Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Κλείνουν δομές του Ιδρύματος Αστέγων, ελλείψει... συμβασιούχων

Λουκέτο μπαίνει στον ξενώνα για υπερήλικες άστεγους, το πολυκέντρο για ΑΜΕΑ και το κοινωνικό φαρμακείο του Ιδρύματος Αστέγων, μετά από δικαστική απόφαση που απέρριψε το αίτημα παραμονής 61 συμβασιούχων, έστω και προσωρινά. Οι υπόλοιπες δομές του ιδρύματος θα λειτουργούν πλέον με τη συμβολή εθελοντών, αλλά και συμβασιούχων που θα συνεχίσουν αμισθί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συνανθρώπους μας που αναζητούν ανακούφιση. Στο Ίδρυμα εργάζονταν συνολικά 85 άτομα,
 εκ των οποίων οι 61 ήταν συμβασιούχοι. Οι συμβάσεις των τελευταίων έληξαν την περασμένη εβδομάδα και την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν μπορούν να ανανεωθούν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, κατόπιν τούτου δεν θα λειτουργήσουν ο νέος ξενώνας για υπερήλικες άστεγους της οδού Πατησίων, το Πολύκεντρο για Α.με.Α. στην Κολοκυνθού και το Κοινωνικό Φαρμακείο στη Βαρβάκειο αγορά, αφήνοντας άπορους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα.
«Με την αρωγή των εθελοντών του Ιδρύματος, αλλά και ορισμένων συμβασιούχων, που εθελοντικά θα συνεχίσουν να βοηθούν το Ίδρυμα, θα παραμείνουν ανοιχτά το Κέντρο Σίτισης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η Αθηναϊκή Αγορά. Οι καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες γιορτές θα πραγματοποιηθούν, ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τη συμπαράσταση εθελοντών και χορηγών του Ιδρύματος», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ίδρυμα.
Ο ξενώνας που κλείνει είναι τo «Ξενοδοχείο των Φτωχών» (Εστία των Αθηνών), το οποίο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο 2010 και βρίσκεται στην οδό Πατησίων 221. Η νέα δομή κλήθηκε να εξυπηρετήσει την πλέον ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, τους υπερήλικες άπορους. Eίναι δυναμικότητας 60 κλινών και οι φιλοξενούμενοι υποστηρίζονται κοινωνικό-ψυχολογικά και ιατρικά.
Το Πολυδύναμο Κέντρο ΑμεΑ, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χατζηαποστόλου & Τριανταφυλλοπούλου, στο ανακαινισμένο κτίριο του παλαιού Βουστασίου στην Κολοκυνθού, εγκαινιάστηκε στις 14 Οκτωβρίου 2010, με στόχο την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και τη «σωστή, μεθοδευμένη και με σύγχρονα μέσα ενίσχυση και υποστήριξη της κοινωνικής ένταξής τους». Πρόκειται για το πρώτο πολύκεντρο που δημιουργήθηκε στη χώρα μας.
Τέλος, το Κοινωνικό Φαρμακείο εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2008, ξεκινώντας τη λειτουργία του με 85 ανασφάλιστους άνδρες και γυναίκες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανώσεων για τους άστεγους, στην Ελλάδα οι άστεγοι ανέρχονται σε περίπου 20.000 άτομα, χωρίς να συνυπολογίζονται πρόσφυγες, μετανάστες κ.λπ. Η μόνη επίσημη καταγραφή έγινε μόλις το 2009 από το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός των αστέγων στην Αθήνα υπολογίζεται σε 7.720 ανθρώπους. «Η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Με την οικονομική κρίση, έχουν αλλάξει και η ποιότητα και η ταυτότητα των αστέγων. Εκεί που έως πρότινος βλέπαμε άτομα του περιθωρίου, αλκοολικούς, τοξικομανείς, ή ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα, τώρα οι άστεγοι είναι ηλικιωμένοι, μετανάστες και όσοι για κάποιο λόγο έχασαν τη δουλειά και το σπίτι τους», τονίζει η Βασιλική Τζανάκου της οργάνωσης Homeless Support.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου