Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

6ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια του 6ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, που θα διοργανωθεί στις 25-26/6  στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω συζητήσεις:

1.   ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. (ΣΑΒΒΑΤΟ 25/6, 19:00)
 Στο 6ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ η TERRA VERDE ( Πράσινη Γη ) αποκτά την δικιά της γωνιά. Συζητάμε για εναλλακτικές μεθόδους εμπορίου που στηρίζονται στις αδιαμεσολάβητες σχέσεις παραγωγών και καταναλωτών και στην ανάπτυξη τής μεταξύ τους εμπιστοσύνης. Σε συνεργασία και με άλλες αντίστοιχες συλλογικότητες των Χανίων αλλά και της Κρήτης, ξεκινάμε μια προσπάθεια ενημέρωσης για την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση των παραγωγών και καταναλωτών.


Στη συζήτηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων:
Terra verde, Τσουκνίδα, Εμείς και ο κόσμος, Φασούλι, ΚΟΙΣΠΕ, Κοινωνικό Ιατρείο

2.   ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ; (ΣΑΒΒΑΤΟ 25/6, 19:30)

Οι μετανάστες, μεγάλο κομμάτι πλέον της ελληνικής κοινωνίας, παραμένουν για χρόνια υπό καθεστώς "παρανομίας"-χωρίς χαρτιά- ενώ οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ανανέωση της άδειας, και με δεδομένο ότι δουλεύουν κατά κανόνα ανασφάλιστοι και αμείβονται με μεροκάματα πείνας ,οδηγούν πολλούς  στην "απονομιμοποίηση". Παράλληλα η κυβέρνηση -αυτή και όλες όσες προηγήθηκαν στο ίδιο μοτίβο κινούμενες- με χειροκροτητή τα ΜΜΕ καταργεί ουσιαστικά το πολιτικό άσυλο, πραγματοποιεί καθημερινά επιχειρήσεις σκούπα και απελάσεις, φτιάχνει τείχη και στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η μετανάστευση ποινικοποιείται, οι μετανάστες επιχειρείται να γίνουν ο αποδιοπομπαίος τράγος για τη συντριβή των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων και για άλλα δεινά της κοινωνίας, οι φασιστικές συμμορίες αναλαμβάνουν δράση, οι δυνάμεις καταστολής συνεργούν και συνειδητά υποβιβάζουν τις ρατσιστικές επιθέσεις.
Η ανυπαρξία κατάλληλης μεταναστευτικής πολιτικής αποτελεί το αίτιο όλων των παραπάνω. Συζητάμε το πώς κ το γιατί η νομιμοποίηση αποτελεί μια πρόταση-λύση του μεταναστευτικού ζητήματος. Υπάρχει  άλλη πρόταση;

Ομιλητές: Ιωάννα Κούρτοβικ Νομικός από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών
Μοχάμετ Μουλούντ πρώην απεργός πείνας
                  Aouisset Hassan Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

3.  ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΞΕΓΕΙΡΕΤΕ (ΚΥΡΙΑΚΗ 25/6, 19:00)
Εδώ και μισό αιώνα οι ευρωπαϊκές και οι αμερικάνικες “προστάτιδες” δυνάμεις εγκαθίδρυσαν στις αραβικές χώρες καθεστώτα και κυβερνήσεις που πολιτεύονταν με το μαστίγιο και το καρότο. Δημιούργησαν, έτσι μεγάλες ανισότητες και διακρίσεις μεταξύ των λαών, οδηγώντας τον περισσότερο κόσμο στη φτώχεια και στην καταπίεση.
Με το πέρασμα των χρόνων η αυταρχικότητα των καθεστώτων, η απουσία ελευθερίας, η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας δημιούργησε ένα ποτάμι οργής των αραβικών λαών. Η σπίθα που έβαλε φωτιά ήταν ο αυτοπυρπολισμός ενός πολίτη, στη Τυνησία, που στάθηκε η αφορμή οι λαοί της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Υεμένης, της Συρίας να γεμίσουν τις πλατείες και τους δρόμους διεκδικώντας δημοκρατία, ελευθερία και καλύτερες συνθήκες ζωής. Τα κινήματα αυτά ήρθαν αντιμέτωπα με την καταστολή των καθεστώτων, το αιματοκύλισμα, τις δολοφονίες και τις φυλακίσεις.
Ο δίκαιος αυτός αγώνας συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη για εκδημοκρατισμό και ελευθερία των χωρών.

Ομιλητές: Νασίμ Αλατρά, δημοσιογράφος στην Ελευθεροτυπία                 Νατάσα Τερλέξη, εκδόσεις Διεθνές Βήμα                  Al Ismail Omar, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

4.                 ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ (ΚΥΡΙΑΚΗ 26/6, 19:30)
Συζητάμε για την οικονομική και κοινωνική κρίση της ελληνικής οικονομίας, τι διέξοδοι υπάρχουν και τι μπορούμε να κάνουμε.
Ομιλητές:  Λεωνίδας Βατικιώτης από το Πανεπιστήμιο Varna της Κύπρου
                 Σπύρος Λαπατσιώρας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

5. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ


ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ
ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
       

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου