Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Η οργή και η ψήφος

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ του ΠΑΣΟΚ ξέσπασαν χθες εναντίον του υπουργού Οικονομικών, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο ανατρέπει
το ευνοϊκό για τους εργαζομένους ισχύον καθεστώς των εργασιακών σχέσεων και περικόπτει εισοδήματα υπαλλήλων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ).
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιόδους της κυβερνητικής ιστορίας του κόμματος (το 2005 με το τότε πρόγραμμα λιτότητας, το 2001 με την απόπειρα αλλαγών στο Ασφαλιστικό κ.ά.). Τηρουμένων των αναλογιών, οι σημερινές αντιδράσεις δεν είναι από τις ισχυρότερες.
ΑΠΟ ΤΟΝ περασμένο Μάιο ώς σήμερα η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοφανείς αποφάσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της συμφωνίας με την τρόικα των δανειστών. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους, οι οποίοι, προφανώς, θυμούνται ότι οι προεκλογικές διακηρύξεις ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Γι' αυτό και οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν στο Κοινοβούλιο την οργή τους.
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ έχουν δίκιο τουλάχιστον για τον τρόπο που η κυβέρνηση επέλεξε να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο. Χωρίς ουσιαστική συζήτηση και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, υποβαθμίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία και αφαιρείται από τους βουλευτές το δικαίωμα της διεξοδικής συζήτησης ενός τόσο σοβαρού νομοθετήματος.
ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ από τους αντιδρώντες βουλευτές έκαναν καίριες διαπιστώσεις και έθεσαν ανάλογα ερωτήματα. Είπαν, για παράδειγμα, ότι καλούνται να ψηφίσουν «με το πιστόλι στον κρόταφο». Αυτή είναι, δυστυχώς, η πρακτική που έχει επικρατήσει. Οι βουλευτές, μολονότι έχουν από το Σύνταγμα «απεριόριστο το δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση», είναι δέσμιοι του κανόνα της κομματικής πειθαρχίας. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι τυχόν καταψήφιση ενός σημαντικού νομοσχεδίου, όπως το συζητούμενο σήμερα, δεν είναι απλή υπόθεση. Γι' αυτό συνήθως ξεσπούν κατά των υπουργών, αλλά την ώρα της ψηφοφορίας υπερψηφίζουν.
ΑΛΛΑ και στο ερώτημα που έθεσαν ορισμένοι εξ αυτών «ποιος παίρνει τις αποφάσεις;», η απάντηση είναι γνωστή: η κυβέρνηση, την οποία στηρίζουν. Οι υπουργοί, τους οποίους σήμερα επικρίνουν, νομοθετούν υπό την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Κι ας εξαιρούν οι βουλευτές τον πρωθυπουργό από την κριτική τους. Επιπλέον, τα σημερινά νομοθετήματα συντάσσονται κατ' επιταγήν του Μνημονίου, το οποίο υπερψήφισαν πριν από λίγους μήνες και οι βουλευτές που σήμερα κατακεραυνώνουν τους υπουργούς.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ των βουλευτών είναι εύλογες και επιβεβλημένες, ιδίως όταν έχουν και πρακτικό αποτέλεσμα. Οταν, δηλαδή, οδηγούν σε αλλαγές και βελτιώσεις των αρχικών διατάξεων των νομοσχεδίων προς όφελος των εργαζομένων. Οι γενικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, όμως, δεν αλλάζουν με τις όποιες «βαριές εκφράσεις» κατά την άσκηση της κριτικής.
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, αυτό που μετράει είναι η ψήφος ενός εκάστου, η οποία μετατρέπει το νομοσχέδιο σε νόμο του κράτους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου