Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Τουλάχιστον μια χώρα της Ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει

Τουλάχιστον μια χώρα της Ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει ή θα αναδιαρθρώσει το χρέος της κατά τη διάρκεια του νέου έτους σύμφωνα με προβλέψεις μερίδας των διεθνών επενδυτών.

Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής τράπεζας Barclays, που δημοσιεύει τη Δευτέρα η εφημερίδα Financial Times και διεξήχθη μεταξύ περισσότερων από 2.000 θεσμικούς επενδυτές, τα στελέχη της αγοράς προβλέπουν αναστάτωση στις αγορές ομολόγων και το 2011. Την ώρα που η έρευνα έβλεπε το φως της δημοσιότητας, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραφε μεγάλη πτώση, εν μέσω φημών για υποβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Στο αρνητικό κλίμα, συντελούν και δηλώσεις όπως αυτές του διαχειριστή του μεγαλύτερου επενδυτικού κεφαλαίου στον κόσμο Pimco περί εξόδου της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, από την ζώνη του ευρώ, αν δεν μπορούν να διαχειριστούν το βάρος των χρεών τους.
Eιδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Barclays, περίπου το 60% των επενδυτών εκτιμά ότι θα υπάρξουν και άλλες διασώσεις από την ΕΕ ή το ΔΝΤ, ενώ αυτοί που συνιστούν πωλήσεις ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων είναι διπλάσιοι σε σχέση με όσους συνιστούν την αγορά τους.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών προβλέπει ότι το ευρώ θα ξεπεράσει την κρίση. Μόνο το 4% πιστεύει ότι τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα καταλήξουν σε μία συνολική κρίση της Ευρωζώνης και στη διάλυση του ευρώ. Το 25% προβλέπει ότι το κυρίαρχο θέμα στις αγορές το 2011 θα είναι η κρίση της Ευρωζώνης, ενώ ένα μεγαλύτερο ποσοστό (37%) θεωρεί ότι κυρίαρχο θέμα θα είναι η δημοσιονομική επιδείνωση στις αναπτυγμένες οικονομίες. "Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν εμπιστοσύνη ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης μπορούν να λυθούν", δηλώνει ο οικονομολόγος της Barclays Πιέρο Γκέτσι, προσθέτοντας: "Ωστόσο, οι θεσμικοί επενδυτές ανησυχούν πολύ πώς το κυβερνητικό χρέος θα αντιμετωπισθεί στις αναπτυγμένες οικονομίες".

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν εμπιστοσύνη ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης μπορούν να λυθούν
Δημοσίευμα του Reuters, με τίτλο: "Οι ανησυχίες για το χρέος χαλάνε τη χαρά των γιορτών", αναφέρεται σε προβλέψεις στελεχών επενδυτικών τραπεζών στο Λονδίνο για αναταραχές στην αγορά ομολόγων. "Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μετάδοση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και στις ΗΠΑ", αναφέρει ο Ντέιβιντ Γου, οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch, προσθέτοντας ότι "ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις για μία μη φυσιολογική ρευστοποίηση θέσεων των επενδυτών". Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν πωλήσεις ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου να φθάσει στο 3,5% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο. "Υπάρχει πιθανότητα 30% σοβαρής αναταραχής στην αγορά ομολόγων", είπε ο κ. Γου.
Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρεται σε εκτιμήσεις για νέες υποβαθμίσεις στην πιστοληπτικά ικανότητα χωρών της Ευρώπης, οι οποίες μπορεί να αφορούν ακόμη και τη Γαλλία, η οποία έχει σήμερα την καλύτερη διαβάθμιση (ΑΑΑ). Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το κόστος για τη σύναψη ασφαλίστρου κινδύνου έναντι χρεοκοπίας για γαλλικά, βελγικά ή αυστριακά ομόλογα είναι σήμερα υψηλότερο από το αντίστοιχο κόστος για τα ομόλογα της Χιλής ή της Τσεχίας. Η πιστοληπτική βαθμολογία της Γαλλίας θα είναι ευάλωτη, αν η χώρα δεν μειώσει σημαντικά το έλλειμμά της, είπε ο Παντράικ Γκάρβι της τράπεζας ING στο Άμστερνταμ.
"Τα ομόλογα όλων των χωρών μπορεί να τιμωρηθούν το 2011", λεει ο Τόμπι Νέινγκλ, ο οποίος διαχειρίζεται διαθέσιμα ύψους 46 δις. δολαρίων ως Διευθυντής της Baring Asset Management στο Λονδίνο. Το δημοσίευμα αναφέρει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ιρλανδίας κατά πέντε βαθμίδες από τον οίκο Moody's την περασμένη Παρασκευή, ενώ προειδοποίηση για υποβάθμιση υπήρξε από τον οίκο και για την Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει υψηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους της το επόμενο έτος. "Αν τα προβλήματα στην Ευρωζώνη δεν λυθούν γρήγορα, τα επιτόκια αναχρηματοδότησης για τις χώρες της θα είναι ακριβά και οι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε περαιτέρω υποβαθμίσεις", τόνισε ο Ραλφ Άρενς, διαχειριστής της Frankfurt Trust.
ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου