ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΙΛΟΤΟ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
Ενα προς ένα θα ελεγχθούν επί τόπου τα ψηφιοποιημένα αγροτεμάχια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε από τις αρχές Οκτωβρίου να ξεκινήσει η πρώτη φάση εφαρμογής του προγράμματος για την παραχώρηση γαιών σε ακτήμονες, ανέργους, νέους κι επαγγελματίες αγρότες, από τις Περιφέρειες.
Με πιλότο το Νομό Πιερίας, θα ξεκινήσει η «φωτοερμηνεία», δηλαδή πού βρίσκεται ψηφιακά κάθε χωράφι, αν μπορεί να καλλιεργηθεί ή όχι. Οι ελεγκτές της Περιφέρειας καλούνται να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι αν έχουν καταπατηθεί ή όχι, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Αποκλείονται χωράφια σε περιοχές Natura, μπλεγμένα με δασαρχεία, αρχαιολογικούς χώρους, διεκδικούμενα στα δικαστήρια από ιδιώτες. Ηδη, όπως έγραψε η «Ε», μόλις 25% των χωραφιών μπορούν ν' αξιοποιηθούν, λόγω της κατάστασης που επικρατεί.
ΑΤΤΙΚΗ Η ψήφιση του νομοσχεδίου, κατά τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, αναμένεται ν' απελευθερώσει περίπου 1.100 στρέμματα γης.
ΗΠΕΙΡΟΣ
«Σχεδόν 1.000 στρέμματα, κυρίως ορεινά χορτολίβαδα, ανήκουν στο Δημόσιο. Τα περισσότερα σε πολλές περιπτώσεις έχουν κακώς βαφτιστεί δασικά, διότι είναι οι αγροτικές εκτάσεις στο Νομό Ιωαννίνων», εκτιμά ο περιφερειάρχης Ιωαννίνων, Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ζητεί πρακτικές λύσεις για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, ώστε να ξεμπλοκάρουν ζητήματα αδειοδοτήσεων.
«Υπάρχουν κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας που ξεκαλοκαιριάζουν στον Γράμμο, δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», τονίζει και διερωτάται πού θα δηλωθούν. «Μετσοβίτες βοσκοί πηγαίνουν στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Σε περιοχές ακόμη και Natura, όπως η Πίνδος, κατά παράδοση, περνούν ζώα ελευθέρας βοσκής, ενώ ορισμένες εκτάσεις είναι ήδη δηλωμένες μέσω διαδικασίας στον Οργανισμό Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ), ως βοσκοτόπια». Ζητεί «ριζική αναμόρφωση του τοπίου για ορισμό χορτολίβαδων, βοσκότοπων, λιβαδιών ορεινών και δασικών εκτάσεων», διότι έτσι εθελοτυφλεί η Ελλάδα, ακόμη και για στάνες που χρησιμοποιούνται κατά το πέρασμα των ζώων, από μια περιοχή σε μιαν άλλη.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ο κύριος όγκος των αγροτικών γαιών του Δημοσίου, κατά τον περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά, εντοπίζεται σε Φθιώτιδα και Βοιωτία.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Υπάρχει έκταση 31.735 στρεμμάτων στα Τρίκαλα, κυρίως λιβάδια, ενώ στην Καρδίτσα είναι κατάλληλες για καλλιέργεια εποικιστικές εκτάσεις 260 στρεμμάτων, στα αγροκτήματα Κόρδας, Ριζοβουνίου, Ν. Ιοκίνου, Παλαμά και στα Ορφανά. Το κυριότερο όμως, κατά τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, είναι πως υπάρχουν 42 εποικιστικά λιβάδια στη Λάρισα, έκτασης 187.551 στρεμμάτων, εκ των οποίων περίπου 87.000 έχουν εκμισθωθεί κι άλλα 100.000 στρέμματα μένουν αδιάθετα για κτηνοτρόφους και γεωργούς. Υπάρχουν κι εκτάσεις περίπου 7.200 στρεμμάτων (7.000) στην Κάρλα και οι υπόλοιπες σε Χάλκη, Αμυγδαλέα, Σιτόχωρο, Νάματα, που εκμισθώνονται μόνο για μια καλλιεργητική περίοδο και ζητείται να ενταχθούν στο πρόγραμμα για περισσότερα χρόνια.
Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Κατά κανόνα οι περισσότερες γαίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι άγονες, καταπατημένες ή ήδη παραχωρημένες. Περίπου 500 στρέμματα ήδη ενοικιάζονται κάθε χρόνο, κατά τον αντιπεριφερειάρχη, Πασχάλη Χαρούμενο.
Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και αναμένονται νομοθετικές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, Δημήτρη Ευθυμιάδη, παρ' ότι από νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν και τα περισσότερα απελευθερωμένα χωράφια, ξεκινά το πρόγραμμα σε: Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς.
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
Υπάρχουν περίπου 25.000 στρέμματα στον Εβρο. Ορισμένα βρίσκονται σε περιοχές Natura, είναι δασικά, αλλού υπάρχουν προβλήματα με βοσκοτόπια, τα οποία δηλώνονται ήδη στον ΟΣΔΕ. Πρέπει να εξεταστεί πόσα και ποια είχαν δοθεί με προσωρινή χρήση παλαιότερα σε ακτήμονες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ υπάρχουν και κτήματα διεκδικούμενα από ιδιώτες. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Ούστογλου, θα γνωρίζουν πόσες απ' αυτές τις γαίες, θα μπορέσουν να μοιραστούν.
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ο κύριος όγκος των αγροτικών γαιών είναι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Οι δημόσιες εκτάσεις είναι λίγες, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, αφού ήδη επί Βενιζέλου είχαν δοθεί μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή για καλλιέργειες σε ακτήμονες.
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Στις Κυκλάδες είναι σχεδόν όλα ιδιόκτητα. Στα Δωδεκάνησα, κυρίως στη Ρόδο και την Κω, υπάρχουν εκτάσεις που προσφέρονται για καλλιέργειες, ενώ σε μικρά νησιά, όπως η Σύμη, άλλες που προσφέρονται για βοσκοτόπια, εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού, Σωτήρης Μπαμπάκας.
«Μεγάλο μέρος των κτημάτων στην Κω έχουν περάσει στον τωρινό "καλλικρατικό" δήμο με ρύθμιση της δεκαετίας του '70, ενώ υπάρχουν δημόσιες γαίες που είναι ήδη εκμισθωμένες σε ακτήμονες. Εξαιτίας των δασαρχείων, χάνουμε εύφορη γη, διότι δεν υπάρχει διαχωρισμός, μεταξύ των γαιών που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας», αναφέρει.
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Το Δημόσιο δεν έχει μεγάλες ιδιοκτησίες και ακόμη και τα δάση ανήκουν σε ιδιώτες, εξαιτίας της ιστορικής Ιόνιας πολιτείας. Υπάρχουν όμως ιδιοκτησίες του ΕΘΙΑΓΕ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου.
ΚΡΗΤΗ
Ολοκληρωμένη εικόνα δεν υπάρχει, διότι υπάρχει διασπορά, αλλά μια πρώτη εκτίμηση, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου, δείχνει ότι τίθενται ζητήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ιδίως σε ορεινούς όγκους, όπου εμπλέκονται και τα δασαρχεία.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δεν έχει πολλές εκτάσεις, όπως συμβαίνει με τη Μακεδονία ή τη Θράκη. Υπάρχουν λιγοστές εκτάσεις στην Αργολίδα, την Κορινθία και τη Μεσσηνία, που μπορούν να παραχωρηθούν άμεσα, ενώ υπάρχουν και διεκδικούμενα, κατά την αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνα Νικολάκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου