Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Αντιδράσεις για το εισιτήριο των 5 ευρώ στα Κέντρα Υγείας

GOODnet
• Και οι χρόνια πάσχοντες πληρώνουν εκτός αν παρακολουθούνται στο Κ.Υ. της περιοχής τους
Το εισιτήριο των 5 ευρώ στα Κέντρα Υγείας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της υπαίθρου, αφού πλέον αυτοί που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, θα πρέπει κάθε φορά που απευθύνονται στο Κ.Υ. της περιοχής τους για μια συνταγογράφηση να πληρώνουν τα 5 ευρώ.
Αρχής γενομένης από τα Ανώγεια, αναμένεται «ντόμινο» αντιδράσεων για το συγκεκριμένο θέμα, αφού οι κάτοικοι της υπαίθρου, κυρίως ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι αναγκάζονται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, αφού μπορεί σε ένα μήνα να χρειαστεί να πάνε 2, 3 ή και 4 φορές στο Κ.Υ. Η διάταξη του υπουργείου που έχει αποσταλεί στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και από εκεί στα Κέντρα Υγείας, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τους λόγους που δημιουργήθηκε. Ένας ακόμη εισπρακτικός μηχανισμός…
Στα Ανώγεια, η δημοτική παράταξη της μειοψηφίας με επικεφαλής τον Γιάννη Δραμουντάνη, έχει πάρει «ζεστά» το θέμα, εξέτασε το νομικό πλαίσιο και σύμφωνα με τον κ. Δραμουντάνη δεν υπάρχει κάλυψη για την είσπραξη των χρημάτων από την ειδική αυτή κατηγορία πληθυσμού.
Πάντως η εγκύκλιος που έχει αποσταλεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων σχετικά με το θέμα ορίζει πως οι χρόνια πάσχοντες δεν πληρώνουν στα Κ.Υ. μόνο εφόσον παρακολουθούνται από γιατρό του Κέντρου. Συγκεκριμένα:
«Οι χρόνιοι πάσχοντες (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, Α.Μ.Ε.Α., μεσογειακή αναιμία, αιμορροφυλία, AIDS, τυφλοί, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.) που προσέρχονται στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στα οποία παρακολουθούνται, δεν επιβαρύνονται της καταβολής του εξέταστρου».
Δηλαδή όποιος ασθενής παρακολουθείται από γιατρό σε νοσοκομείο του Ηρακλείου ή του Ρεθύμνου για παράδειγμα και χρειαστεί να πάει στο Κέντρο Υγείας της περιοχής του για ένα απλό θέμα σχετικά με το πρόβλημα υγείας του θα πρέπει να πληρώσει. Έτσι οι πιθανότητες είναι ή να… μετακομίσει ή να έχει μεγάλο πορτοφόλι.
Το ενδιαφέρον όμως είναι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει ότι από την καταβολή του εξέταστρου των 5 ευρώ «εξαιρούνται οι οικονομικά αδύνατοι και λοιποί ανασφάλιστοι δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψης ασθενείς, καθώς και οι προσερχόμενοι για επείγοντα περιστατικά ασθενείς».
Για να πιστοποιηθεί όμως ότι κάποιος είναι οικονομικά αδύνατος ή πραγματικά πολύ άρρωστος, πρέπει να διαθέτει μια σειρά από δικαιολογητικά, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως το οικονομικά αδύνατος που σχεδόν θα είναι συνώνυμο σε λίγο καιρό με μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας,  για το υπουργείο σημαίνει άπορος με σφραγίδα. (Όπως αναφέρει η διευκρινιστική εγκύκλιος):
«Της καταβολής εξαιρούνται ρητώς μόνο οι κάτωθι κατηγορίες ασθενών:
1. Οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά.
2. Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).
3. Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί, με την επίδειξη του Δελτίου Ταυτότητας πρόσφυγα ή του Δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού σε ισχύ.
Επιπλέον για τα Κέντρα Υγείας εξαιρούνται της καταβολής οι κάτωθι:
1. Τα προσερχόμενα στα Κέντρα Υγείας Α.Μ.Ε.Α. που έχουν πιστοποιημένο αρμοδίως ποσοστό αναπηρίας 67%, προσκομίζοντας το πιστοποιητικό και την αστυνομική τους ταυτότητα.
2. Τα προσερχόμενα στα Κέντρα Υγείας άτομα που πιστοποιημένα πάσχουν από κάθε μορφή μεσογειακής αναιμίας, αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς, σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, (AIDS) και προσκομίζουν για τα ανωτέρω ιατρική βεβαίωση σε ισχύ ότι παρακολουθούνται από ειδική μονάδα Νοσηλευτικού Ιδρύματος λόγω της παθήσεώς τους, πλέον της αστυνομικής τους ταυτότητας.
3. Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας τυφλοί που προσκομίζουν βεβαίωση ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα τυφλών (ή κάρτα αναπηρίας όπου εφαρμόζεται), πλέον της αστυνομικής τους
ταυτότητας».
Ο Διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Μοσχοβάκης, που έχει δεχθεί επιστολή από την παράταξη, δεν έχει απαντήσει ακόμη. Αυτό, γιατί όπως είπε στην Κρητική Επιθεώρηση έχει στείλει επιστολή για διευκρινίσεις στο υπουργείο υγείας και περιμένει απάντηση από εκεί πρώτα.
Πάντως και ο ίδιος επιμένει πως δεν έχει καμία ευθύνη το νοσοκομείο, αφού πρόκειται για εγκύκλιο του υπουργείου η οποία αναφέρει ρητά ότι μόνο οι ασθενείς – χρόνια πάσχοντες- που παρακολουθούνται από γιατρό του Κ.Υ. απαλλάσσονται του εξέταστρου.
Πάντως το γεγονός ότι ξεκίνησε στα Ανώγεια η ενεργοποίηση πολιτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης δεν αποκλείεται να ανοίξει τον «ασκό του αιόλου» και σε άλλες περιοχές.

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου