Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Φτιάχνουμε το δικό μας γιαούρτι

για 1 κιλό γάλα φρέσκο, κατά προτίμηση Όλυμπος
3 κουταλιές γιαούρτι με πέτσα
 Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα. Δε χρειάζεται να βράσει, μόνο να κάψει.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Ανοίγουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς.
Εξετάζουμε αν κρύωσε βάζοντας το μικρό μας δαχτυλάκι και μετρώντας μέχρι το δέκα. Αν το αντέχουμε τότε κρύωσε αρκετά.  Δεν πρέπει να κρυώσει εντελώς το γάλα. Αν κάνει πέτσα, την πετάμε.
Σε ένα ποτήρι βάζουμε 3 κουταλιές γιαούρτι και το ανακατεύουμε να αραιώσει και να μην έχει κομματάκια. Ρίχνουμε μέσα στο ποτήρι γάλα από την κατσαρόλα για να αραιώσει κι άλλο το γιαούρτι. Ανακατεύουμε πάλι και το ρίχνουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Τοποθετείστε σε μπώλ πήλινο ή γυάλινο.  Το βάζουμε και το αφήνουμε στο φούρνο για 6 ώρες χωρίς να το μετακινήσουμε.
 Αν το θέλουμε στραγγιστό:
Αδειάζουμε το γιαούρτι σε τετραπλό τουλουπάνι ή μια μαξιλαροθήκη και το κρεμάμε να στραγγίξει.
Αφήνουμε να στραγγίξει μιά ώρα όχι παραπάνω.  Το φυλάμε σε πήλινο μπωλ.
Πριν το φάμε κρατάμε την ποσότητα που θα χρειαστούμε για την επόμενη φορά για το κόψιμο, για να μην αγοράζουμε.


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου