«Σκούπα» προσφύγων μπροστά στον ΟΗΕ
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ Μία αιφνιδιαστική επιχείρηση της αστυνομίας, τα ξημερώματα, μπροστά από τα γραφεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Παλιό Ψυχικό και οι προσαγωγές των προσφύγων που είχαν κατασκηνώσει εκεί, δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά έκαναν «αθέατη» την απόγνωσή τους.
Κραυγές από ραμμένα στόματα
Εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα δέχθηκαν απειλές ακόμα και για τη ζωή τους από όσους βρίσκονταν έξω από το κτίριο και αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.
Ξημερώματα
Στις 6.30 χθες το πρωί, η αστυνομία απομάκρυνε τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που είχαν στρατοπεδεύσει στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται η Υπατη Αρμοστεία στο Παλιό Ψυχικό. Βρήκαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά που παρέμεναν εκεί, μέσα σε σκηνές, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες ζωής τους. Ακολούθησαν προσαγωγές των ανδρών προσφύγων ενώ όσοι είχαν ράψει το στόμα τους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Οι σκηνές κατασχέθηκαν. Ηταν Αφγανοί, Ιρανοί και Παλαιστίνιοι όσοι είχαν κατασκηνώσει αρκετές μέρες πριν.
Σύμφωνα με την αστυνομία, έπειτα από αυτοψία της Διεύθυνσης Υγιεινής της νομαρχίας υπήρξε έγγραφο προς την Εισαγγελία και ακολούθως δόθηκε παραγγελία για την «αποδέσμευση» του χώρου. Προηγήθηκαν παράπονα από περιοίκους και υπαλλήλους της Υπατης Αρμοστείας.
«Αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε το κτίριο γιατί δεχθήκαμε απειλές, ακόμα και κατά της ζωής μας», αναφέρει η Καίτη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη του Τομέα Επικοινωνίας της Υπατης Αρμοστείας, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ «το τελευταίο χρονικό διάστημα διατηρούσε τον διάλογο με τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες, αλλά κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν αδύνατον το προσωπικό να συνεχίσει να εργάζεται στο συγκεκριμένο κτίριο. Ετσι, συνεχίζουμε πλέον να εργαζόμαστε σε όποιο χώρο είναι δυνατόν».
Τους τελευταίους έξι μήνες ομάδες 20-30 ατόμων, Ιρανών, Αφγανών και Παλαιστινίων, άρχισαν να εγκαθίστανται μπροστά στον οργανισμό, αποκλείοντας την είσοδο. Τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες υπήρξε κλιμάκωση της έντασης. Γυναίκες και παιδιά πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στον συγκεκριμένο δρόμο. Ζητούσαν από την Υπατη Αρμοστεία να επιληφθεί των αιτημάτων τους για χορήγηση ασύλου, επαναπροώθηση σε άλλη χώρα, στέγη και εργασία, τα οποία είναι αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών και κυρίως των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Υγείας.
Σχετικά με τις απειλές που δέχθηκαν τα 10 άτομα που ανήκουν στο προσωπικό και την εγκατάλειψη του κτιρίου που στέγαζε μια νευραλγική υπηρεσία του ΟΗΕ, η Κ. Κεχαγιόγλου αναφέρει ότι «κατανοούμε την απογοήτευση κάποιων προσφύγων που δεν κατάφεραν να επωφεληθούν μιας αποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου, αλλά διαφαίνεται ειλικρινής πρόθεση από την πλευρά των αρχών να εξεταστούν τα εκκρεμή αιτήματα και να αναμορφωθεί η διαδικασία».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου