Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Εργατικό δυστύχημα: Ανασφάλιστος ή όχι;

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τον θάνατο του άτυχου Αιγύπτιου εργάτη την ώρα που καθάριζε τα τζάμια κτιρίου του υπουργείου Εργασίας, εκτός ωραρίου, την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.


Τον καθαρισμό του κτιρίου είχε αναλάβει εργολαβικά εταιρεία, η οποία σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δικηγόρος της εταιρείας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega", είχε αναθέσει το έργο καθαρισμού των τζαμιών ως υπεργολαβία στον Αιγύπτιο μετανάστη, ο οποίος, πάντα κατά τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου της εταιρείας, δούλευε με καθεστώς αυτασφάλισης.

Από τον πρώτο έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας δεν προκύπτει ότι ο Αιγύπτιος μετανάστης ήταν ασφαλισμένος και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: "Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία υπήρχε αδήλωτη σχέση εξαρτημένης εργασίας με την εταιρεία, παρά το εγχείρημα να παρουσιαστεί ως υπεργολάβος".

Η εταιρεία καθαρισμού είχε κλειδιά για το κτίριο της οδού Κοραή, σύμφωνα με την επιθεώρηση εργασίας και ο άτυχος Αιγύπτιος δούλευε εκεί την Κυριακή μαζί με τον ανιψιό του.

Για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας σε αρκετές περιπτώσεις καθαρισμού χώρων δημοσίων οργανισμών κάνει λόγο το σωματείο εργαζομένων στην καθαριότητα των κτιρίων.
megatv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου