Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Απεργιακή "έκρηξη" και στο Ρέθυμνο

Σε ανοιχτό πόλεμο βρίσκονται εργαζόμενοι και κυβέρνηση με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, περικοπές στις ΔΕΚΟ,
δυνατότητα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Την Τετάρτη, «παγώνει» ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας σε όλη τη χώρα, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει γενική πανεργατική 24ωρη απεργία, ενώ σήμερα και αύριο απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι.
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ο ΟΣΕ.
Απεργούν και οι δημοσιογράφοι την Τετάρτη, όπως επίσης την Παρασκευή και το Σάββατο.
Παράλληλα, δεν θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της γενικής απεργίας καμία πτήση πολιτικής αεροπορίας, λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργιακή κινητοποίηση. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας η 24ωρη απεργία των εργαζομένων αρχίζει από τις 00:01 της Τετάρτης και λήγει στις 24:00 της ίδιας ημέρας.
Στο Ρέθυμνο τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του νομού καλούν τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν ισχυρές εστίες αντίδρασης στα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση και να δώσουν δυναμικό «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση και τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30.
Παράλληλα, συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει και το ΠΑΜΕ την ίδια ώρα στο δημαρχείο.
"Το μέλλον μας κρίνεται στους δρόμους"
Στόχος ο ενωτικός αγώνας για τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του νομού Ρεθύμνου, αφού με τα μέτρα πλήττονται όλες οι κοινωνικές ομάδες, με απώτερο σκοπό να αποδοθεί η πραγματική σημασία του συνδικαλισμού.
Ο κ. Ελισσαίος Φάκαρος εκ μέρους της Πρωτοβουλίας των Πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης, τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου: «Το τελευταίο διάστημα έχει περιέλθει σε κρίση πέρα από το πολιτικό σύστημα και το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα και όχι άδικα, αφού πέρασαν αρκετά μέτρα σχετικά αναίμακτα. Μετά τις 5 Μαΐου δεν δόθηκε η ανάλογη συνέχεια από τις ομοσπονδίες, ενώ παρατηρήθηκε συνδικαλιστές να διαπραγματεύονται νύχτα με βιομηχάνους την περαιτέρω υποβάθμιση των εργαζομένων.
Η προσπάθειά μας έχει στόχο να δώσει στον συνδικαλισμό την πραγματική του σημασία. Δηλαδή τη συμμετοχή της βάσης των εργαζομένων, τον συντονισμό και τον κοινό βηματισμό όλων των σωματείων για ένα μαχητικό συνδικαλισμό και ενωτικό.
Η πολιτική της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπληξαν πλέον όλες τις κοινωνικές ομάδες και όλες τις πτυχές του κοινωνικού κράτους. Ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι εργαζόμενοι. Η μοίρα αυτής της πολιτικής και του μέλλοντός μας θα κριθεί στους δρόμους».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του Νομού Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Σαριδάκης τόνισε το βαθύ κοινωνικό και οικονομικό τέλμα της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Το φάρμακο που θέλετε να μας δώσετε κ. Ντομινίκ και κ. Παπανδρέου είναι δηλητήριο και όλοι μαζί οι έλληνες σας το επιστρέφουμε για να το δοκιμάσετε πρώτοι εσείς».
«Κοινωνική, πολιτική και οικονομική δουλεία βιώνουμε σήμερα. Όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση αυτή η κυβέρνηση με οτιδήποτε σοσιαλιστικό αλλά δεν μπορεί να νομιμοποιείται πλέον ως ελληνική κυβέρνηση. Ζήτησε την ψήφο του λαού για να παραδώσει τον εθνικό πλούτο και την ελληνική κοινωνία σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση.
Το ιστορικό τρίπτυχο του ΠΑΣΟΚ ήταν εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα αντί για εθνικά ανεξάρτητο κράτος βλέπουμε μια χώρα προτεκτοράτο, η λαϊκή κυριαρχία αντικαταστάθηκε από ένα όργιο αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών μεθοδεύσεων προκειμένου να δώσουν νομιμοφάνεια στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και η κοινωνική δικαιοσύνη έχει ολισθήσει σε ένα δρόμο που οδηγεί την ελληνική κοινωνία στη φτωχοποίηση και τη βίαιη ερημοποίηση, σε μια χώρα τελευταία στην Ευρώπη στις κοινωνικές δαπάνες, στις δημόσιες δαπάνες υγείας, παιδείας έρευνας και από τις τελευταίες στους μισθούς και μας λένε ότι φταίμε εμείς για το χρέος.
Τα ελλείμματα όμως και τα χρέη οφείλονται στη διαχρονική ασυλία του πλούτου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαριδάκης.
Δεν χρωστάμε και δεν πληρώνουμε. Με αυτή τη φράση απευθύνεται στους εργαζόμενους ο ίδιος καλώντας τους σε ενωτική κινητοποίηση, ενώ απευθυνόμενος στην κρατική εξουσία υπογραμμίζει: «Το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος που δημιουργήσατε τόσα χρόνια για να σας διατηρήσει στην εξουσία είστε ανίκανοι να το αλλάξετε γιατί χωρίς αυτό η καρέκλα σας θα τρίζει επικίνδυνα. Το μνημόνιό σας είχε σωτήρια αποτελέσματα στην οικονομία και την κοινωνία. Χρέος 150% του ΑΕΠ, ανεργία πάνω από το 15% πληθωρισμός, ύφεση, βίαιη φτωχοποίηση του 20% των Ελλήνων και τα ποσοστά βαίνουν αυξανόμενα».
Στις μεγάλες περικοπές που έγιναν και στον κλάδο των εκπαιδευτικών αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Καλαϊτζιδάκης από την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου. «Έκοψαν το 20% από τους μισθούς μας, κατάργησαν τα δώρα μετατρέποντάς τα σε φιλανθρωπικό επίδομα, μας αναγκάζουν να δουλεύουμε μέχρι τα 65 χρόνια, κατάργησαν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτούμαστε στα τριάντα χρόνια εργασίας έστω και με μειωμένη σύνταξη, μείωσαν τις συντάξεις, μας κλέβουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, μας καθυστερούν και ετοιμάζονται να καταργήσουν το εφάπαξ, μας έκοψαν 270 εργαστηριακές ιατρικές εξετάσεις και πρέπει να τις πληρώνουμε, διαλύουν την υγειονομική μας περίθαλψη, ετοιμάζονται να μειώσουν και άλλο τους μισθούς μας, στοχοποιούν το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς ως υπεύθυνους για όλα τα δεινά του δημόσιου σχολείου. Περικόπτουν δραματικά τις δαπάνες για την παιδεία. Πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά», υπογράμμισε.
Κάλεσμα από τον Ενιαίο Φορέα Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών
Κάλεσμα στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στην επιχειρούμενη αποδιάρθρωση του ελληνικού πανεπιστημίου, απευθύνει ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης που ομόφωνα αποφάσισε τη συμμετοχή του στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης με συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.
Επισημαίνεται: «Οι νεοφιλελεύθερες επιλογές σήμερα δέχθηκαν το πρώτο τους πλήγμα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα επέστρεψε ως απαράδεκτο προς συζήτηση το «κείμενο διαβούλευσης» στην υπουργό Παιδείας.
Με το πρόσχημα της απόκρουσης της διαπλοκής και της «οικογενειοκρατίας» επιχειρήθηκε, παρά τη ρητή επιταγή του Συντάγματος, η ακύρωση κάθε δημοκρατικής διαδικασίας ανάδειξης οργάνων διοίκησης και η κατάλυση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ. Επί σειρά ετών, οι πανεπιστημιακοί είχαμε καταγγείλει τις πρακτικές εκείνες των στελεχών των κυβερνητικών κομμάτων που αλλοίωναν τις δημοκρατικές αρχές λειτουργίας των πανεπιστημίων και εισήγαγαν στοιχεία διαπλοκής και διαφθοράς των συνειδήσεων, κυρίως νέων παιδιών, όμως εις μάτην...Το «κείμενο διαλόγου» του υπουργείου Παιδείας εισάγει μια σειρά από ρυθμίσεις που αν εφαρμοστούν θα σημάνουν την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων για το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό (ΔΕΠ) των πανεπιστημίων.
Καταργεί την ενιαία μισθολογική αντιμετώπιση των μελών ΔΕΠ κατά βαθμίδα και εισάγει την ατομική διαπραγμάτευση του μισθού τους με τη διορισμένη διοίκηση των ΑΕΙ. Η ρύθμιση αυτή στοχεύει στη σταδιακή απόσυρση της Πολιτείας από την συνταγματική της υποχρέωση να εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους για την απρόσκοπτη λειτουργία των ΑΕΙ. Έτσι, τα πανεπιστήμια καλούνται να μετασχηματισθούν σε επιχειρήσεις και να αναζητήσουν οικονομικούς πόρους από την αγορά, η οποία στο εξής θα υπαγορεύει τόσο τα προγράμματα σπουδών όσο και το περιεχόμενο της ακαδημαϊκής έρευνας. Όμως, η παράδοση της έρευνας στις «ανάγκες της αγοράς» θα σημάνει το τέλος της ανεξαρτησίας της. Η έρευνα που θα εκπονείται θα οργανώνεται γύρω από τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων και τις ανάγκες της κρατικής γραφειοκρατίας, απαλλάσσοντας κυρίως τις πρώτες από το κόστος που θα συνεπάγονταν η συντήρηση στελεχών υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης για την εξυπηρέτηση των ιδιοτελών παραγωγικών τους αναγκών. Όμως πέρα από την εξασφάλιση φτηνού ερευνητικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις, οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής θα είναι ακόμα δυσμενέστερες για την ίδια την κοινωνία. Ο ενταφιασμός της ανεξάρτητης από το κράτος και την αγορά έρευνας θα στερήσει από την κοινωνία κρίσιμες γνώσεις και πληροφορίες για μια σειρά από θέματα που άπτονται του δημόσιου συμφέροντος. Εκτός αν σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτική ελίτ που έχει αποφασίσει ότι η μόνη κοινωνία που αναγνωρίζει είναι η κοινωνία των ιδιωτών που νοιάζονται μόνο για τη μεγιστοποίηση των ατομικών τους ωφελημάτων.
Σύμφωνα με την ίδια «φιλοσοφία» όσα Τμήματα δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν οικονομικούς πόρους από την αγορά θα καλούνται να εισάγουν δίδακτρα για τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές σπουδές των φοιτητών. Οι φοιτητές και οι οικογένειες τους, με τη σειρά τους, προβλέπεται να «διευκολύνονται» από τον τραπεζικό τομέα με δάνεια για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τις σπουδές τους. Όλες οι υποχρεώσεις της Πολιτείας για την εξασφάλιση της παροχής δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, αναιρούνται ήδη στην πράξη με την αύξηση των τιμών στα φοιτητικά εστιατόρια, τη μείωση των δαπανών για τη στέγαση των φοιτητών και το αυξημένο κόστος προμήθειας βιβλίων».
Ανακοίνωση του ΣΥΝ για την απεργία
Για εργασιακό μεσαίωνα λόγω των νέων μέτρων και ανάγκη ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος, κάνει λόγο η Ν.Ε. του ΣΥΝ σε ανακοίνωση – κάλεσμα στην απεργία. Σημειώνεται στην ανακοίνωση:
«Η κυβέρνηση, με τον προϋπολογισμό του 2011 και το εργασιακό νομοσχέδιο:
Διαλύει, κατεδαφίζει και εκποιεί ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία. Συρρικνώνει τις δημόσιες δαπάνες για υγεία, παιδεία, πρόνοια και εμπορευματοποιεί τις υπηρεσίες τους. Αυξάνει τα τιμολόγια των ιδιωτικοποιημένων ή των προς ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων προσθέτοντας νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα και στους κοινωνικά αδύναμους.
Μειώνει δραστικά τους μισθούς και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ μέχρι τώρα έλεγαν ότι δεν θα τους πειράξουν και ότι μοναδικός στόχος τους ήταν ο δημόσιος τομέας και οι δήθεν «παχυλά» αμειβόμενοι εργαζόμενοι σε αυτόν. Καταργεί ουσιαστικά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, περικόπτοντας δραματικά την αμοιβή της εργασίας. Με τους νέους έμμεσους φόρους μειώνει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, εντείνοντας τις ταξικές και κοινωνικές ανισότητες .
Διευκολύνει τους εργοδότες να κάνουν, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, μαζικές απολύσεις και να παραβιάζουν την εργατική Νομοθεσία. Τους προσφέρει μειωμένη φορολογία κερδών, διατιμημένη εργασία των νέων, μειωμένες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και πλήρη ασυδοσία στην αγορά εργασίας.
Οδηγεί σε μαζικά λουκέτα τα εμπορικά καταστήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας την ανεργία σε πρωτοφανή για τη χώρα μας επίπεδα και βυθίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε απόγνωση.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και τα δημοσιογραφικά «παπαγαλάκια» της προσπαθούν να επιβάλουν στους πολίτες το εκβιαστικό δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία». Λες και δεν οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία της απασχόλησης, στην πλήρη απορρύθμιση του εργασιακού τοπίου, στην κατάρρευση κάθε κοινωνικής ρύθμισης και προστασίας. 
Σήμερα όμως είναι καιρός να ξεφύγουμε από την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρεία. Μπορούμε και πρέπει να απαντήσουμε σε αυτήν την πρωτοφανή επίθεση με αγώνες μαχητικούς αλλά και ενωτικούς, χωρίς παραταξιακές περιχαρακώσεις, χωρίς παιγνίδια κυβερνητικού ή εργοδοτικού συνδικαλισμού, χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των εργαζομένων στο όνομα της «επαναστατικής καθαρότητας».
Σημειώνουμε πως στη συγκέντρωση στο εργατικό Κέντρο καλεί και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ρεθύμνου
Κάλεσμα στην απεργία από την ΑΔΕΔΥ
Σε συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική - Πανυπαλληλική κινητοποίηση καλεί τους εργαζόμενους η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ρεθύμνου και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.
Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται:
«Η γενική απεργία στις 15 Δεκέμβρη, μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα να διατρανώσουν την αντίθεσή τους και να οργανώσουν την αντίσταση ενάντια στην καταστροφική πολιτική του μνημονίου και των αντεργατικών πολιτικών Κυβέρνησης και Τρόικα.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραματικά, την κοινωνική ασφάλιση να μπαίνει στην κλίνη του Προκρούστη, ενώ τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να καρατομούνται.
Ταυτόχρονα με το μνημόνιο 2 επιχειρούνται βίαιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τις μετατάξεις και απολύσεις προσωπικού, μέσω της συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών.
Το νέο μισθολόγιο που προωθεί η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα είναι δίκαιο, αντίθετα έρχεται να μειώσει εκ νέου τους μισθούς όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων, αφού στοχεύει σε δραματικές περικοπές στις δαπάνες μισθοδοσίας.
Οι Δημόσιες Υπηρεσίες και οι Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας μπαίνουν στο στόχαστρο. Οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών είναι προ των πυλών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τόσο τις θέσεις εργασίας όσο και τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά. Τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ αυξάνονται δραματικά, με σοβαρές επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη  ενώ η παραγωγική διαδικασία βαίνει διαρκώς μειούμενη, λόγω της συνεχούς λιτότητας και της αφαίμαξης των εισοδημάτων.
Η φοροεπιδρομή σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων συνεχίζεται με αυξήσεις στο ΦΠΑ, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στην άμεση φορολογία την ίδια ώρα που οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις μειώνονται.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες αποδιαρθρώνονται. Η Υγεία και η Παιδεία υποβαθμίζονται, οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση σε αυτές».
ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ
goodnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου