Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα αποφασίζει η κυβέρνηση

Alterthess.gr
Πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα ανασταλεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν την προβλεπόμενη για τον Ιούλιο ποσοστιαία αύξηση του 2,6% στα κατώτερα ημερομίσθια και στους βασικούς μισθούς, που προβλέπει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση
εργασίας, προετοιμάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή".
Πρόκειται για μια κίνηση-σοκ από την πλευρά της κυβέρνησης η οποία θα παρακάμψει όχι μόνο τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, την οποία απ' ότι φαίνεται την "επιδιώκει" για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, αλλά και την ίδια τη Βουλή που την εξέλεξε.
Την ίδια στιγμή εξετάζεται , με την ίδια πράξη, να ενσωματωθεί και μέρος του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και καλοκαιρινή άδειας στον μηνιαίο μισθό που θα αφορά το 50% των πρόσθετων παροχών , σηματοδοτώντας πρακτικά την κατάργηση του 14ου μισθού.
Με την κίνηση αυτή επιχειρείται να ικανοποιηθεί ένας από τους βασικούς όρους που έθεσε εκ νέου η τρόικα με επιστολή της προς το υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην οποία επιμένει στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, επισημαίνοντας ότι ενώ αυτοί περικόπηκαν στον δημόσιο τομέα, εξακολουθούν να υπάρχουν στον ιδιωτικό.
Η μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή η συμπίεση του εργατικού κόστους για τους εργοδότες θα μειώσει εκ των πραγμάτων το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα το οποίο έχει ήδη επιβαρυνθεί λόγω αύξησης της φορολογίας και των τιμών σε βασικά αγαθά όπως π.χ. το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό όμως που καθιστά ακόμα πιο εγκληματική την εν λόγω πολιτική της λιτότητας είναι το γεγονός ότι ενώ οι πάντες εκτιμούν ότι η ύφεση στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία βαθαίνει η επιπλέον μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα θα προκαλέσει ακόμα ένα χτύπημα στην ήδη χαμηλή ζήτηση με αποτέλεσμα μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις που ήδη ετοιμάζονται να κλείσουν να αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο μια ώρα αρχύτερα.
Η κυβέρνηση.. "εθνικής σωτηρίας" επι τω έργω κι ενώ η ανεργία  ξεπερνά το 20%..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου