Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος…

THESSALONIKIINACTION
Απεργία πείνας από 300 μετανάστες για ένα καλύτερο αύριο
Απεργία πείνας ξεκίνησαν από σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα 300 μετανάστες. Απαίτησή τους η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, χωρίς άδειες παραμονής και δικαιώματα.
 Στη Θεσσαλονίκη 50 μετανάστες από την Αλγερία, την Τυνησία, το Μαρόκο και τη Συρία βρίσκονται στον 7ο όροφο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα, δηλαδή κουβέρτες, νερό και ζάχαρη δηλώνουν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.
Ένας από τους επικεφαλής της ομάδας, ο Αμπντουραχίμντ Μπεζίς μας εξηγεί ότι βρίσκονται στη χώρα μας από το 2005 κι αφού έχουν καταθέσει τα σχετικά αιτήματα, αφού έχουν πληρώσει τα σχετικά παράβολα (περίπου 1500 ευρώ) κι αφού έχουν περιμένει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, εισέπραξαν ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΟΧΙ» από την Ελληνική Πολιτεία. «Θα κρατήσουν την απεργία μέχρι να πεθάνουν. Είναι στην Ελλάδα περίπου 7 χρόνια. Έχω ζήσει και εγώ το ίδιο. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν» μας λέει ο Αμπντουραχίμντ, ο οποίος το 2003 είχε κατέβει σε πολυήμερη απεργία πείνας για την δική του άδεια παραμονής την οποία τελικά και πήρε.
Μιλώντας στο pressinaction ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης τονίζει πως παρά τα προβλήματα εγκαταστάσεων και την έλλειψη χώρων υγιεινής έδειξαν κατανόηση στο αίτημα των μεταναστών. «Είναι τόσο ευαίσθητο το ζήτημα που δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε. Οφείλουμε τουλάχιστον να τους εξασφαλίσουμε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία».
Την ίδια ώρα στην Αθήνα 250 σύντροφοί τους θα κάνουν ακριβώς το ίδιο.
Μετανάστες και πολίτες αλληλέγγυοι βρίσκονται στο χώρο του πεζόδρομου της Μασσαλίας στη Νομική σχολή, που θα αποτελέσει το κέντρο του αγώνα. Στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν επισημαίνεται «Μετανάστες και Έλληνες θα πορευτούμε μαζί μέχρι την πλήρη δικαίωση του αγώνα. Θα δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στις πολιτικές που επιχειρούν να μετατρέψουν τους μετανάστες και τις μετανάστριες σε αποδιοπομπαίους τράγους της οικονομικής κρίσης, έτσι ώστε να συνεχιστεί η καταλήστευση και η υποτίμηση της ζωής όλων μας».
Σε ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης» για την κινητοποίηση αναφέρεται ότι η απεργία πείνας «αποτελεί απάντηση στην κρατική επιχείρηση διαίρεσης των εργαζομένων, εξαίρεσης δικαιωμάτων, κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού. Η εξαθλίωση ενός τμήματος της κοινωνίας προαναγγέλλει την εξαθλίωση και άλλων. Γι' αυτό η αλληλεγγύη μας στον αγώνα των μεταναστών είναι αγώνας για τα δικαιώματα όλων μας».
Η πορεία της κινητοποίησης θα καταγράφεται στο http://hungerstrike300.espivblogs.net/. Πιο σημαντικό όμως είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι μετανάστες σε όλους μας. Να βρεθούμε κοντά τους. Να συνομιλήσουμε μαζί τους. Να τους ακούσουμε. Δηλώνουν πως θα μας πείσουν. Πως στο τέλος όσο καχύποπτοι και αν είμαστε θα σταθούμε αλληλέγγυοι δίπλα τους.
του Μιχάλη Γούναρη

''pressinaction''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου