Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ουγγαρία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση με αφορμή το νέο συντηρητικό Σύνταγμα

 Του Δημήτρη Γκιβίση
Μια ακόμα αντικυβερνητική διαδήλωση έγινε την Δευτέρα στη Βουδαπέστη, αφού την ίδια ώρα που στην Όπερα γινόταν η επίσημη γιορτή προς τιμήν του αμφιλεγόμενου νέου συντάγματος, περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως «φύγε δικτάτορα», «θέλουμε ελευθερία»,
κλπ εναντίον του εθνολαϊκιστή πρωθυπουργού Ορμπάν, που εκνευρισμένος αναγκάστηκε να φύγει από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Το νέο σύνταγμα πέρασε στη βουλή με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και έχει ξεσηκώσει πλήθος διαμαρτυριών, ενώ πολλοί κατηγορούν τον Ορμπάν, που έχει χαρακτηρίσει το προηγούμενο σύνταγμα ως «ένα κομμουνιστικό αγκάθι που πρέπει να ξεριζωθεί», ότι επιχειρεί ένα συνταγματικό πραξικόπημα προκειμένου να παγιώσει την εξουσία του.
Στο προοίμιο του νέου Συντάγματος, που η ουγγρική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ολοκληρώνει την μετάβαση από τον κομμουνισμό στη δημοκρατία, αναφέρεται ότι «ο θεός ευλογεί τους Ούγγρους», και στη συνέχεια ακολουθούν η καινούρια ονομασία της χώρας (από το «Δημοκρατία της Ουγγαρίας» παραλείπεται η λέξη «δημοκρατία» και μένει απλά η Ουγγαρία), καθώς και μια σειρά άρθρων για τα οποία η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι παραβιάζουν τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα. Χαρακτηριστικές είναι οι διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, η απαγόρευση των εκτρώσεων, η ποινικοποίηση της έλλειψης στέγης, οι συντηρητικές αναφορές στο γάμο, οι δυσμενείς διακρίσεις εναντίον των ΑΜΕΑ κλπ.

Στο νέο Σύνταγμα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, αλυτρωτικές αναφορές στις ουγγρικές μειονότητες γειτονικών χωρών, προσπάθειες για τον περαιτέρω έλεγχο του Τύπου, αναφορές σε μια κοινή κλίμακα αξιών, το δικαίωμα των πολύτεκνων γονιών να ψηφίζουν στις εκλογές και για τα ανήλικα παιδιά τους (π.χ. ζευγάρι με πέντε παιδιά έχει επτά ψήφους!), προσπάθειες ελέγχου του δικαστικού σώματος και περιορισμού της λειτουργίας των χαρακτηρισμένων «ως μη αναγνωρισμένων θρησκειών», όπως του ισλαμισμού, του ινδουισμού και του βουδισμού, ενώ παρατείνεται η παραγραφή για τα «εγκλήματα» του πρώην Κ.Κ.  που χαρακτηρίζεται ως «εγκληματική οργάνωση».

Πριν από λίγες μέρες, δεκατρείς Ούγγροι διανοούμενοι επιτέθηκαν με επιστολή τους στην ουγγρική κυβέρνηση, μιλώντας για την «παρακμή της δημοκρατίας και την καταστροφή του δημοκρατικού κράτους δικαίου» από «έναν επαρχιώτη τύραννο που κρατάει όμηρο την χώρα», ενώ ακτιβιστές αναφέρουν ότι από το 1989 και μετά ποτέ δεν υπήρξε τόσο έντονη συγκέντρωση της εξουσίας. Ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι αρκετά ημιαυτόνομα ιδρύματα, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ουγγρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ακαδημία Επιστημών και το Εθνικό Πολιτιστικό Ταμείο έχουν μετατραπεί από τον Ορμπάν σε κρατικούς φορείς, ενώ οι επιτροπές διαιτησίας έχουν διαλυθεί.

Ωστόσο, δεν ήταν το αντιδραστικό Σύνταγμα η μοναδική αιτία που μαζεύτηκαν 100.000 άνθρωποι στους -5 βαθμούς C. Αυτό που οδήγησε στην μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση ήταν η ριζοσπαστικοποίηση πολλών νέων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε καινούριες συλλογικότητες, κινήματα πόλης, κλπ και επικοινωνούν κυρίως διαδικτυακά, καθώς και η έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια από την σκληρή κυβερνητική πολιτική (αυστηροί περιορισμοί στις πρόωρες συντάξεις, μείωση στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, άγρια φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων, επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά χωρίς καμία διαβούλευση με τα συνδικάτα, μειώσεις κοινωνικών δαπανών).

Η Ουγγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη ύφεση, το δημόσιο χρέος έφτασε στο 83% του ΑΕΠ, που είναι το ψηλότερο ποσοστό από το 1995, και ο Ορμπάν (παρά τους παλιότερους λεκτικούς λεονταρισμούς) ζήτησε από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. οικονομική ενίσχυση 20 δις ευρώ. Όμως οι προκαταρκτικές συνομιλίες σταμάτησαν τον Δεκέμβριο (σημ: οι ουγγρικές αρχές έχουν ζητήσει να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες στην άτυπη σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινάει την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον), γιατί η ουγγρική κυβέρνηση ψήφισε έναν νέο νόμο που περιορίζει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας, παρά τις επικρίσεις από την Ε.Ε. και τις επιστολές του Μπαρόζο (σημ: οικονομικοί αναλυτές λένε ότι η ουγγρική κυβέρνηση το έκανε αυτό γιατί δανείζεται σε ξένο νόμισμα, και έχει πρόβλημα, καθώς το φιορίνι συνεχώς πέφτει. Από τον Ιούνιο ως τον Δεκέμβριο υποχώρησε 13% έναντι του ευρώ και 18% έναντι του ελβετικού φράγκου, στο οποίο είναι εκφρασμένο μεγάλο μέρος του ιδιωτικού χρέους της χώρας). Παράλληλα, πρόσφατα, οι αγορές βλέποντας τα οικονομικά σήματα κινδύνου υποβάθμισαν μέσω της Moody΄s -αρχικά- και της Standard & Poor΄Αs -στη συνέχεια- την ουγγρική οικονομία σε επίπεδο junk (σκουπίδια), με τα επιτόκια του μακροπρόθεσμου ουγγρικού χρέους να εκτινάσσονται στα ύψη και να ξεπερνούν τα βιώσιμα επίπεδα, ενώ την περασμένη εβδομάδα η ουγγρική κυβέρνηση εγκατέλειψε την πώληση των τριετών ομολόγων και η τιμή των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκε στο 9,7%.

Πηγή: Εποχή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου