδάκης Χανιώτικα Νέα
Διαβάστε ακόμη: Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου: Καταφύγιο χωρίς διακρίσεις
Ολοένα και περισσότερες δράσεις που στον πυρήνα τους βρίσκεται ο άνθρωπος και όχι το κέρδος, αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα στα Χανιά.
Στα Χανιά δράσεις που υποστηρίζονται εθελοντικά από πολίτες
 και οι οποίοι με τη συμμετοχή τους σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης δίνουν τη δική τους απάντηση στην κρίση.
Από τη μία στέκονται στο πλευρό όσων δοκιμάζονται από την ανέχεια και από την άλλη θέτουν ένα πρόταγμα για μια διαφορετική κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, διακρίσεις και κοινωνικές ανισότητες.  
Από τα δωρεάν μαθήματα γλωσσών στο Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, έως το Δίκτυο Ανταλλαγών, την Κοινωνική Κουζίνα και το Ανοιχτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου, και από εκεί στην Terra Verde, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και την Ομάδα Αντίστασης Σελίνου, τα Χανιώτικα Νέα συνάντησαν ανθρώπους που με τη στάση και το παράδειγμά τους δηλώνουν ότι μια άλλη κοινωνία είναι εφικτή... 
ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ - ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Κοντά στους πάσχοντες  χωρίς διακρίσεις
Tο Ανοικτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στα Χανιά ξεκίνησε τη δράση του στα τέλη του 2007. Καθημερινά στον χώρο του Πολυϊατρείου προσφέρονται δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες από εθελοντές γιατρούς σε άπορους ή ανασφάλιστους ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 
Οι ασθενείς εκτός από την εξέτασή τους από τους γιατρούς, οι οποίοι καλύπτουν όλες τις βασικές ειδικότητες, λαμβάνουν και τα φάρμακά τους δωρεάν. Στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας αφού δεν ζητούνται ταυτότητες, διαβατήρια ή άλλα νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής ή εργασίας. Άλλωστε βασικό σύνθημα των Γιατρών του Κόσμου είναι ότι «η πρόσβαση στην υγεία είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο σε κάποιους».
Να σημειώσουμε ότι στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο μόνο το 2011 έγιναν 2.450 επισκέψεις ενώ αυτή τη στιγμή στα γραφεία της Οργάνωσης υπάρχουν 2.050 καρτέλες ασθενών.
Στην προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχουν εθελοντικά δεκάδες γιατροί αλλά και πολίτες που υποστηρίζουν αφιλοκερδώς τη λειτουργία του Πολυϊατρείου και τις δράσεις του.
Η γενική γραμματέας των Γιατρών του Κόσμου, Ελευθερία Μουλουδάκη σημείωσε ότι από την πρώτη ημέρα έναρξης του Πολυϊατρείου έγινε αντιληπτό ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες: «Ο στόχος μας σε πρώτη φάση ήταν να καλύψουμε τις ανάγκες ανθρώπων που δεν είχαν πρόσβαση στο ΕΣΥ και αυτό αφορούσε τότε τους μετανάστες και κυρίως εκείνους που δεν έχουν χαρτιά», τόνισε και συμπλήρωσε ότι παράλληλα η Οργάνωση άρχισε να πραγματοποιεί ιατρικές επισκέψεις στην ενδοχώρα του Νομού, σε σχολεία και σε καταυλισμούς Ρομά. «Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα με την κρίση είδαμε ότι ολοένα και περισσότεροι Έλληνες βιώνουν τη φτώχεια. Έτσι τον τελευταίο χρόνο επικεντρωθήκαμε στους Έλληνες που αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα και να πάνε στον γιατρό», τόνισε η κα Μουλουδάκη και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται, η Οργάνωση συγκεντρώνει συγχρόνως τρόφιμα τα οποία προσφέρει σε περίπου 85 οικογένειες.
«Η φιλοσοφία που διέπει όλες τις δράσεις των Γιατρών του Κόσμου είναι ότι η υγεία είναι δικαίωμα όλων και όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων. Χωρίς καμία διάκριση», είπε καταλήγοντας η κα Μουλουδάκη. 
Το Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου λειτουργεί καθημερινά 6:30 με 8:30 το απόγευμα στην οδό Μπουνιαλή 11, ενώ το τηλέφωνο του Ιατρείου είναι 28210-23110.
ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΧΑΛΕΠΑΣ
Από τη γειτονιά... για τον καθένα
Στη Χαλέπα «γεννήθηκε» μια εξαιρετική πρωτοβουλία από εκπαιδευτικούς, γονείς, κατοίκους. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργεί με εισφορές σε τρόφιμα από επαγγελματίες της περιοχής, από τα παιδιά και όλους τους ανθρώπους της γειτονιάς, βρίσκεται στο δεύτερο μήνα ζωής με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
«Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά και μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, βοηθάμε 275 οικογένειες που αντιστοιχούν σε 1000 άτομα. Ήδη, γύρω στους 40 επαγγελματίες και 75 πολίτες έχουν ανταποκριθεί και έχουν φέρει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για όσους το έχουν ανάγκη. Είναι και πολύ μεγάλη η βοήθεια από τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου και του 9ου, 10ου και 11ου Δ.Σ. που κάθε μήνα φέρνουν από ένα είδος για το παντοπωλείο μας» εξηγεί ο κ. Νεκτάριος Πατσάκης, εκ των ανθρώπων που μετέχουν στην όλη προσπάθεια και που απευθύνεται όχι μόνο σε Χαλεπιανούς αλλά και σε Χανιώτες σε όλη την πόλη, οικονομικούς μετανάστες κ.ά.. 
Η όλη ιδέα και η εκτέλεση της γίνεται μέσω του «Κυττάρου», μιας πρωτοβουλίας των ανθρώπων της περιοχής.
Ήδη σε μια προσπάθεια να την «ανοίξουν» ακόμα περισσότερο, τοποθέτησαν κουτιά για την υποδοχή προϊόντων σε δυο σούπερ μάρκετ στην οδό Ακρωτηρίου (Χαλκιαδάκης και ΙΝΚΑ) και αυτές τις ημέρες τοποθετούν άλλα 4 σε ισάριθμα καταστήματα στην Χαλέπα και όχι μόνο.
ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΕΛΙΝΟΥ
Αλληλεγγύη στο Νότο
Νεοσύστατη αλλά αρκετά ενεργή τόσο πολιτικά, όσο και κοινωνικά η «Ομάδα Αντίστασης Σελίνου». «Από την αρχή της σύστασής μας είπαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Παλαιόχωρα, στα γύρω χωριά που έχουν μεγάλες ανάγκες. Δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες. Μια ομάδα ρουχισμού που δεν χρειάσθηκε να ενεργοποιηθεί καθώς υπάρχει στο τοπικό ΚΗΦΗ, μια ομάδα φαρμάκων στην οποία έχουμε γιατρό που συγκεντρώνει τα φάρμακα στο τηλέφωνο 6942087816 και την ομάδα τροφίμων που συγκεντρώνει τρόφιμα για όσους έχουν ανάγκη και με την οποία μπορούν να επικοινωνούν όσοι επιθυμούν στο 6984397392» μάς λέει η κα Σπανομαρκίδου, μέλος της ομάδας.
Με τη στήριξη της ενορίας τής Παλαιόχωρας η ομάδα είναι έτοιμοι μέσω του ΚΗΦΗ και του «Βοήθεια στο Σπίτι» να διαθέσει τα πρώτα προϊόντα. Ο πατέρας Νικόλας γνωρίζει, όπως και οι εργαζόμενοι στο ΚΗΦΗ του Δήμου, ποιες οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα και με τη συνεργασία τους θα τους τις διαθέσουμε. Στήριξή μας είναι οι απλοί πολίτες της περιοχής και καταστήματα  στα οποία απευθυνόμαστε» αναφέρει η κα Σπανομαρκίδου.
Η πρώτη ενίσχυση θα αφορά περίπου 25 οικογένειες, αριθμός πολύ σημαντικός αν υπολογίσει κάποιος ότι η Παλαιόχωρα είναι μια μικρή επαρχιακή κωμόπολη.
Το blog της ομάδας που παράλληλα αναπτύσσει πολιτική και κοινωνική δράση είναι: http://omaselinou.blogspot.com/.
ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ - ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Δωρεάν μαθήματα γλωσσών
Tα δωρεάν μαθήματα εκμάθησης γλωσσών στο Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών ξεκίνησαν, με την αρωγή της ΕΛΜΕ, το 2005 αρχικά με μαθήματα ελληνικών που απευθύνονταν σε μετανάστες και πρόσφυγες. Στη συνέχεια προστέθηκαν αγγλικά, αραβικά και ισπανικά, ενώ έγιναν προσπάθειες να στηριχθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες όπως αναλφάβητοι και Ρομά καθώς και μετανάστες που βρίσκονται στην ενδοχώρα των Χανίων.
Η διδασκαλία όλα αυτά τα χρόνια γίνεται δωρεάν, από εκπαιδευτικούς που προσφέρουν αφιλοκερδώς την εργασία τους. Από τα θρανία της «ΑΤΑΞΗΑ», όπως ονομάζεται η ομάδα των καθηγητών στο Στέκι, έχουν περάσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες μαθητές, ντόπιοι και μετανάστες.
Ο Ομάρ Αλ Ισμαΐλ που διδάσκει αραβικά τα μιλώντας για την πρωτοβουλία σημείωσε σχετικά: «Αρχικά ξεκίνησα στο Στέκι σαν μαθητής ελληνικών, πράγμα που με βοήθησε να προσαρμοστώ καλύτερα στην Ελλάδα. Μετά, όταν ξεκίνησα να διδάσκω εγώ αραβικά μαθήματα, σκεφτόμουν ότι ήθελα να γνωρίσω στους άλλους τον αραβικό πολιτισμό. Κι αυτό γιατί πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία έρχονται κοντά οι άνθρωποι και οι λαοί». 
Από την πλευρά της, η Ελένη Γραβάνη που διδάσκει ελληνικά σε μετανάστες τόνισε ότι τα μαθήματα έρχονται να καλύψουν μια ανάγκη που πάντα υπήρχε. «Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουν ελληνικά οι μετανάστες ώστε να μπορούν να κινηθούν στην καθημερινότητα και να επικοινωνήσουν. Να μάθουν να γράφουν μια αίτηση, μια εξουσιοδότηση, πράγματα χρήσιμα γι’ αυτούς», είπε η κα Γραβάνη και πρόσθεσε ότι, πλέον πραγματοποιούνται μαθήματα και σε προχωρημένο επίπεδο γιατί χρειάζονται στους μετανάστες που θέλουν να πάρουν άδεια μακρά διάρκειας που απαιτεί πιστοποίηση. 
Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στον χώρο του Στεκιού (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5, Σπλάντζια) καθώς και στην ιστοσελίδα http://www.stekichania.gr/
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Μια κουζίνα για όλους!
Ξεκινήσαμε πριν από 7 μήνες με 60 περίπου σιτιζόμενους και δυστυχώς ο αριθμός
αυτός έχει αυξηθεί πολύ. Αυτό δείχνει ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και αυτό δείχνει ότι όσο περνάει ο καιρός, αυξάνεται και ο αριθμός εκείνων που έχουν την ανάγκη αυτού του συσσιτίου» υπογραμμίζει ο κ. Γιάννης Κοκκινάκης, ένας εκ των 25 και πλέον πολιτών που στηρίζουν τη λειτουργία της κουζίνας, που δημιουργήθηκε μέσα από τους «Αγανακτισμένους" της πλατείας Αγοράς. Καθημερινά από τις 9 το βράδυ προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό σε δεκάδες οικονομικά ανήμπορους. Σε σύγκριση με τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του συσσιτίου, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που στηρίζουν την προσπάθεια και που μαγειρεύουν. Χάρη στην στήριξη του απλού κόσμου, επαγγελματιών της Λαϊκής αγοράς, της Δημ. Αγοράς, της Λαχαναγοράς, η κουζίνα τροφοδοτείται με κάθε είδους τρόφιμα από τα οποία ετοιμάζεται και το συσσίτιο.
«Ζητούμε την κατανόηση των ανθρώπων της γειτονιάς, των καταστηματαρχών και πόσο σημαντική είναι η λειτουργία αυτού του συσσιτίου. Βοηθάει τους ανθρώπους να είναι υγιείς, να σκέπτονται καλύτερα και αποτελεί ένα "τείχος" για την εγκληματικότητα. Για αυτό και ξεκινάμε μετά τις 9 το βράδυ, όταν κλείνουν και τα καταστήματα προκειμένου να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα» επισημαίνει ο συνομιλητής μας, ευχαριστώντας παράλληλα τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου κα Πατσιά για την συμπαράστασή της. Μέσω των ανθρώπων της συλλογικότητας προσφέρεται κάθε είδους ιατρική βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη αλλά και στον επαναπατρισμό οικονομικών μεταναστών.
ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Μονάδες και αλληλεγγύη  στη θέση του χρήματος
Tο 2011 δημιουργήθηκε στα Χανιά το Δίκτυο Ανταλλαγών με τη βοήθεια και τη συμμετοχή πολλών Χανιωτών. Άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, πολιτικών και κοινωνικών θέσεων ήρθαν κοντά και συμφώνησαν να συμμετέχουν και να συμβάλλουν για ένα κοινό σκοπό: την αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας στις ανθρώπινες σχέσεις μέσω του εναλλακτικού εμπορίου.
Η λειτουργία του Δικτύου είναι απλή: ο ένας προσφέρει στον άλλο ό,τι του ζητηθεί σε είδος ή υπηρεσία όταν του ζητηθεί ενώ αντί για χρήματα, πιστώνονται μονάδες στον λογαριασμό του.
Οι μονάδες αποτελούν στην ουσία ένα εναλλακτικό νόμισμα που επιτρέπει στα μέλη να έχουν συναλλαγές μεταξύ τους. Παράλληλα, κάθε μέλος συμμετέχει στο ανταλλακτικό παζάρι που πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ στο Δίκτυο υπάρχει και η «λίστα δράσεων» στην οποία τα μέλη αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν γίνει μέλη, μπορούν να αναγράφουν οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν (εξώσεις, δάνεια, κόψιμο ρεύματος κ.λπ.) και στη συνέχεια γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη βοήθεια των μελών του Δικτύου.
Το ιδρυτικό μέλος του Δικτύου, Γιάννης Μπουλέρος αναφερόμενος στο εγχείρημα του Δικτύου σημείωσε: «Η φιλοσοφία δεν είναι άλλη από το να ενώσεις τους ανθρώπους.
Όλοι μαζί μπορούν να συμπαρασταθούν ο ένας στον άλλο και αυτό αποτελεί μια απάντηση στις ανάγκες που προκύπτουν λόγω κρίσης. Δεν υπάρχουν χρήματα ή υπάρχουν ελάχιστα και μαζί όλοι έχουμε βρει ένα τρόπο για να επιβιώνουμε μέσα από την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών».
Βασικό χαρακτηριστικό του Δικτύου, όπως υπογράμμισε ο Γιάννης, είναι ότι «κανείς δεν περισσεύει» καθώς «όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν». «Όλοι χρειάζονται στο Δίκτυο Ανταλλαγών και ο καθένας έχει κάτι να προσφέρει μέσα από τα χόμπι του, το επάγγελμα και τις γνώσεις του. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 350 μέλη και είμαστε στη διαδικασία εύρεσης ενός χώρου γιατί έχουν δημιουργηθεί ομάδες διαχείρισης οι οποίες θα είναι για καλλιτεχνικά και θεατρικά δρώμενα, σεμινάρια, φροντιστηριακά μαθήματα, μαθήματα ξένων γλωσσών κ.λπ.».   
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου και τους όρους συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα http://www.diktyoantallagonxanion.gr/ ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 6980615985.
TERRA VERDE
Αλληλέγγυο  και εναλλακτικό εμπόριο
H ομάδα για το αλληλέγγυο και εναλλακτικό εμπόριο Terra Verde, που ξεκίνησε τη δράση της στα Χανιά το 2009, αποτελεί στην ουσία μια διαφορετική πρόταση εμπορίου έξω από κάθε επίσημη οικονομική δομή και τα επίσημα εμπορικά κυκλώματα.
Μεταξύ των στόχων που θέτει είναι να υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, να εξαφαλιστεί η αυτόνομη και αξιοπρεπής διαβίωση των παραγωγών και να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. 
Στο κατάστημα που λειτουργεί στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5 μπορεί να βρει κανείς προϊόντα συνεταιρισμών παραγωγών του παγκόσμιου νότου, αγροτών - παραγωγών και συνεταιρισμών με κοινωνική δράση από όλη την Ελλάδα καθώς και αγροτών - παραγωγών και συνεταιρισμών τοπικών προϊόντων.
Επίσης, μέσα από τα ράφια της Terra Verde υπάρχουν προϊόντα που φτιάχνουν μέλη του ΚοιΣΠΕ Χανίων καθώς και των Αγροτικών Φυλακών Αγιάς.
Όπως ανέφεραν μέλη της Ομάδας που συμμετέχουν εθελοντικά στο εγχείρημα, η Terra Verde αποτελεί «μια συλλογικότητα που λειτουργεί με ανοιχτές διαδικασίες και λαμβάνει αποφάσεις μέσα από συνελεύσεις που γίνονται κάθε Τετάρτη βράδυ» στον χώρο του καταστήματος.
«Βασική αρχή με την οποία ξεκινήσαμε είναι το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο που προτείνει ένα διαφορετικό τρόπο εμπορίας. Η βάση δίνεται στην αποφυγή του μεσάζοντα και η λογική μας είναι ότι για κάθε προϊόν να ξέρουμε από ποιο μονοπάτι έχει περάσει, τι έχει κερδίσει ο παραγωγός, ο μεταφορέας, το κράτος κ.λπ. ώστε να ξέρει και ο καταναλωτής τι ακριβώς παίρνει». 
Τα μέλη τόνισαν ακόμα: «Το εμπόριο από μόνο του είναι αυτό που στηρίζει το καθεστώς και το σύστημα. Το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο -όπως αυτή η μικρή σταγόνα στην πόλη των Χανίων- ουσιαστικά υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνει αυτό και χωρίς κέρδος. Γι’ αυτό και στα προϊόντα των αλληλέγγυων παραγωγών, όσων αντιλαμβάνονται δηλαδή ότι μπορεί να λειτουργήσει η παραγωγή και η μεταποίησή τους και μέσα από άλλες διαδικασίες που δεν θα έχουν στη μέση τον μεσάζοντα και το κέρδος, γράφουμε πάνω τιμή αγοράς και πώλησης. Για να ξέρει ο καταναλωτής ότι το υπόλοιπο 20% είναι για τα λειτουργικά έξοδα ρεύμα, νοίκι κ.λπ. του χώρου».
Τα μέλη της Terra Verde επεσήμαναν ακόμα ότι σκοπός της προσπάθειας δεν είναι απλώς η διακίνηση προϊόντων αλλά η διαμόρφωση μιας άλλης φιλοσοφίας: «Αυτό που θέλουμε κυρίως να επιτύχουμε είναι η συμμετοχικότητα. Να προσφέρει κάποιος με την ίδια του την παρουσία στη συνέλευση ή την διακίνηση των προϊόντων και μέσα από αυτό να του γίνει συνείδηση ότι ίσως σε μια άλλη κοινωνία μπορεί να αλλάξει ο τρόπος διακίνησης των προϊόντων», ανέφεραν, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσαν ότι γι’ αυτόν τον λόγο, το εγχείρημα της Terra Verde δεν προωθεί τον «ξερό εθελοντισμό» αλλά φέρει ένα πολιτικό πρόταγμα για την ανατροπή των σχέσεων εκμετάλλευσης και την κερδοσκοπία που αποτελούν κυριάρχα στοιχεία σήμερα.
Να σημειώσουμε ότι οι ανοιχτές συνελεύσεις της Terra Verde πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, στις 9 το βράδυ, στον χώρο του καταστήματος που βρίσκεται στη Χατζημιχάλη Ναταλιάνη 5 (τηλ.: 28210-52201).
Πληροφορίες για τη δράση της Terra Verde μπορούν επίσης οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ιστοσελίδα: http://www.terraverde-chania.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου