Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Τελικά, μήπως η Wall Street έχει καταληφθεί από ψυχοπαθείς?

http://papaioannou.wordpress.com/
 Bloomberg: 
Ένας Βρετανός ακαδημαϊκός τελικά διατύπωσε μια θεωρία για την οικονομική κρίση που τελικά επιβεβαιώνει αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν: Η μομφή πρέπει να αποδοθεί στους “εταιρικούς ψυχοπαθείς” που βρίσκονται στην κορυφή των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

Ο Clive R. Boddy, που ήταν μέχρι τη συνταξιοδότησή του καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νότινχαμ, δήλωσε ότι οι ψυχοπαθείς είναι το 1 τοις εκατό των “ανθρώπων που λόγω κάποιων φυσικών παραγόντων που έχουν να κάνουν με ανώμαλες εγκεφαλικές συνάψεις και τη χημεία” εμφανίζουν έλλειψη “συνείδησης, έχουν πολύ λίγα συναισθήματα και εμφανίζουν ανικανότητα στο να έχουν αισθήματα όπως είναι η συμπόνοια ή η εμπάθεια προς άλλους ανθρώπους”.
Ο Boddy επιχειρηματολογεί σε πρόσφατη έκδοση  του Journal of Business Ethics, ότι τέτοιοι άνθρωποι είναι “εξαιρετικά κρύοι, πάρα πολύ υπολογιστές και δε νιώθουν ντροπή απέναντι στους άλλους όπως οι περισσότεροι άνθρωποι και συνεπώς αποτελούν απειλή για τις εταιρείες που εργάζονται αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της.
Πώς άνθρωποι με τέτοια ελαττωματική προσωπικότητα καταφέρνουν να βρίσκονται στην κορυφή κάποιων φαινομενικά επιτυχημένων εταιρειών? Ο Boddy λέει ότι οι ψυχοπαθείς εκμεταλλεύονται τη “σχετικά χαοτική κατάσταση που επικρατεί στις μεγάλες σύγχρονες εταιρείες”, συμπεριλαμβανόμενων των “γρήγορων αλλαγών και της σταθερής ανανέωσης”, αλλά και των απαιτήσεων για μεγάλους τζίρους από το “ανώτερο προσωπικό”. Τέτοιες συνθήκες τους επιτρέπουν να ανέρχονται μέσα από ένα συνδυασμό της “γοητείας” και του “χαρίσματος”, τα οποία μετατρέπουν σε “αόρατη την πραγματική συμπεριφορά τους” και “τους εμφανίζουν ως φυσιολογικούς, ακόμα και σαν ιδανικούς ηγέτες”.
bloomberg
Σχόλιο RYaN: Πρώτον βλέπουμε ότι τα συνθήματα του κινήματος OWS (βλ. φωτογραφία) τώρα επιβεβαιώνονται και από την επιστήμη.
Δεύτερον, να υποθέσω ότι οι αντίστοιχοι τύποι στην Ελλάδα, μιας και δεν έχει μεγάλες παραγωγικές εταιρείες, ασχολούνται με την πολιτική και τις τράπεζες ???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου