Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Συσπείρωση για το νοσοκομείο Ρεθύμνου

GOODnet.gr
Συνάντηση των επαγγελματικών σωματείων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με πρωτοβουλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Εμποροβιοτεχνών Κοσμά Περπυράκη, σε συνεργασία με την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και τον Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα φλέγοντα ζητήματα του χώρου της υγείας.

Στόχος είναι εντός των επόμενων ημερών να γίνει μια εκδήλωση – συζήτηση αναφορικά με τα νέα δεδομένα με τον ΕΟΠΥΥ και την άρνηση των γιατρών να υπογράψουν συμβάσεις, αλλά κυρίως για την προβληματική κατάσταση του νοσοκομείου.
Ζητούμενο, η πανρεθυμνιώτικη συσπείρωση και διεκδίκηση ενός βιώσιμου νοσοκομείου που θα μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσισαν οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ ακολουθούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί που θα απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία.
Οι γιατροί ζητούν μεταξύ άλλων:
Να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ έως ότου αποσαφηνιστούν όλες οι παράμετροι, καθώς όπως λένε εκπρόσωποι των γιατρών του ΙΚΑ, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν υπάρχουν σφραγίδες και συνταγολόγια και κανένας γιατρός δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει.
Επίσης ζητούν την αλλαγή των αμοιβών και συγκεκριμένα: «την ανάκληση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία ευτελίζεται η αμοιβή και η λειτουργία του γιατρού και κλείνει οριστικά το μικρό και μεσαίο ιδιωτικό ιατρείο με την εκχώρηση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στις εμπορικές επιχειρήσεις Υγείας».
Διεκδικούν ακόμη Εθνική Συλλογική Σύμβαση, με κατά πράξη και περίπτωση  αμοιβή (όχι χαμηλότερη της σημερινής επίσκεψης, των 20€).
Οι νοσοκομειακοί γιατροί από την άλλη, συμπορεύονται με τους ιδιώτες γιατρούς και θα συνεχίσουν μέχρι την Πέμπτη την αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία δεδομένης και της μεγάλης συμμετοχής στις κινητοποιήσεις.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας: «Όλοι οι ιατρικοί φορείς (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΠΙΣ και Ιατρικοί Σύλλογοι) σε επανειλημμένες συναντήσεις που είχαν αποφάσισαν ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε με ενότητα και χωρίς ταλαντεύσεις, απαιτώντας ο καθένας τα αιτήματά του.
Συνεπώς οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν και την ερχόμενη εβδομάδα την αποχή από τα Εξωτερικά Ιατρεία, ενώ το Γενικό Συμβούλιο που συνέρχεται την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου με συμμετοχή όλων των Προέδρων Ενώσεων της χώρας θα λάβει αποφάσεις συνεκτιμώντας τις μέχρι τότε εξελίξεις».
Αίτημα από τον Ν. Νίνο για συζήτηση περί νοσοκομείου στο Δ.Σ.
Επιστολή με την οποία ζητάει να συζητηθεί το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις δράσης, κατέθεσε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Νίνος.
Αναλυτικά στο αίτημά του αναφέρει:
«Kαθημερινά διαβάζουμε στα τοπικά ΜΜΕ και ακούμε από τα τοπικά ΜΜΕ, για ένα γενικευμένο πρόβλημα σχετικά με την σημερινή δύσκολη κατάσταση στο νοσοκομείο μας και ακόμη χειρότερα, για ένα αρνητικό μέλλον που παραπέμπει σε έντονη ανησυχία συρρίκνωσης του νοσοκομείου και περιορισμό του σαν ένα αστικό κέντρο υγείας!
Επειδή το υπάρχον γενικότερο οικονομικό πρόβλημα στην χώρα μας είναι συμβατό προς αυτές τις ανησυχίες, θεωρούμε πως πρέπει να συζητήσουμε το πρόβλημα στο δημοτικό συμβούλιο του μητροπολιτικού δήμου της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου.
Το σημερινό πρόβλημα «νοσοκομείο Ρεθύμνου», έχει πολλές παραμέτρους όπως πχ ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό (ιατρικό, νοσηλευτικό), ελλείψεις σε φαρμακευτικό υλικό, κλπ!
Το μελλοντικό πρόβλημα, με την τιθέμενη ανησυχία συρρίκνωσης του νοσοκομείου και τη λειτουργία του σαν αστικό κέντρο υγείας, αφορά σε όλους τους συμπολίτες και αποτελεί μια υποβάθμιση της παροχής υγείας στους κατοίκους της περιοχής μας.
Υπάρχει μια σχετική «αδιαφορία» όλων των αρμοδίων οι οποίοι δεν μας δίνουν απαντήσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα και τις ανησυχίες, παρά την προσπάθεια των ανθρώπων του νοσοκομείου να κρατούν σε μια μόνιμη ανάδειξη αυτά τα  προβλήματα.
Θεωρούμε, ότι το δημοτικό μας συμβούλιο υποχρεούται να συζητήσει το θέμα, να αξιολογήσει τα τιθέμενα προβλήματα, να εκτιμήσει το μέγεθος το περιεχόμενο και την επικινδυνότητά τους, και να πάρει τις χρειαζούμενες αποφάσεις ενεργοποίησης του μητροπολιτικού δήμου μας ώστε να ασκηθούν οι απαραίτητες δράσεις και αντιδράσεις μας, για να κρατήσουμε το νοσοκομείο μας στο επίπεδο που απαιτούν οι ανάγκες της περιοχής μας.
Το νοσοκομείο μας έχει μια πολυπαραμετρική σημασία για την περιοχή μας, αφού αναφέρεται στην πρώτιστης σημασίας, υγεία των συμπολιτών, αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο υποστήριξης για το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, και αποτελεί τη στοιχειώδη  υποχρέωση της πολιτείας προς τον πολίτη!
Παρακαλούμε λοιπόν, για την ταχύτερη δυνατή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ως κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης, λόγω της σημασίας του, με την πρόσκληση για ενημέρωση μας αλλά και για κατάθεση προτάσεων και απόψεων, όλων των εμπλεκόμενων (νοσοκομειακοί γιατροί νοσηλευτές και υπάλληλοι, διοίκηση του νοσοκομείου, ιατρικός σύλλογος, συνταξιούχοι του δήμου μας κλπ).
Σκοπός της συζήτησης θα είναι η λήψη απόφασης του οργάνου, και ενεργοποίηση του δήμου μας, για να αντιμετωπισθούν όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα και οι ανησυχίες για  το νοσοκομείο μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου