Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Αγώνας για την άμεση λύση των προβλημάτων στο χώρο της υγείας

GOODnet
 της Χαράς Βηλαρά
● Δυναμικές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα
Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το κοινωνικό αγαθό της υγείας, το οποίο συνεχώς υποβαθμίζεται, εμφανίστηκαν χθες οι ρεθυμνιώτες που έδωσαν το παρών στον κινηματογράφο «Αύρα»,
 όπου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση αναφορικά με τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και του νοσοκομείου.
Απογοητευμένοι και θυμωμένοι οι πολίτες από την πολιτική του υπουργείου υγείας που οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους στο Ρέθυμνο στην ταλαιπωρία - αφού το νοσοκομείο λειτουργεί οριακά και με πολλά προβλήματα τόσο σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή του όσο και τον ιατρικό εξοπλισμό και ο ΕΟΠΥΥ ακόμα είναι όνειρο απατηλό στην ουσία της λειτουργίας του - αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δυναμική διεκδίκηση για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Μάλιστα, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους στο άκουσμα των ονομάτων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νομού και των εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επαγγελματιών εμπόρων βιοτεχνών, Κοσμάς Περπυράκης είπε πως θα δοθεί φάκελος σε όλους με τα προβλήματα του χώρου τη υγείας, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι θεωρούν υπεύθυνη και την πολιτική εκπροσώπηση του νομού για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος της υγείας.  Άλλωστε ήταν μια συζήτηση που ήταν φορτισμένη.
Το λόγο πήραν στη διάρκεια της συνάντησης οι πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου και της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου, Γιώργος Στεφανάκης και Γιάννης Σαριδάκης, οι οποίοι εξήγησαν τα προβλήματα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και του νοσοκομείου αντίστοιχα.
Μικρές ομιλίες έκαναν, επίσης, ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Νίκος Δερεδάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Νικολιδάκης, ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Λευτέρης Κοτσαρίδης, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Αντώνης Φουρναράκης, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ, Δημήτρης Τσαχάκης και ακολούθησαν παρεμβάσεις μεταξύ άλλων από τους δημοτικούς συμβούλους Μανούσο Μανουσογιάννη και Κώστα Μαθιουδάκη, το μέλος της ΟΕΝΓΕ Ανδρέα Ξανθό και άλλους.
Ψηφίστηκε στο τέλος η πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής για κάλεσμα του Περιφερειάρχη, του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της ανιτπεριφερειάρχη, του Διοικητή της ΔΥΠΕ, της Διοίκησης του ιδρύματος  και των γιατρών, ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα και να διεκδικηθούν άμεσα λύσεις.
Παράλληλα, κατατέθηκε και δεύτερη πρόταση για δυναμικές κινητοποιήσεις από σήμερα κιόλας με κλείσιμο των ταμείων στο νοσοκομείο με την οποία συμφώνησε μια μεγάλη μερίδα των συγκεντρωμένων.
Προχειρότητα και αδιαφορία

Για προχειρότητα στη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ έκανε λόγο ο κ. Στεφανάκης, για ένα σύστημα που δεν εξυπηρετεί ούτε τους γιατρούς ούτε τους ασφαλισμένους και επανέλαβε το πάγιο αίτημα των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών για συμβάσεις όσων το επιθυμούν με τον νέο οργανισμό, χωρίς πλαφόν ασθενών που μπορούν να δουν το μήνα και τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρούς από τον ασφαλισμένο.
«Το νοσοκομείο θεωρούμε πως είναι η βασικότερη υποδομή του νομού μας και διεκδικούμε αυτά που η πολιτεία του οφείλει για να λειτουργεί εύρυθμα. Ό,τι απαιτείται δηλαδή σε έμψυχο υλικό και σύγχρονο εξοπλισμό για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του νομού. Στο θέμα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συγκεκριμένα στον ΕΟΠΥΥ θεωρούμε ότι ξεκίνησε λάθος. Με αυτόν τον κανονισμό λειτουργίας, αυτή τη χρηματοδότηση, δεν έχει μέλλον. Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός, να γίνει ανοιχτός σε γιατρούς και ασφαλισμένους και σε αυτόν τον οργανισμό να υπάρχει η δυνατότητα να καλύψει 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους, εφόσον ενώθηκαν τέσσερα βασικά ταμεία».
Λάβρος κατά της διοίκησης του ιδρύματος και του υπουργείου υγείας ήταν στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σαριδάκης, υπογραμμίζοντας ότι οι γιατροί που παρουσιάζουν τα προβλήματα δεν κινδυνολογούν όπως κάποιοι μπορεί να πιστεύουν, αλλά εκθέτουν την πραγματικότητα.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε παραδείγματα προβληματικής λειτουργίας του νοσοκομείου, όπως όταν κινδύνευσε να μείνει από οξυγόνο, όταν ένα χρονικό  διάστημα έμεινε χωρίς μηχάνημα υπερήχων, με τον αξονικό να παθαίνει συχνά βλάβες, με ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά.
Ανέφερε παράδειγμα ασθενούς που περίμενε πριν από λίγες ημέρες από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα για να κάνει ακτινογραφία, ότι το Τμήμα Επειγόντων δεν έχει κανέναν μόνιμο γιατρό και λειτουργεί με επικουρικούς, ότι με την περικοπή των κονδυλίων για τις εφημερίες δεν θα εφημερεύουν βασικές ειδικότητες γιατρών. Ότι τελικά το νοσοκομείο δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τις σημερινές πληθυσμιακές ανάγκες του Ρεθύμνου με τους ρεθυμνιώτες να  αναγκάζονται σε λίγο να προσφεύγουν στα γειτονικά νοσοκομεία.
Έκανε λόγο για δοτή διοίκηση στο νοσηλευτικό ίδρυμα και «παραφυάδες» αυτής, που όπως είπε, προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμφανίσουν μια διαφορετική εικόνα του νοσοκομείου προς τα έξω, προβάλλοντας το νοσοκομείο ως πρότυπο στη μηχανοργάνωση και στην εξοικονόμηση πόρων..
Από την πλευρά του ο κ. Περπυράκης τόνισε πως «το Ρέθυμνο εκφράζει την αγανάκτησή του για το τι συμβαίνει στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Πρέπει να λύσουμε οριστικά αυτό το απόστημα που έχει δημιουργηθεί στον τόπο μας. Τα Ρέθυμνο δεν μπορεί άλλο κάθε τι που έχει να το χάνει σιγά σιγά και το μοναδικό νοσοκομείο που έχει να συγχωνευτεί με κάποιο γειτονικού νομού».
Ο κ. Δερεδάκης επισήμανε ότι οι δράσεις και κινητοποιήσεις πρέπει να έχουν συνέχεια. «Θέλουμε από τους θεσμικούς αρμόδιους φορείς να μας δώσουν βάσει των υπομνημάτων που τους έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες λύσεις  στα προβλήματα. Κάναμε υπομονή πάρα πολλά χρόνια, δεν μπορούμε να παίζουμε παιχνίδια με την υγεία», είπε.
Ο κ. Νικολιδάκης υπογράμμισε ότι: «όσο πάει το σύστημα χειροτερεύει. Μάλλον έχουν στο νου του να κάνουν ένα Κέντρο Υγείας στο Ρέθυμνο. Οι ασφαλισμένοι που πληρώνουμε τις εισφορές μας στο ελληνικό κράτος έχουμε την απαίτηση να έχουμε ανάλογη αντιμετώπιση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κάποιοι κοιμούνται εντέχνως σε επίπεδο νομού και θέλουμε να τους ξυπνήσουμε και να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει».
Στην εκδήλωση παρέστησαν εργαζόμενοι, φοιτητές , πανεπιστημιακοί, επαγγελματίες από όλους τους κλάδους, γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.
Το παρών έδωσε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, εκ μέρους της αντιπεριφερειάρχη Μαίρης Λιονή παρέστη η προϊσταμένη της Δ/νσης Υγείας και κοινωνικής μέριμνας Μαρία Καββάλου και εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη παρέστη ο Γιώργος Σκορδίλης που είναι και αντιπρόεδρος του νοσοκομείου. Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Νίνος, Κώστας Μαθιουδάκης, Γιώργος Βλαστός, Μανούσος Μανουσογιάννης και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου