Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Κομποστοποίηση...σπιτική

daypress.gr
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία την οποία μπορούμε να κάνουμε όλοι μας στο σπίτι μας. Φρούτα, λαχανικά και φύλλα από δέντρα μπορούν να μπουν στον κάδο μας και να μας δώσουν ένα πολύ πλούσιο σε συστατικά λίπασμα.
Με την κομποστοποίηση μειώνουμε τα οικιακά μας απόβλητα περίπου κατά 35%
ενώ μειώνουμε τα χρήματα που δίνουμε για την αγορά άλλων λιπασμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Ποια υλικά βάζουμε στον κάδο για κομποστοποίηση;
-Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα).
-Ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν
-Στάχτη
-Πριονίδι
-Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ.
-Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα
Τι ΔΕΝ μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;
-Υπολείμματα φαγητού
-Υπολείμματα ζώων όπως κομμάτια κρέατος
-Φύλλα και κλαδιά από φυτά τα οποία ασθενούν
Τοποθετείτε τα παραπάνω σε έναν κάδο, ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε το μείγμα μας να παίρνει αέρα και το αφήνετε για 4-8 μήνες.
Μετά από την αναμονή αυτή το κομπόστ σας είναι έτοιμο για χρήση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου