Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Εντατική

 GOODNet
 της Χαράς Βηλαρά
• Κίνδυνος για κλείσιμο τμημάτων, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση αναμένεται να βρεθεί το Νοσοκομείο και οι πολίτες του Ρεθύμνου το επόμενο διάστημα, λόγω της μεγάλης περικοπής κονδυλίων για τις εφημερίες.

Σύμφωνα με την κατανομή που έχει κάνει το υπουργείο υγείας, η περικοπή ανέρχεται στο ύψος του 20% - η μεγαλύτερη σε νοσοκομείο της Κρήτης, κάτι που δημιουργεί απορίες - με αποτέλεσμα τμήματα του νοσοκομείου να κινδυνεύουν να μείνουν στο διάστημα της εφημερίας χωρίς αρκετές ειδικότητες ειδικευμένων γιατρών, επιχειρείται δηλαδή κατάργηση τμημάτων.
Για παράδειγμα δεν αποκλείεται να δούμε να μην υπάρχουν εφημερίες ουρολόγων, γαστρεντερολόγων, οφθαλμίατρων,  ΩΡΛ, πνευμονολόγων και τα περιστατικά που θα εξέταζαν αυτοί οι γιατροί θα εξετάζουν συνάδελφοί τους άλλων βασικών ειδικοτήτων (παθολόγοι, χειρουργοί κλπ) .
Όπως έχουν καταγγείλει οι γιατροί επανειλημμένως, προωθείται από το υπουργείο υγείας η «εφημερία τομέα», με περιορισμό των ειδικοτήτων, κατά την οποία ο ένας γιατρός υποκαθιστά τον άλλο χωρίς την ανάλογη ειδικότητα, προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια.
Έτσι όμως δεν μπορεί να βγει ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, σε έναν νομό που έχει ένα μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο και καμία ιδιωτική κλινική όπως άλλοι νομοί, για να μπορέσουν να καλυφθούν ανάγκες, και θα υπάρξουν περιπτώσεις που οι ασθενείς θα αναγκαστούν να ψάχνουν σε άλλα νοσοκομεία τις ειδικότητες που χρειάζονται.
Αναρωτιέται επίσης κανείς για ποιο λόγο υπάρχει η εξειδίκευση των γιατρών σε διάφορες ειδικότητες, εάν το ΕΣΥ καταλήξει να λειτουργεί με ορισμένες στη
διάρκεια της εφημερίας.
Παράλληλα άξιον απορίας είναι γιατί ενώ ο πανελλαδικός όρος των περικοπών των κονδυλίων των εφημεριών είναι της τάξης του 7,5% και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης ο ελάχιστος, το νοσοκομείο του Ρεθύμνου κρίθηκε πως πρέπει να έχει τη μεγάλη περικοπή του 20%, δεδομένου ότι έχει ήδη αρκετά υποβαθμιστεί.
Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών στο Ρέθυμνο οι οποίοι αποφάσισαν πως αν μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, τότε, μετά την ενημέρωση που θα  παρέχουν στους πολίτες στη διάρκεια της εκδήλωσης που οργανώνεται για την Τετάρτη, θα προχωρήσουν σε διακοπή των ηλεκτρονικών διαδικασιών του νοσοκομείου.
Δηλαδή προτίθενται να κλείσουν τους υπολογιστές, ώστε να μην καταχωρούνται ηλεκτρονικά οι ασθενείς και να μην εισπράττονται χρήματα από αυτούς, επιστρέφοντας στην καταγραφή «στο χέρι».
Δεν αποκλείεται, δε, όπως συζητήθηκε στη διάρκεια της συνέλευσης να επιλεγεί η ακραία λύση της διακοπής νοσηλείας ασθενών με μη επείγοντα περιστατικά και η μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία της Κρήτης.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα να συζητήσουμε για την ασφάλεια της παρεχόμενης υγείας από το νοσοκομείο στον ασθενή μας. Τα γεγονότα είναι πια δεδομένα. Το νοσοκομείο υποχρηματοδοτείται για άλλη μια φορά, με αποτέλεσμα να διακόψει την εφημερία τμημάτων ως μη δυνάμενη να αποζημιωθεί και με άλλοθι ότι δεν χρειάζονται παρά μόνο οι βασικές ειδικότητες σε νοσοκομείο β’ κατηγορίας. Η νοσηλεία των ασθενών των άλλων ειδικοτήτων περνάει στην αποκλειστική ευθύνη του νοσηλευτικού προσωπικού και του συγγενικού περιβάλλοντος, αφού, γιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας δεν θα είναι σε εφημερία.
Οι γιατροί δεν θεωρούν ασφαλές για τον ασθενή τους να νοσηλεύονται με απουσία του γιατρού ή με το γιατρό στο σπίτι του.
Και αντιμετωπίζουν ηθικό και δεοντολογικό πρόβλημα για την άσκηση του ιατρικού έργου και της ιατρικής λειτουργίας.
Στις σκέψεις που κατατέθηκαν από το σώμα της συνέλευσης εκφράστηκε η ανάγκη της επιβαλλόμενης για λόγους ασφαλείας, διακοπής της νοσηλείας ασθενών με μη επείγοντα προβλήματα και η μεταφορά τους στα άλλα νοσοκομεία της Κρήτης.
Ο νομός απαντά με μια μεγάλη κινητοποίηση την Τετάρτη στις 25 του Γενάρη, στο Σινέ Αύρα στις 7 το απόγευμα, σε μια συνάντηση που θα απαιτήσει από τους καθορίζοντες την πολιτική της υγείας του νομού, ένα νοσοκομείο για το Ρέθυμνο, ασφαλές, ποιοτικό και αξιοπρεπή πρωτοβάθμια υγεία.
Αποφασίζουμε να στείλουμε κι εμείς ένα μήνυμα μαζί με τους κατοίκους και τους ασθενείς μας.
Το νοσοκομείο, θα λειτουργήσει ξανά διοικητικά όταν διασφαλιστεί:
• η χρηματοδότηση των αναγκαίων για την ασφάλεια των ασθενών εφημεριών
• η άμεση πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού νοσηλευτικού και ιατρικού δυναμικού
• η επαρκής χρηματοδότηση για φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό
Αυτό σημαίνει ότι μετά τη συγκέντρωση των κατοίκων του νομού, όπου θα προβούμε και σε ανοιχτή ενημέρωση, θα διακόψουμε κάθε διοικητική ηλεκτρονική εργασία και θα ετοιμάζουμε στην επόμενη συνέλευση τις παραιτήσεις μας ως απάντηση στην απαξίωση της δημόσιας υγείας στο νομό και ως στάση ζωής απέναντι στο καθήκον και την δικαιοσύνη».
"Το πιο υποχρηματοδοτούμενο νοσοκομείο"
Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν ετοιμάσει ένα υπόμνημα το οποίο θα καταθέσουν σε όλους τους αρμόδιους φορείς, με την ελπίδα να διεκδικηθεί μαζικά  η αξιοπρεπείς παροχές υγείας στο νομό.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Το νοσοκομείο Ρεθύμνου εκπέμπει σήμα κινδύνου εδώ και πολύ καιρό, μαζί με το νοσοκομείο Ρόδου και άλλα περιφερικά νοσοκομεία.
Άλλοτε δεν υπάρχουν τα αναγκαία φάρμακα, άλλοτε δεν πληρώνεται το προσωπικό τις υπερωρίες, άλλοτε διαπιστώνονται υλικά άχρηστα, επικίνδυνα και εξ αυτού και πολυδάπανα. Η λειτουργία του δεν είναι απλώς προβληματική και ελλειμματική.
Θα είναι αδύνατη σε λίγες ημέρες, που οι συμβασιούχοι και το επικουρικό νοσηλευτικό, ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό ''αποχωρεί'' με τη λήξη των συμβάσεων.
Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι το πιο υποχρηματοδοτημένο νοσοκομείο, του πιο φτωχού νομού, με τα περισσότερα παιδιά και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, το παγκάρι του Αγίου Λουκά του πληρώνει υλικά και μισθούς, τα νυχτερινά του νοσηλευτή είναι απλήρωτα, η ζητιανιά του πλένει τα σεντόνια, οι γιατροί του δεν έχουν πληρωθεί τις επιπρόσθετες εφημερίες 8 μηνών και οι νοσηλευτές τις υπερωρίες 4 μηνών.
Το νοσοκομείο Ρεθύμνου διαθέτει 1 νοσοκομειακή κλίνη ανά 427 κατοίκους και δεν έχει ιδιωτικές κλινικές όπως οι άλλοι νομοί. Στο Λασίθι ισχύει 1 κλίνη ανά 250 κατοίκους, στο Ηράκλειο 1 κλίνη ανά 248 κατοίκους και στα Χανιά 1 κλίνη ανά 343 κατοίκους.
Το νοσοκομείο Ρεθύμνου θα είναι πρακτικά αδύνατον να λειτουργήσει με την νέα επιπλέον περικοπή των 30 εκ. ευρώ, στο κονδύλι των εφημεριών. Μια περικοπή που στοχεύει αρχικά στον περιορισμό της λειτουργίας των δευτεροβάθμιων νοσοκομείων με κλείσιμο τμημάτων μετά το μεσημέρι, ως προοίμιο του κλεισίματος ολόκληρων νοσοκομείων».
Παράνομα εισπράττονταν τα 5 ευρώ στα επείγοντα!
Το υπουργείο ανακάλυψε ξαφνικά ότι οι διοικητές των νοσοκομείων εισέπρατταν παράνομα 5 ευρώ από κάθε ασθενή που επισκέπτονταν τα επείγοντα, ενώ ο νόμος προβλέπει πως το ποσό αυτό πρέπει να καταβάλλεται μόνο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ν. Πολύζος απέστειλε διορθωτική εγκύκλιο, μήνες μετά τις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών ότι πρόκειται για παράνομη είσπραξη χρημάτων, στην οποία αναφέρεται πως «κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας εισπράττονται τα 5 ευρώ ακόμη και από ασθενείς που προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών».
Άραγε τώρα θα αναζητήσει το υπουργείο όλους τους ασθενείς των επειγόντων που πλήρωσαν για να τους επιστρέψει τα χρήματα ή μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται;
Στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου πάντως με απόφαση της διοίκησης, επίσημα δεν εισπράττονταν τα 5 ευρώ στα επείγοντα περιστατικά, αν και υπάρχουν ασθενείς που έχουν αναφέρει ότι αναγκάστηκαν από το προσωπικό να πληρώσουν ακόμη και στα έκτακτα περιστατικά.
Για την ΟΕΝΓΕ ανακύπτουν σειρά ζητημάτων μετά την παραδοχή του υπουργείου Υγείας όπως αναφέρει ο πρόεδρός της Δημητρης Βαρνάβας:
«Πώς είναι δυνατόν Διοικητές να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το υπουργείο Υγείας και ειδικότερα τον κ. Λοβέρδο, όταν σε δεκάδες άλλα ζητήματα αποπέμπονται με ταχύρυθμες διαδικασίες; Μήπως έως τώρα εισέπρατταν το 5ευρώ με σιωπηλή προτροπή του κ. Λοβέρδου και τώρα που ο δελφίνος υπουργός προσπαθεί να οικοδομήσει φιλολαϊκό προφίλ τους εκθέτει και τους καταγγέλλει ως κοινά κλεφτρόνια;»
Μετά από  πρόσφατη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, οι γιατροί όλης της χώρας θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου κινητοποίηση διαρκείας.
Ανοιχτή συζήτηση για την υγεία
Την ερχόμενη Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση στις 7 μ.μ. στον κινηματογράφο Αύρα αναφορικά με τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, κυρίως για το Νοσοκομείο αλλά και για τον ΕΟΠΥΥ, μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε η ομοσπονδία εμπόροβιοτεχνών σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν επίσης το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ.
Σκοπός να παρθούν αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις και να ασκηθεί πίεση στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους βουλευτές και όλες τις αρμόδιες αρχές για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου