Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Μεσοπρόθεσμο: Τι πουλάμε-πόσα πληρώνουμε

Μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα.
Διαβάστε τι περιλαμβάνει.

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Αποκρατικοποιήσεις «μαμούθ» 50 δισ.ευρώ έως το 2015 και 15 δισ. έως το…τέλος του 2012, σκληρά μέτρα με στόχο τα 28 δισ. αλλά και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Φορολογικά
Αποφασίστηκε η αναστολή του πόθεν έσχες για κάθε κατοικία για τα επόμενα δύο χρόνια και η επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων 6 δισ.
Εξετάζεται η επαναξιολόγηση του συστήματος φορολόγησης και την επιδίωξη της μείωσης των συντελεστών με νομοθετική παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2011.
Δημόσιο
Προβλέπει μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της μείωσης των συμβασιούχων. Φέτος θα ισχύσει κανόνας 1:10 στις προλήψεις το 2011 και 1:5 τα επόμενα χρόνια χωρίς καμία εξαίρεση.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα μειωθεί ο αριθμός των αμειβόμενων κατά τουλάχιστον 150.000 άτομα σε σχέση με το 2010.
Θα εφαρμοστεί ο θεσμός της εθελούσιας μερικής απασχόλησης και προσωρινής αποχώρησης, και οι μετατάξεις θα γίνονται μέσα από αξιολόγηση από τον ΑΣΕΠ.
Μεγάλες περικοπές προβλέπονται στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων: επιδόματα ενσωματώνονται στο βασικό μισθό, το μισθολόγιο εναρμονίζεται με τον ιδιωτικό τομέα ενώ οι μισθοί συνδέονται με τις θέσεις των υπαλλήλων.
Καταργούνται ή συγχωνεύονται φορείς
Πρόκειται για φορείς που λαμβάνουν δημόσια επιχορήγηση σε τακτική βάση ( αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι) ή συνδέονται με τομείς πολιτικής (σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, αστυνομικά τμήματα, πρεσβείες, προξενεία, γραφεία τύπου εξωτερικού.)
Επίσης το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει σχέδια αναδιοργάνωσης φορέων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων κατά 1,5 δισ.ευρώ.
Εξοπλιστικά
«Μαχαίρι» πέφτει στα εξοπλιστικά προγράμματα, που μειώνονται κατά 800 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2010-2015.
Επιδόματα
Προς επανεξέταση οδεύουν τα κοινωνικά επιδόματα, και στο στόχαστρο της κυβέρνησης τίθενται ο αριθμός δικαιούχων πολλών διαφορετικών επιδομάτων και προνοιακών παροχών, το ύψος των συντάξεων σε σχέση με τις εισφορές και οι λίστες των δικαιούχων.
Οι αποκρατικοποιήσεις
Δημιουργείται ειδικός φορέας, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στον οποίο θα ενταχθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Ήδη έχουν επιλεγεί σύμβουλοι για: ΔΕΠΑ,ΕΑΣ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ, Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου.
Δρομολογούνται διαδικασίες για: ΔΕΗ ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνο, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Περιφερειακά Αεροδρόμια και Λιμάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου