ΚΑΝΚΟΥΝ. Αβέβαιη παρέμενε η έκβαση διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, χθες στο Κανκούν του Μεξικού, και κατ’ επέκτασιν το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο,
το οποίο δεσμεύει 40 ανεπτυγμένες χώρες με μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2012, οπότε και λήγει η ισχύς του.
Η δήλωση του εκπροσώπου της Ρωσίας, αργά χθες, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να προσυπογράψει επέκταση της χρονικής διάρκειας του Κιότο, ενώ η διάσκεψη όδευε προς τη λήξη της, σε συνδυασμό με ανάλογη άρνηση νωρίτερα της Ιαπωνίας, ενίσχυσαν την πεποίθηση πως οι συνομιλίες ενδεχομένως δεν θα κατέληγαν σε μια νέα δεσμευτική και ουσιαστική συνθήκη.
Οι διαπραγματευτές σκόπευαν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια, προκειμένου να μην οδηγηθούν σε αποτυχία, μετά και την αποτυχημένη διάσκεψη της Κοπεγχάγης πέρυσι, καθώς, όπως επισήμανε Αμερικανός αξιωματούχος, κάτι τέτοιο θα έθετε εν αμφιβόλω την ίδια την αξιοπιστία του ΟΗΕ. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Ρωσίας απλώς επιβεβαίωσε τη διαίρεση μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών: με τις ανεπτυγμένες χώρες, από τη μια πλευρά, να επιμένουν στην επιβολή δεσμευτικών ορίων στις εκπομπές αερίων και στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναπτυσσόμενες, από την άλλη, να υποστηρίζουν ότι οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να συμφωνήσουν σε μονομερή παράταση του Κιότο. Το βράδυ της Πέμπτης, η Ιαπωνία κατέστησε γνωστή την άρνησή της για επέκταση του πρωτοκόλλου διά στόματος του διαπραγματευτή της Ακίρα Γιαμάντα, ο οποίος δήλωσε ότι η ανανέωση του Κιότο «δεν αποτελεί τον κατάλληλο, ή αποτελεσματικό, ή δίκαιο τρόπο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Ο Καναδάς πιστεύεται ότι επίσης είναι αντίθετος στην επέκταση του Κιότο.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και εκπρόσωπος της Ινδίας στο Κανκούν δέχθηκε χθες τα πυρά δικαίων και αδίκων στη χώρα του, επειδή άφησε να εννοηθεί ότι το Νέο Δελχί θα μπορούσε να αποδεχθεί συγκεκριμένα όρια εκπομπής επικίνδυνων αερίων. Οι αντίπαλοί του στην Ινδία τον κατηγόρησαν ότι ξεπουλήθηκε στα πλούσια κράτη. Σε μια προσπάθεια άρσης του υφιστάμενου αδιεξόδου στις συνομιλίες, ο κ. Τζαϊράμ Ράμες είπε –την Πέμπτη– ότι το Νέο Δελχί θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια συνθήκη που θα θέτει δεσμευτικά όρια.
Προσκόμματα υπάρχουν και σε άλλες συμφωνίες, οι οποίες αφορούν στην ίδρυση ενός νέου ταμείου για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στην επεξεργασία τρόπων αποζημίωσης των χωρών των Τροπικών, ώστε να μην κόβουν τα δέντρα τους, και στη χρηματοδότηση μηχανισμού για την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου