'Φέτος το Συσσίτιο είναι πιο πλούσιο από ποτέ. Να ’ναι καλά ο κόσμος που το στηρίζει'.
Ο κύριος Νίκος είναι ένας από τους δεκάδες ανθρώπους που συναντάμε πρωί, παραμονή Χριστουγέννων, στην ουρά των Συσσιτίων της Σπλάντζιας.
Μαζί με τη γυναίκα του ήλθαν να πάρουν μια τσάντα με τα είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να κάνουν χαρούμενες γιορτές. 'Δεν ξέρω αν υπάρχει ανάλογο πράγμα στην Κρήτη', λέει και στέκεται στην ουρά.
Μπροστά και δίπλα του άνθρωποι όλων των ηλικιών. Μια γυναίκα που ζει με τη μητέρα της στην περιοχή της Σπλάντζιας και δεν έχουν πόρους και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως μας λένε οι άνθρωποι των Συσσιτίων, πιο πέρα μια γιαγιά, της οποίας η σύνταξη δεν φτάνει και ζει από τα Συσσίτια, μια οικογένεια Ποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ, που αναμένει την τσάντα για να κάνει Χριστούγεννα, δύο μετανάστες, που μας λένε ότι είναι άνεργοι και περιμένουν να πάρουν μερικά τρόφιμα. Πιο πέρα κάθονται άλλοι δύο μεσήλικοι άντρες. 'Τοξικομανείς', σκεφτόμαστε, αφού τους έχουμε ξαναδεί στον δρόμο, θα πάρουν και αυτοί τα τρόφιμά τους.
Μέσα στα Συσσίτια οι εθελοντές βοηθούν στη συσκευασία των τσαντών με τα είδη πρώτης ανάγκης για τις γιορτές, σημειώνουν τα ονόματα όσων πήραν τσάντα, ενώ άλλοι ολοκληρώνουν το μαγείρεμα της ημέρας.
Υπολογίζεται ότι για τις ημέρες των Χριστουγέννων θα δοθούν πάνω από 350 τσάντες με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ανάλογη και μεγαλύτερη θα είναι η ποσότητα που θα χορηγηθεί και την Πρωτοχρονιά.
"Τεράστια η στήριξη"
Ενθουσιασμένος από τη στήριξη του απλού κόσμου και των επαγγελματιών των Χανίων στα Συσσίτια δηλώνει ο πρόεδρός τους, κ. Καλλιγέρης, ο οποίος και παρευρίσκεται στη διαδικασία παράδοσης των τροφίμων. 'Οι προσφορές τροφίμων που είχαμε ήταν από τις πιο μεγάλες. Σε τέτοιο σημείο που δεν έχει ξαναγίνει', αναφέρει και αρχίζει να παραθέτει έναν τεράστιο κατάλογο ανθρώπων, Σωματείων, καταστημάτων, Συλλόγων. 'Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να έρχονται και να δίνουν μια μικρή προσφορά τροφίμων ή χρημάτων, Δημοτικά Σχολεία έκαναν εράνους κα μας έφεραν ολόκληρα αυτοκίνητα με τρόφιμα, ήλθε παραγωγός που προσέφερε 38 τενεκέδες λάδι, η Ένωση Αποστράτων, το Πεδίο Βολής μας εξασφάλισε δύο συσσίτια την εβδομάδα, ο Ναύσταθμος, το ΙΝΚΑ μας έδωσε 2.000 ευρώ, οι Κυλινδρόμυλοι αλεύρια και ψωμί για έναν χρόνο, έναν καταψύκτη μας προσέφερε ο κ. Νίκος Χιωτάκης και ένα ψυγείο η κα Νάνσυ Αγγελάκη, πράγματα πρωτόγνωρα. Να ’ναι καλά όλοι'.
Ο ξενώνας
Ο επόμενος στόχος, όπως έχει εκφραστεί εδώ και χρόνια από τα Συσσίτια, είναι η λειτουργία του ξενώνα για τους άστεγους. 'Περιμένουμε τη Διοίκηση του Γηροκομείου να δώσει την έγκρισή της για το κτήριο που έχουμε εξ ημισείας, ώστε να γίνει ο ξενώνας αστέγων. Είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία και ελπίζουμε να προχωρήσει γρηγορότερα', αναφέρει ο κ. Σούλιαρης.
Τα μέλη των Συσσιτίων διαπιστώνουν τη σημασία της λειτουργίας ξενώνα αστέγων καθώς, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο αριθμός τους έχει υπερπολλαπλασιαστεί. Στα Συσσίτια συνεχίζουν να προσφέρουν την εργασία τους δωρεάν οδοντίατροι που στελεχώνουν τα δύο μηχανήματα που διαθέτουν.
Οι τσάντες
Η κάθε τσάντα που προσφέρεται από τα Συσσίτια έχει μέσα:
- 2 κιλά ρύζι.
- 1 κιλό φακές.
- 1 κιλό ζάχαρη.
- 2 κιλά αλεύρι.
- 2 κιλά μακαρόνια.
- 2 μπίρες, 4 γάλατα.
- Μισό κιλό φέτα.
- Μία φυτίνη.
- 1 κοτόπουλο.
- 1 κιλό φοινίκια και 1 κιλό κουραμπιέδες.
- Φασόλια, κριθαράκι, ρεβίθια, μαυρομάτικα φασόλια.
- 1 μπουκάλι ελαιόλαδο.
- Πορτοκάλια και άλλα φρούτα.
Τα Συσσίτια της Μητρόπολης
Tα δικά της Συσσίτια αγάπης σε απόρους προσφέρει ο Ναός της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου. Άνθρωπος σεμνός ο π. Στυλιανός δεν επιθυμεί πολλή δημοσιότητα. 'Ξεκινήσαμε τα Συσσίτια πριν από 8 χρόνια προσφέροντας 10 μερίδες φαγητό, με την προτροπή του τότε μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου. Είδαμε σιγά - σιγά να αυξάνονται οι ανάγκες και πλέον δίνουμε 50 μερίδες ζεστό, σπιτικό, καθαρό φαγητό. Όπως μια οικογένεια, έτσι λειτουργούμε', μας εξηγεί ο π. Στυλιανός.
Εκτός από τη γυναίκα, που είναι επιφορτισμένη με το μαγείρεμα, στην όλη προσπάθεια συμβάλλουν και εθελοντές για τη διανoμή του φαγητού και τα ψώνια. 'Οι πόροι προέρχονται από το κεράκι του παγκαριού της Εκκλησίας και τις προσφορές πολιτών, που όσο γνωρίζουν τα Συσσίτια περισσότερο τα φροντίζουν', αναφέρει ο ιερέας. Στο Συσσίτιο προσφέρεται, μεταξύ άλλων, γεύμα 'σε ανήμπορους ηλικιωμένους, που δεν μπορούν να μαγειρέψουν. Βοηθάμε άστεγους, ναρκομανείς, εγκαταλελειμμένους από τις οικογένειές τους. Το 80% είναι Ελληνες, το 40% Χανιώτες και το 20% αλλοδαποί που μένουν μόνιμα ή περιστασιακά εδώ', αναφέρει π. Στυλιανός.
GOODNET
Επιμένω ότι κάθε αναφορά στα συσσίτια της Σπλάντζιας οφείλει να θυμάται το Κωστή και τον κυρ-Αντώνη, που έφυγαν νωρίς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου