Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Απεργία ενάντια στη μεσοπρόθεσμη εξόντωση

της Χαράς Βηλαρά
Δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων και επαγγελματιών προκαλεί η φοροεπιδρομή με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε 48ωρη απεργία σήμερα και την Τετάρτη, ενάντια στην εξόντωση των ελληνικών νοικοκυριών με τα σκληρά μέτρα που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση.
Στο Ρέθυμνο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο
και θα  ενωθούν σε πορεία με τους αγανακτισμένους της πλατείας του Αγνώστου στρατιώτη και το ΠΑΜΕ καλεί στο Δημαρχείο.
H έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, η μείωση του αφορολόγητου, η αύξηση τελών κυκλοφορίας, το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών, οι  αυξήσεις σε αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά και φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα τσιγάρα και βέβαια οι νέες περικοπές στους μισθούς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το κόψιμο των επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, αναμένεται να οδηγήσουν σε ακόμη βαθύτερη οικονομική ύφεση με την αγορά να παραμένει καθηλωμένη αφού η κατανάλωση θα κάνει μεγάλη «βουτιά».
Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα πλήττουν όλο το φάσμα των εισοδημάτων (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι), κυρίως δε τους συνεπείς φορολογούμενους αφού τόσο η εφάπαξ εισφορά όσο και η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλονται επί των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν είτε αυθορμήτως (στον βαθμό που δεν ασκήθηκαν πιέσεις ή έλεγχοι στους φοροαποφεύγοντες προκειμένου να εισφέρουν όλοι στα βάρη) είτε από τους μισθωτούς -υποχρεωτικά- στον βαθμό που οι φόροι, σε αυτή την περίπτωση, προκαταβάλλονται.
Κατά συνέπεια η φοροεπιδρομή αφορά πρωτίστως στα πενιχρά βαλάντια των μισθωτών και συνταξιούχων.
Συγκεντρώσεις στο Ρέθυμνο
Στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη είναι το απεργιακό «ραντεβού» των αγανακτισμένων πολιτών του Ρεθύμνου σήμερα στις 10, ενώ προσυγκέντρωση θα  πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο με το κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οι δυο συγκεντρώσεις θα ενωθούν σε μια πορεία και θα διασχίσουν το κέντρο της πόλης.
Την ίδια ώρα καλεί σε συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο το ΠΑΜΕ Ρεθύμνου που θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή πορεία.
Στην 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και στους δήμους, τραπεζικοί,  ξενοδοχουπάλληλοι.
Κλειστά επίσης θα παραμείνουν τα φαρμακεία την Τετάρτη, μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξυπηρετούνται κατά τις απογευματινές ώρες από τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.
Ο Γιώργος Νικολιδάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε χθες σε συνέντευξη τύπου πως «ομαδικά θάβουν τους εργαζόμενους. Μας δείχνουν ότι αυτοί που πλήρωσαν το προηγούμενο μνημόνιο, αυτοί πρέπει να πληρώσουν και όσα έπονται. Εμείς τους λέμε ότι ξέρουν από πού πρέπει να τα πάρουν και πως, αλλά βρίσκουν τον εύκολο στόχο, συνταξιούχους, εργαζόμενους, μικρομεσαίους)...)Ας συνέλθουν και να κοιτάξουν τους εργαζόμενους, αλλιώς ένα μνημόσυνο μας έμεινε να μας κάνουν. Καλώ σε μαζικό αγώνα τους εργαζόμενους, να μην σκέφτονται τα δυο ημερομίσθια που θα χάσουν, δεν θα σωθούν με αυτά. Να βγουν στους δρόμους και ίσως την τελευταία στιγμή οι κυβερνώντες ίσως δουν το λάθος τους».
Από την πλευρά του ο Νίκος Δερεδάκης, από την ΑΔΕΔΥ έκανε λόγο για μια κυβέρνηση που ακολουθεί παλιομοδίτικη συνταγή που έχει δείξει με βάση και το μνημόνιο ότι δεν μπορεί να αποδώσει τίποτα. «Η μεσαία τάξη πληρώνει για άλλη μια φορά το μάρμαρο. Τα λεφτά παραμένουν στις ίδιες τσέπες, όχι στην Ελλάδα πια, αλλά στο εξωτερικό και κανείς δεν μπαίνει στη διαδικασία να προσπαθήσει να σώσει τη χώρα. Μπορεί σαν εργαζόμενοι να βάλαμε πλάτη στο μνημόνιο 1 όπως ήθελε ο πρωθυπουργός, αλλά πλέον δεν αντέχει ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο υπάλληλος την φοροκαταιγίδα. Το μόνο που μας μένει είναι ένας μαζικός αγώνας, να ενώσουμε όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι μικρομεσαίοι τις φωνές μας, μαζί με τους αγανακτισμένους της πλατείας του Αγνώστου και να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν αντέχουμε άλλο, είμαστε η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και χωρίς εμάς τίποτα δεν μπορεί να γίνει».
Φτάσαμε ως εδώ, γιατί αφήσαμε τις τύχες μας να τις διαφεντεύουν οι άλλοι, είπε χαρακτηριστικά ο  Μανώλης Ηλιάκης μέλος της ΕΜΔΥΔΑΣ. «Πηγαίναμε ψηφίζαμε και μετά καθόμασταν στον καναπέ. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι πολίτες πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Οι νέοι κυρίως που έχουν πτυχία και κάθονται επειδή είναι άνεργοι, πρέπει να ξεσηκωθούν. Τα κόμματα που μας έφεραν εδώ δεν θα μας βγάλουν από την κατάσταση που είμαστε. Πρέπει να στηρίξουμε τα σωματεία, να γίνουν ζωντανά κύτταρα, να λέει ο κάθε εργαζόμενος τη γνώμη του, να βοηθηθούν οι πλατείες, να μπουν νέοι όροι για τη δημοκρατία. Το πρόβλημα με την ολιγαρχία του πλούτου δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο και όλοι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα αν σταματήσουμε να είμαστε μοιρολάτρες», υπογράμμισε.
Κάλεσμα από τους Ενιαίους Φορείς Διδασκόντων
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενιαίων Φορέων Διδασκόντων των Σχολών, Κοινωνικών Επιστημών και Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Κρήτης καλούν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετάσχουν ενεργά, με όποιο τρόπο θεωρούν τα ίδια προσφορότερο, στην 48ωρη
απεργιακή κινητοποίηση, ενόψει της συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων:
«Στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η πολιτική του μνημονίου έχει οδηγήσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε οικονομική ασφυξία. Κατά παράβαση των συμφωνηθέντων με το Υπουργείο Παιδείας τετραετών προγραμματισμών των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, η κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς στη μείωση των προϋπολογισμών τους κατά 50%, οδηγώντας τα εσκεμμένα
σε τροχιά πτώχευσης. Επιπλέον, το υπουργείο αναιτιολόγητα αποφάσισε το πλήρες πάγωμα των διορισμών εκλεγμένων μελών Διοικητικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), όπως επίσης και τη δραστική περικοπή των θέσεων συμβασιούχων διδασκόντων που καλύπτουν πάγιες και
πιεστικές ανάγκες για την εύρυθμη εκτέλεση των προγραμμάτων σπουδών στα πανεπιστημιακά Τμήματα και Σχολές.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκλεγμένη με ένα πρόγραμμα που υπερθεμάτιζε τις προτεραιότητες της “κοινωνίας της γνώσης” και την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, πέραν όλων των παραπάνω, τον τελευταίο χρόνο, δεν δίστασε να μπλοκάρει ακόμα και την εισροή ευρωπαϊκών πόρων για την
έρευνα και τις μεταπτυχιακές σπουδές, οδηγώντας αφενός σε ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση τα ερευνητικά κέντρα, αφετέρου τους νέους ερευνητές είτε στην ανεργία και στην ετεροαπασχόληση, είτε σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.
Μπροστά σε αυτήν επιδεινούμενη κατάσταση, οι Ενιαίοι Φορείς Διδασκόντων δεν μπορούν να μένουν άπραγοι. Οι τελευταίες δηλώσεις της υπουργού σηματοδοτούν την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να εκθεμελιώσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.
Αφενός και παρά την καθολική αντίδραση Πρυτανικών Αρχών και μελών ΔΕΠ εξαγγέλλεται η ολοκλήρωση της ψευδεπίγραφης διαβούλευσης για το νέο νόμο-πλαίσιο και η εισαγωγή αυτού του νομικού εκτρώματος άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η νέα επιπλέον
περικοπή των μισθών των πανεπιστημιακών. Τέλος, με τρόπο απαράδεκτο η υπουργός έσπευσε να δηλώσει, μετά από συνάντησή της με την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, ότι οι πανεπιστημιακοί αποδέχονται μονομερώς και αυτοβούλως την επιμήκυνση των διδακτικών τους καθηκόντων».
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ: Καταργούνται ανθρώπινα δικαιώματα
Ο χώρος της υγείας είναι αυτός πού δέχεται την μεγαλύτερη επίθεση από την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ του Ν. Ρεθύμνου.
Μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Τα ανθρώπινα δικαιώματα διέρχονται την πιο δύσκολη περίοδο της ενήλικης ζωής τους.
Γεννήθηκαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
Γεννήθηκαν από την ανάγκη να προστατευτούμε όλοι από την εκμετάλλευση στη ζωή, στην εργασία, στην υγεία, στην εκπαίδευση και την ελευθερία.
Εκμετάλλευση πού προέρχεται από την πλεονεξία, την αλαζονεία, τα παιχνίδια για εξουσία, το κυνήγι του κέρδους.
Το χρέος δημιουργήθηκε από τις αγορές για να δεσμεύσει τη χώρα  να ξεχρεώσει πουλώντας  δημόσια  περιουσία.
Από την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος τα τελευταία 30 χρόνια, επωφελήθηκαν συγκυριακά οι εκάστοτε ευνοούμενοι, οι ίδιοι πού τώρα είτε διασφαλίζουν τα βαλάντια τους στο εξωτερικό, είτε θεωρούν πατριωτισμό την ανοχή στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την αποπληρωμή του χρέους.
Για τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύει ο ίδιος κανόνας οδικής κυκλοφορίας, όπως και στο μονόδρομο.
Για κανένα λόγο δεν πας ανάποδα, εκτός... από αφηρημάδα ή βλακεία.
Ο χώρος της υγείας είναι επικίνδυνο να λειτουργεί με τμήματα υποστελεχωμένα και με ανεκπαίδευτο επικουρικό προσωπικό  πού   έχει ημερομηνία λήξης.
Επίθεση σε αμοιβές, σε στελέχωση, σε οικονομική κάλυψη για υγειονομικό υλικό και φάρμακο και το σημαντικότερο, επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα του ασθενούς και του εργαζόμενου.
Αυτή η πολιτική επεβλήθη, λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να στρέψει τον άρρωστο και το χρήμα στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.
Έχουμε από πολύ καιρό καλέσει το Ρεθεμνιώτη και τους θεσμικούς εκπροσώπους του νομού να σταθούν δίπλα στο πιο σοβαρό ζήτημα του νομού.
Το ζήτημα παροχή υγείας, ποιοτική και δωρεάν περίθαλψη, αναβάθμιση και στελέχωση του νοσοκομείου και των ΚΥ.
Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο χώρο της υγείας, έχουν ακυρωθεί:
• το δικαίωμα της δωρεάν και ισότιμης πρόσβασης στις δομές υγείας για τους ασθενείς
• το δικαίωμα σε ποιοτική και αξιοπρεπή περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας
• το δικαίωμα στην αντισταθμιστική ανάπαυση μετά από 24ωρη εργασία με διανυκτέρευση
• το δικαίωμα της αποζημίωσης για την υποχρεωτική υπερωριακή απασχόληση και
• το δικαίωμα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων, από την συνεχή ακτινοβόληση στα ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια».
Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Όχι στην οικονομική εξαθλίωση
«Συντονίζουμε την δράση μας με την ΓΣΕΕ, την Ομοσπονδία μας και το Εργατικό Κέντρο  με στόχο:
• Την απόκρουση – ακύρωση των αντεργατικών, αντιαναπτυξιακών και αντικοινωνικών μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος – μνημόνιο 1 και 2.
• Την ακύρωση των σχεδίων για ξεπούλημα της περιουσίας του Κράτους και ειδικά των εταιρειών που διαχειρίζονται Κοινωνικά αγαθά αλλά και κάθε πολιτικής που στοχεύει στα δικαιώματα των εργαζομένων, τους οδηγεί στην ανεργία, στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.
• Την απόρριψη της λιτότητας, της φτώχειας και της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.
• Την ανάσχεση και ανατροπή του κλίματος των απολύσεων και διόγκωσης της ΑΝΕΡΓΙΑ΢.
• Την επιβολή του απόλυτου σεβασμού και της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων». Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων το Σωματείο Ξενοδοχουπαλλήλων του νομού, καλώντας στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.
Προσθέτει,δε, πως «η Κυβέρνηση και το κρατικοδίαιτο Εργοδοτικό Κατεστημένο μεθοδεύουν μια βίαιη αναδιανομή εις βάρος του κόσμου της εργασίας σαρώνονται κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, κατεδαφίζοντας από κοινού εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ακυρώνοντας το Κράτος Πρόνοιας και οδηγώντας στον όλεθρο τα αδύνατα τμήματα της Κοινωνίας. Με της νέες περικοπές των μισθών και των εισοδημάτων με την υπερφορολόγηση προκαλείται νέο πλήγμα στη δυνατότητα ανάκαμψης της Οικονομίας.
Δεν αγγίζονται φοροδιαφυγή – εισφοροδιαφυγή και σπατάλες και έτσι βαθαίνει η ύφεση και η εργασιακή ανασφάλεια».
goodnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου