Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Στα όρια κοινωνικής έκρηξης λόγω φτώχειας

 aformi 
«Κοινωνικές εκρήξεις θα φέρει η φτώχεια». Την ανησυχία του αυτή, εξέφρασε στο http://www.koutipandoras.gr/ ο Νίκος Φακιολάς, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής ΕΚΚΕ με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας της Στατιστικής Υπηρεσίας όπου φαίνεται πως πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Το όριο της φτώχειας ορίζεται στα 7.178 ευρώ το χρόνο σε ατομικό επίπεδο και 15.073 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Το 20,1% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό 20,1% αντιστοιχεί σε 868.597 νοικοκυριά, με περισσότερα από 2,2 εκατ. μέλη. Όμως οι φτωχοί και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι είναι πολύ περισσότεροι και φθάνουν τα 3,03 εκατ. άτομα αν υπολογιστούν και τα «νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας» όπως αναφέρεται στην έρευνα. Δηλαδή τα μέλη τους εργάστηκαν το πολύ δύο μήνες κατά τη διάρκεια του χρόνου.
«Σύμφωνα με έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και πριν από 10 χρόνια το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσε κάτω από τα όρια της φτώχειας ήταν πολύ μεγάλο και τώρα με την κρίση είναι αναμενόμενο να έχει ανέβει το ποσοστό. Εμείς οι κοινωνιολόγοι λέγαμε πως ήταν επικίνδυνο όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 12% τώρα έχει φτάσει στο 20% και περιμένουμε έντονες κοινωνικές εκρήξεις» εξήγησε στο http://www.koutipandoras.gr/ ο Νίκος Φακιολάς, Κοινωνιολόγος και Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής ΕΚΚΕ και συμπλήρωσε: «Η μόνη λύση για να μειωθεί αυτό το ποσοστό είναι να υπάρξει ρευστότητα χρήματος στη λαϊκή τάξη και στα χαμηλότερα στρώματα. Αν και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί αυτό να γίνει, οπότε αναμένουμε να επιδεινωθεί η κατάσταση».
Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων (27,7%) στην ΕΕ των 27 χωρών, μετά τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία και Πολωνία. Οι βασικές διαπιστώσεις της έρευνας της ΕΣΑ είναι:
Το ποσοστό πληθυσμού σε «κίνδυνο φτώχειας» ανέρχεται στο 20,1% από 19,7% έναν χρόνο πριν.
Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23% και είναι υψηλότερος κατά, περίπου, τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό
21,3% και είναι μειωμένος κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με το
προηγούμενο έτος.
Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό1 ανέρχεται σε 3.030.900
άτομα.
Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται
με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 544.800 άτομα, ενώ στο προηγούμενο έτος
ανερχόταν σε 488.200 άτομα.
Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι κυρίως:
- Γυναίκες άνεργες (40,0%)
- Μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (33,4%)
- Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (30,1%)
- Νοικοκυριά με 3 ή περισσότερους ενήλικες με εξαρτώμενα παιδιά (29,3%)
- Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (27,7%)
- Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (23,0%)
Πηγή: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου