Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Με οικολογική καταστροφή απειλείται το φοινικόδασος του Βάι

Zougla online Ρεπορτάζ : Τόνια Κανελλίδου
Το αναμενόμενο σχέδιο καθαρισμού για το φοινικόδασος του Βάι σε ότι έχει να κάνει με την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική του προστασία, φαίνεται πως έχει ανάψει φωτιές στην επιστημονική κοινότητα αλλά και τις οικολογικές οργανώσεις.
Οι δασοτεχνικές επεμβάσεις που προωθούνται από την πολιτεία,
όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι ερευνητές, όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν στο να θωρακιστεί ο φυσικός πλούτος αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις τους, πιθανότατα να συντελέσει και στην καταστροφή του οικοσυστήματος.
Τα μέτρα προστασίας
Η απειλή της καταστροφής από πυρκαγιά του φοινικοδάσους αλλά και η φθορά που έχει προκαλέσει το περιβόητο σκαθάρι των φοινίκων, όπως σε αντίστοιχα δέντρα τέτοιου είδους, οδήγησαν την Πολιτεία να πάρει μέτρα για την προστασία του.
Το Ταμείο Δασών που εντάσσεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος χρηματοδοτεί με 400.000 ευρώ δασοτεχνικά έργα που έχουν να κάνουν με την γενική -από ότι φαίνεται- εικόνα και όχι μόνο με την προστασία, του Φοινικοδάσους Βάϊ, αφού ως στόχο έχουν την επέκταση της αναδάσωσης του και την οργάνωση της επισκεψιμότητάς του.
Πιο αναλυτικά το υπουργείο προσανατολίζεται στον έλεγχο των φοινικοειδών για προσβολές από έντομα και την αντιμετώπιση αυτών με χημικά σε ακτίνα 20 χλμ. από το φοινικόδασος.
Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν παρθεί από την πολιτεία τα μονοπάτια που υπάρχουν στο φοινικόδασος θα μετατραπούν σε οδικό δίκτυο. Ακόμη θα γίνει διαμόρφωση στους τάφρους, στη βλάστηση αλλά και κλάδεμα στους θάμνους.
Οι αντιδράσεις
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υπογραμμίζουν πως το Βάϊ δεν είναι μόνο φοινικόδασος, αλλά ένα ολόκληρο οικοσύστημα, και καλούν την Πολιτεία να μην προχωρήσει στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αλλά να προηγηθεί μια αναλυτική μελέτη.
Ιδιαίτερες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση για διάνοιξη δρόμου μήκους δύο χιλιομέτρων, η οποία για να υλοποιηθεί θα προκαλέσει την αφαίρεση της «ανταγωνιστικής βλάστησης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Από την πλευρά της η WWF επισημαίνει: «Οι προτεινόμενες επεμβάσεις δεν φαίνεται ότι θα λύσουν κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο είδος και το οικοσύστημά του, αντίθετα οι πραγματικές απειλές θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, ενώ το οικοσύστημα θα διαταραχθεί σημαντικά»
Επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να μην προχωρήσει το σχέδιο της Πολιτείας, αν πρώτα δεν διερευνηθούν διεξοδικά οι αρνητικές επιπτώσεις που αυτό θα έχει στο φοινικόδασος.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από βουλευτές της Κρήτη που ζητούν από το υπουργείο να δεσμευτεί και να εξετάσει τις ενστάσεις των επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων οι οποίες κατά γενική ομολογία, είναι αντίθετες στο σχέδιο καθαρισμού του υπουργείου αφού δεν ανταποκρίνονται στη διαχείριση ενός φυσικού οικοσυστήματος αλλά μορφοποιούν το τοπίο και την βλάστηση με κίνδυνο να αλλοιώσουν ουσιαστικά τα φυσικά χαρακτηριστικά του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου