Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

«Εφαρμογή των νόμων» ζητάει ο Παπανδρέου για τους μετανάστες

«Να εφαρμοστούν οι νόμοι, να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», διαμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός
Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή, για το θέμα της κατάληψης της Νομικής Σχολής Αθηνών από μετανάστες.
Σε λίγο, η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, θα συναντήσει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θοδόση Πελεγρίνη και σύμφωνα με πληροφορίες θα του μεταφέρει ότι «εφόσον και ο ίδιος αναγνωρίζει παραβίαση του νόμου περί ασύλου, θα πρέπει να εφαρμόσει το νόμο».
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο γραφείο του, λίγο μετά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Νταλάρα και η συνεργάτης του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη.
Σημειώνεται ότι υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι «πίσω από την κατάληψη της Νομικής το υπουργείο βλέπει απόπειρα προβοκάτσιας». Σύμφωνα με αυτή την πηγή, «τοι υπουργείο πιστεύει ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς των μεταναστών από τα Χανιά στην Αθήνα από συγκεκριμένο φόρουμ μεταναστών και τον αντιεξουσιαστικό χώρο με στόχο καταρχήν το "χάπενινγκ" αλλά και την πρόκληση έντασης προκειμένου να "μπει στο παιχνίδι" η Αστυνομία και με απώτερο στόχο να υπάρξει ακόμα και θύμα».
Μάλιστα, η εν λόγω πηγή υποστήριξε ότι «το όλο σχέδιο επιχειρήθηκε κατ' αρχήν να πραγματοποιηθεί με μετανάστες από χώρες της Ασίας και όταν αυτοί δεν συμμετείχαν σε αυτό, οι οργανωτές στράφηκαν προς μετανάστες από το Μαγκρέμπ».
Παράλληλα, το στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπέδειξε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, ως τον μόνο αρμόδιο να δώσει λύσει, καθώς «μόνον εκείνος μπορεί να αποφανθεί αν έχει παραβιαστεί το άσυλο, συγκαλώντας το Πρυτανικό Συμβούλιο και εν συνεχεία αυτό την Επιτροπή Ασύλου, η οποία με την σειρά της δίνει εντολή στον εισαγγελέα και εκείνος στην Αστυνομία».

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή. ΛΑΟΣ και ΝΔ ζητούν κατάργηση ασύλου
Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι «οι πρυτανικές αρχές έχουν κυρίως από το νόμο την ευθύνη να φυλάσσουν το πανεπιστημιακό άσυλο. Η απάντηση με καθαρό τρόπο του πρύτανη της Νομικής Σχολής θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης».
«Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι αναγκαίος θεσμός που υπάρχει για να προστατεύει την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι για να λύνει τις στεγαστικές ανάγκες των μεταναστών», τόνισε ο Χάρης Καστανίδης, ενώ παράλληλα κατηγόρησε «αυτούς που ευνόησαν την μετακίνηση και κατάληψη της Νομικής Σχολής». «Δεν προσφέρουν ευνοϊκές υπηρεσίες ούτε στους μετανάστες ούτε στους θεσμούς και στη προστασία του ασύλου», υποστήριξε.
Νωρίτερα, ΛΑΟΣ και ΝΔ εξαπέλυσαν επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Όλα ξεκίνησαν όταν η ΝΔ πρότεινε την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με το άσυλο, ενώ το ΛΑΟΣ ζήτησε την κατάργηση του.
Μάλιστα, η πρόταση της ΝΔ για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως αυτό ισχύει σήμερα, αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του κόμματος.
«Οι υπεκφυγές και η πολιτική υποκρισία είναι επιτέλους καιρός να τελειώσουν. Το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως ισχύει σήμερα, πρέπει να καταργηθεί. Είναι αξίωση της κοινωνίας και προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης υποστήριξε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με νέο νόμο, ο οποίος θα υποχρεώσει, όπως είπε, τις πρυτανικές αρχές να το εφαρμόζουν.
Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η επιστημονική κοινότητα γράφει το νόμο για το άσυλο στα παλαιότερα των υποδημάτων της» καθώς, όπως είπε, «όταν ο πρύτανης της Νομικής Σχολής λέει ο ίδιος ότι διαπιστώνει κατάχρηση του ασύλου και δεν ζητά την εφαρμογή του νόμου ουσιαστικά, αυτό κάνει».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας απέδωσε σε ΛΑΟΣ και ΝΔ πολιτική υστερία. «Το άσυλο δεν είναι νόμος αλλά δημοκρατική ιστορική κατάκτηση σειρά αγώνων της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Προφανώς δεν μπορούν να έχουν αυτή τη λογική παρατάξεις τις οποίες δεν τις διατρέχει αυτή η διαδρομή», τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας.
«Αν έχετε τέτοια αισθήματα αλτρουισμού και αλληλεγγύης να πάτε τους μετανάστες ή στη Κουμουνδούρου ή στα σπίτια τους», δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλη , απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε απόλυτο δίκαιο. Γιατί μόνο 220 λαθρομετανάστες να μπουν στη Νομική. Να βάλουμε άλλους 500 στο Πολυτεχνείο, στην ΑΣΟΕΕ. Να βάλουμε και στην Κουμουνδούρου, στον Περισσό, στη Συγγρού στην Καλλιρρόης, στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια. Είναι 2 εκατομμύρια να μην αφήσουμε κανέναν αδικημένο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο και όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους η λέξη σκούπα, χρειάζεται και μάλιστα ηλεκτρική και πολλών βατ», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
«Το άσυλο δεν είναι ένα θλιβερό φαινόμενο αλλά κατάκτηση του εργατικού λαϊκού κινήματος», επεσήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, σημειώνοντας ότι «το άσυλο δεν παραβιάζεται από τους μετανάστες, αλλά από τις διάφορες πολυεθνικές που υπηρετούν τα προγράμματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και σε καμία περίπτωση την επιστημονική διδασκαλία».
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τηρείται είναι η δημοκρατική νομιμότητα», δήλωσε από την πλευρά της η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη και επιτέθηκε στην οργάνωση «Δίκτυο», κατηγορώντας την ότι «δεν υποστηρίζει τα δικαιώματα των μεταναστών και πως μοναδικός στόχος της είναι να απειλήσει τη κοινωνική συνοχή».
Αντιπαράθεση υπήρξε και για τη στάση της αστυνομίας, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, έθεσε σχετική ερώτηση για τις κινήσεις τις αστυνομίας πριν καταλήξουν οι μετανάστες στη Νομική Σχολή
«Δεν έχω απάντηση γιατί δεν έχω ενημέρωση για να γνωρίζω πως έγιναν τα γεγονότα. Ακούω με ενδιαφέρον ότι ο κ Φορτσάκης ειδοποίησε έγκαιρα την αστυνομία. Δεν μπορώ όμως βασίμως να απαντήσω με τον ένα ή άλλο τρόπο. Είναι όμως απολύτως προφανές ότι κοινή ευθύνη όλων είναι να συμφωνήσουμε σε κοινές αλήθειες γιατί έτσι θα προστατεύσουμε την λειτουργία των θεσμών», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης και συνέστησε προσοχή στις υπερβολές, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορεί να διαταχθεί επέμβαση της αστυνομικής δύναμης με την λογική του αυτόφωρου καθώς δεν τελείται κανένα αδίκημα κατά ζωής ούτε υπάρχει κακούργημα».

Συνέντευξη Τύπου των μεταναστών απεργών πείνας στη Νομική
Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήσαν οι μετανάστες που βρίσκονται στη Νομική Σχολή και πραγματοποιούν απεργία πείνας ζητώντας πολιτικό άσυλο, ανακοινώνοντας πως θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση από τους ίδιους για τις εξελίξεις.
Οι μετανάστες εμμένουν στην απόφασή τους για την απεργία πείνας, ωστόσο δηλώνουν ότι έχουν την πρόθεση να διαπραγματευτούν διαπραγμάτευσης το ζήτημα του χώρου παραμονής τους.

«Μη βίαιη λύση» ζητά ο Καμίνης
Υπέρ μιας «μη βίαιης λύσης» στο πρόβλημα των απεργών πείνας της Νομικής Σχολής τάσσεται με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν προτίθεται να επωμισθεί ευθύνες που δεν του ανήκουν», αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για ασφαλή μετάβαση των απεργών πείνας σε δημοτικό γυμναστήριο.
«Κατά τρόπο ανεύθυνο οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο 300 άνθρωποι και αντί να συζητηθούν επί της ουσίας τα συγκεκριμένα προβλήματα και αιτήματά τους έχει δημιουργηθεί κρίση στην πόλη, διότι κάποιοι όχι μόνο τους συμβούλευσαν λάθος αλλά τώρα αποφεύγουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος της Αθήνας.
Παράλληλα, σημειώνει ότι «διευκρίνισε στις πρυτανικές αρχές όταν ζητήθηκε η συμβολή του Δήμου ότι «μπορεί να αναλάβει ανθρωπιστική βοήθεια προς τους ανθρώπους αυτούς» και τόνισε ότι «δεν θα υποδείξει στις πρυτανικές αρχές πως να χειριστούν το θέμα του ασύλου, συντάσσεται πάντως υπέρ μιας μη βίαιης λύσης».

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου