Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Άρση ασύλου στη Νομική

18:30 - Πέμ 27/01/2011 Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται η Νομική, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει το κτίριο. Κλειστοί είναι οι γύρω δρόμοι, ενώ στο σημείο βρίσκονται κλούβες των ΜΑΤ. Ο αποκλεισμός της περιοχής είναι πλήρης, με την πρόσβαση να απαγορεύεται σε πεζούς - ακόμη και σε δημοσιογράφους,
που δεν έχουν καν οπτική επαφή, αλλά και σε δικηγόρους. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράϊκου, δέχθηκε αίτημα από την πρυτανεία του πανεπιστημίου να επιτρέψει την παρέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωση του χώρου. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις, με τους απεργούς πείνας να δηλώνουν ότι θα αποχωρήσουν υπό 3 όρους.

Οι όροι που έθεσαν οι μετανάστες για να μετεγκατασταθούν είναι: να μην υπάρχει 24ωρη αστυνομική παρακολούθηση του νέου κτιρίου, να μπορούν να βρίσκονται στο χώρο και οι αλληλέγγυοι στην κινητοποίησή τους και να γίνει η μετεγκατάστασή τους χωρίς αστυνομική συνοδεία. Οι προϋποθέσεις τους έγιναν δεκτές, αλλά «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις αποτελεί ο όρος για την 24ωρη φύλαξη, καθώς ο ιδιοκτήτης του χώρου που προτάθηκε να μετεγκατασταθούν οι μετανάστες δεν τον παραχωρεί αν δεν υπάρχει συνεχής παρακολούθηση από τις δυνάμεις ασφαλείας, εκφράζοντας ανησυχίες για την ακεραιότητά του. Συνεπώς, θα χρειαστεί να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος ή να μεταπειστεί ο ιδιώτης στον οποίο ανήκει το κτίριο της Πατησίων.
Επί της Μασσαλίας έχει στηθεί μικροφωνική, απ' όπου ακούγονται συνθήματα και αιτήματα των μεταναστών εντός του κτιρίου. Στο χώρο βρίσκονται οι Αλ. Αλαβάνος, Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας. Άντρες της ομάδας Δέλτα, παρουσία 2 εισαγγελέων, έφτασαν έξω από το κτίριο, προκειμένου να διαπραγματευτούν με τους κ.κ. Αλαβάνο, Δρίτσα, Λαφαζάνη και τον επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Ν. Γιαννόπουλο. Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν και ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, καθώς και οι δύο αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως δήλωσε ο κ. Δριτσας, γίνεται μια 2η προσπάθεια να εξευρεθεί λύση. Η είσοδος του κτιρίου έχει αποκλειστεί από άντρες της Ομάδας Δέλτα.
«Έκανα ότι μπορούσα, πρέπει να φύγετε», δήλωσε νωρίτερα ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, στα μέλη της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης» και στους μετανάστες. Η συνέλευση των μεταναστών απεργών πείνας αποφάσισε να μην αποχωρήσουν από το κτίριο της Νομικής Σχολής.
«Λύση βρέθηκε αλλά απορρίφτηκε από τους μετανάστες. Εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο συνεννόησης», δήλωσε απευθυνόμενος στα μέλη της «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης» ο κ. Πελεγρίνης. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας» του επανέλαβαν την απόφαση που έλαβε η συνέλευση των μεταναστών απεργών πείνας για παραμονή στο χώρο και τον παρέπεμψαν σε αυτούς. Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης ενημέρωσε για τις εξελίξεις και τους μετανάστες, οι οποίοι με τη σειρά τους τον ενημέρωσαν ότι εμμένουν στην απόφασή τους.
Οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης» μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσαν ότι «το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο». «Θα είναι σκληρή αντιπαράθεση», πρόσθεσαν.
«Δηλώνουμε την πλήρη και αμέριστη στήριξή μας στην απόφαση της συνέλευση των απεργών πείνας. Καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό της περιοχής από την αστυνομία. Καλούμε όλους τους πολίτες της Αθήνας να προσέλθουν στον χώρο της Νομικής για την προάσπιση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και του αγώνα των Μεταναστών Απεργών Πείνας», αναφέρει η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης».
Νωρίτερα, στη συνέλευσή τους οι μετανάστες απεργοί πείνας αποφάσισαν να μην μετακινηθούν από το κτίριο της Νομικής, επικαλούμενοι τρεις λόγους, τους οποίους αναφέρουν σε γραπτή τους ανακοίνωση. Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση για μετεγκατάστασή τους δεν έγινε δεκτή:
1. Γιατί στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνον οι απεργοί κι όχι αυτοί που τους συμπαραστέκονται.
2. Διότι ο χώρος θα φρουρείται από άνδρες της Αστυνομίας, γεγονός, που εκτιμούν ότι δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα, θα δημιουργήσει εντάσεις.
3. Γιατί η προτεινόμενη λύση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.
Διαβάστε ακόμη: Σε εξέλιξη πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη για τους μετανάστες της Νομικής
Σε εξέλιξη διυπουργική για το θέμα
Την ώρα αυτή, βρίσκεται σε εξέλιξη στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή σύσκεψη με αντικείμενο «την αντιμετώπιση της κρίσης με τους παράνομους μετανάστες που παραμένουν στο κτίριο της Νομικής». Στη σύσκεψη λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.
«Δεν κάνουμε ασκήσεις αυταρχισμού. Ακολουθούμε όσα επιτάσσει ο νόμος και οι κανόνες της συντεταγμένης Πολιτείας», ανέφεραν συνεργάτες της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννας Νταλάρα, που συμμετέχει, επίσης, στη διυπουργική.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, δύο εισαγγελείς βρίσκονται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και ένας βρίσκεται με τις δυνάμεις της Αστυνομίας.
Αποστάσεις κρατά ο ΣΥΝ
«Σεβόμαστε την ελευθερία έκφρασης και γνώμης, ιδιαίτερα όσων επιλέγουν να αγωνίζονται με οριακές μορφές πάλης. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η σημερινή τους στάση δε βοηθά τον αγώνα τους, παρά δίνει άλλοθι στη κυβέρνηση να επιδιώξει τη κατάργηση του ασύλου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός και προσθέτει: «Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όλους».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εσωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Διατύπωσε την άποψη ότι ακόμη και τώρα μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς άρση του ασύλου και χωρίς χρήση βίας, αρκεί από την πλευρά της κυβέρνησης να γίνουν δεκτά τα τρία αιτήματα που θέτουν οι απεργοί πείνας, προκειμένου να μεταφερθούν ασφαλώς σε άλλο κτίριο.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είχε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ζήτησε να μην ασκηθεί βία κατά των μεταναστών που βρίσκονται στη Νομική. Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει τρόπο και πρέπει να ικανοποιήσει τα άμεσα δίκαια αιτήματά τους και προειδοποίησε ότι «αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή κατά των θυμάτων μεταναστών, δεν θα έχει μόνο την ευθύνη για αυτή την αποτρόπαια πράξη αλλά και για τις συνολικές παρενέργειες που θα δημιουργήσει».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά την επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, είπε σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του κόμματος ότι «δεν είναι ώρα κριτικής και ώρα πολιτικής ομόνοιας απέναντι σε ένα πρόβλημα που πρέπει να ελεγχθεί».
Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας σημερινή δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου ότι «δεν είναι Έλληνας, όποιος εισηγείται την κατάργηση του ασύλου», η ΝΔ τονίζει πως «Ο κ. Αλαβάνος έφτασε σήμερα στην έσχατη πολιτική αθλιότητα να μοιράζει πιστοποιητικά ελληνικότητας. Προφανώς θεωρεί Έλληνα μόνον όποιον επιδίδεται σε καταστροφές, λεηλασίες και εμπρησμούς και όποιον προσφέρει πολιτική κάλυψη σε κάθε παράνομη πράξη».
TVXS
              



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου