Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Για οποιον έχει ερωτήσεις περί των εισφορών. Αν και η απάντηση είναι οιλιτική.

GOODnet
Σε αναζήτηση λύσεων οι πολίτες για να μη πληρώσουν τα "χαράτσια"
23/09/11 της Χαράς Βηλαρά

Τρόπους να γλιτώσουν τα «χαράτσια» ψάχνουν οι πολίτες αφού θεωρούν ότι είναι άδικα τα μέτρα αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό, ακόμη και αν το επιθυμούσαν, δεν έχουν να πληρώσουν.
Τη λύση της πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ χωρίς το τέλος για τα ακίνητα, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, έχουν αρχίσει να εξετάζουν οι πολίτες και στο Ρέθυμνο, ενώ πολλοί είναι αυτοί που συζητούν πια ανοιχτά ότι δεν θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά στην εφορία.
Στο μεταξύ χθες κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή πανελλαδικά κατά της έκτακτης
 ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και η δεύτερη κατά του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες, αν όχι και αύριο, θα καταθέσει προσφυγή και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Πληρωμή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Νομικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ χωρίς το τέλος για τα ακίνητα μπορεί να πληρωθεί μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Δικηγόροι του Ρεθύμνου μας είπαν πως κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου που δεν θέλει να πληρώσει το τέλος, μπορεί να απευθυνθεί στο Ταμείο παρακαταθηκών και δανείων να πληρώσει το ποσό για το ρεύμα, την ΕΡΤ και τα δημοτικά τέλη και να λάβει το γραμμάτιο παρακατάθεσης το οποίο στη συνέχεια θα αποστείλει στη ΔΕΗ για να επιβεβαιώσει την πληρωμή.
Η ΔΕΗ άλλωστε δεν νομιμοποιείται να κόψει το ρεύμα σε όσους ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
Ωστόσο αν γίνει σχετική νομοθετική ρύθμιση - που προβλέπεται τις επόμενες ημέρες - που θα επιβάλει τη διακοπή ρεύματος εάν δεν έχει πληρωθεί το τέλος ακινήτων, τότε η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει στη διακοπή ακόμη και αν ο πολίτης έχει ακολουθήσει τη διαδικασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων. 
Ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση, ο πολίτης μπορεί να καταθέσει αγωγή κατά της ΔΕΗ ζητώντας αποζημίωση, η οποία βέβαια θα αργήσει να εκδικαστεί και επιφυλάσσει ταλαιπωρία για τον πολίτη σε χρόνο και χρήμα σε δικηγόρους, ωστόσο θα μπορούσε να είναι λύση σε συλλογικές αγωγές ομάδων πολιτών ή κλάδων εργαζομένων.
Μην ξεχνάμε επίσης πως πρόσφατα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επεσήμανε πως δεν έχει καμία πρόθεση να γίνει εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους και να κόβει το ρεύμα στους ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν.
Έκτακτη εισφορά
Αν τώρα ο φορολογούμενος επιλέξει να ακολουθήσει τον δρόμο του «δεν πληρώνω» στην εφορία για την έκτακτη εισφορά- κάτι που πολλοί σκέφτονται ή έχουν αποφασίσει ήδη -  το κράτος απειλεί πως από τη στιγμή που το σχετικό ποσό καθίσταται ληξιπρόθεσμο δεν μπορεί ο φορολογούμενος να πάρει φορολογική ενημερότητα.
Επιπλέον, θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα που καθυστερεί την καταβολή της οφειλής του, με το μέγιστο ποσό προσαύξησης να μην μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τριπλάσιο του αρχικού.
Ο φορολογούμενος κάποια στιγμή θα λάβει ειδοποιητήριο από την εφορία που θα τον καλεί να εξοφλήσει το ποσό είτε όλο μαζί είτε σε δόσεις. Αν και πάλι επιλέξει να αγνοήσει τους φοροοελεγκτές θα του επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως η κατάσχεση μισθού, ενώ το νομικό τμήμα της εφορίας θα κάνει εξονυχιστικό έλεγχο στα περιουσιακά του στοιχεία, με απώτερο στόχο τη δέσμευσή της.
Πολλοί πάντως είναι αυτοί που θεωρούν πως εάν το δρόμο της μη πληρωμής τον επιλέξει ένα ικανό ποσοστό φορολογούμενων, τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει πράξη τα μέτρα.
Να μη διακόπτεται η ηλεκτροδότηση ζητά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
Παρέμβαση για τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ έκανε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε έγγραφο που εστάλη προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ζητώντας να μην διακόπτεται η ηλεκτροδότηση λόγω χρεών.
«Τα μέτρα για την είσπραξη των λογαριασμών θα πρέπει να μην παραγνωρίζουν τον καθολικό χαρακτήρα της υπηρεσίας και θα πρέπει να διαφυλάττουν την πρόσβαση όλων των καταναλωτών στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρει η ΓΓΚ.
Ωστόσο η νομοθετική ρύθμιση για το τέλος ακινήτων προβλέπει ότι οι πάροχοι που δεν θα κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν, θα πρέπει να καταβάλουν οι ίδιοι το τέλος.
Το έγγραφο εστάλη στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος διόγκωσης των χρεών καταναλωτών ρεύματος, λόγω της κρίσης και της δυσκολίας, αδυναμίας ή άρνησης πληρωμής από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το πρόβλημα αναμένεται - σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ - να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες οπότε η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα αποστείλουν στους καταναλωτές μαζί με τους λογαριασμούς ρεύματος και το τέλος ακινήτων.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ζητά επίσης να ληφθούν μέτρα για τις περιπτώσεις που - σύμφωνα με αναφορές που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο - ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μισθωτών τους, μολονότι οι σχετικές συμβάσεις έχουν συναφθεί με τους τελευταίους.
Στο πλαίσιο της ίδιας διαβούλευσης (η οποία ξεκίνησε πριν τεθεί το θέμα της επιβολής του έκτακτου τέλους στα ακίνητα), εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανέφεραν προς τη Ρυθμιστική Αρχή ότι λόγω της οικονομικής κρίσης το ποσοστό των πελατών που πληρώνει εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς φτάνει κάποιους μήνες το 60%.
Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή κατά της εισφοράς αλληλέγγυης
Η πρώτη προσφυγή κατά της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και η δεύτερη κατά του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος κατατέθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες, αν όχι σήμερα, θα καταθέσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύλλογος θα καταθέσει και αίτημα προκειμένου να συζητηθεί άμεσα η υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τη διαδικασία της "πρότυπης δίκης" όπως προβλέπει ο Ν. 3900/2010.
Ακόμη, ο Σύλλογος θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το κείμενο της προσφυγής του για να αποτελέσει υπόδειγμα για τους δικηγόρους.
Πάντως, «τσουνάμι» ανάλογων προσφυγών αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Για το λόγο αυτό, ήδη μεγάλος αριθμός δικηγορικών γραφείων εργάζονται πυρετωδώς για τη σύνταξη ανάλογων προσφυγών.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε χθες ο Δικηγόρος Αθηνών Άγγελος Τσιγκρής ο οποίος στρέφεται κατά της από 2.8.2011 απόφασης του υπουργού Οικονομικών (ΠΟΛ.1167) που καθορίζει τη "διαδικασία για τη βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος".
Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του άρθρου 78 του Συντάγματος που καθιερώνουν τις αρχές της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών της φορολογικής ισότητας και της νομιμότητας του φόρου.
Αλλά πέρα από το χαρακτηρισμό της επίμαχης οικονομικής επιβάρυνσης ως τέλους αυτό συνιστά φόρο, συμπληρώνει ο δικηγόρος.
Μόνιμο το "χαράτσι" στα ακίνητα
Χαρακτήρα μονιμότητας αποκτά το νέο τέλος ακινήτων, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευ. Βενιζέλου πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εντάξει το ειδικό τέλος ακινήτων στο εθνικό φορολογικό σύστημα για την περίοδο μετά το 2013.
Tην ίδια ώρα τα κριτήρια για απαλλαγή από το τέλος και για εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή του 0,5 ευρώ / τ.μ. γίνονται πιο σκληρά ενώ απαλλάσσονται τα γεωργικά και βιομηχανικά κτήρια.

Ειδικότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε τις εξής αλλαγές:
- Εξαιρούνται απ’ την καταβολή του τέλους για ακίνητο που ιδιοκατοικούν (και έχουν την κυριότητα ή επικαρπία) οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και οι άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τους παραπάνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους 6 τουλάχιστον μήνες από τους 12 που προηγούνται κάθε φορά από το έτος υπολογισμού του τέλους. Η απαλλαγή αυτή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους, υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Για να απαλλαχθεί δηλαδή εντελώς ο άνεργος από την καταβολή του τέλους θα πρέπει και να έχει εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ και να κατοικεί ο ίδιος στο ακίνητο και να το έχει στην ιδιοκτησία του ή να έχει την επικαρπία. Δηλαδή άνεργο ζευγάρι που έχουν από ένα ακίνητο ο καθένας, θα πληρώσουν τέλος τουλάχιστον για το ένα από τα δύο ακίνητα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου