Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Υποστέλλεται η σημαία της δημόσιας υγείας στη μεγαλόνησο(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Σε κάθετη πτώση βρίσκονται οι υπηρεσίες της υγείας στην Κρήτη. Ενα πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ηράκλειο χωρίς καρδιολογική κλινική, τρία μεγάλα νομαρχιακά νοσοκομεία σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο με ελλείψεις κάθε είδους σε προσωπικό και υποδομές και...
 άλλα τέσσερα μικρά στο Νομό Λασιθίου που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα συνθέτουν την εικόνα της περίθαλψης στο νησί. Με δεδομένη την κατάσταση που δημιουργεί η οικονομική κρίση και οι συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οι κάτοικοι της Κρήτης αγωνιούν για το σήμερα και τρέμουν για το αύριο.
Εξαιτίας των αλλεπάλληλων βλαβών που σημειώνονται στον γραμμικό επιταχυντή που διαθέτει το νοσοκομείο, ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες
Παρά το γεγονός ότι καλείται να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο του νομού, αλλά και ενός σημαντικού αριθμού ασθενών από ολόκληρη τη Κρήτη και τα γειτονικά νησιά, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου ταλανίζεται από προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο γιατρών και νοσηλευτών σε καθημερινή βάση, με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Το μείζον ζήτημα που συνεχίζει να ταλανίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα αφορά τη λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, η οποία έχει εξαγγελθεί αμέτρητες φορές από τους εκάστοτε υπουργούς, είναι καθ'''' όλα έτοιμη από πλευράς υποδομής, καθώς διαθέτει τον απαραίτητο υπερσύγχρονο εξοπλισμό, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στον «αέρα» αναγκάζοντας χιλιάδες καρδιοπαθείς της Κρήτης να αναζητούν θέση σε ιδιωτικές κλινικές του Ηρακλείου ή των Αθηνών!
Κι αυτό γιατί, ενώ έχει επιλεγεί το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του διευθυντή της κλινικής (πρόκειται για τον καρδιοχειρουργό Γιώργο Λαζόπουλο), η ανάληψη και επίσημα των καθηκόντων του έχει μπλοκάρει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την ανάληψη της αντίστοιχης θέσης που προβλέπεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Οικονομικά συμφέροντα
Παράλληλα, από πολλές πλευρές αφήνεται να εννοηθεί ότι πίσω από την πολύχρονη κωλυσιεργία σε σχέση με τη λειτουργία της μονάδας κρύβονται οικονομικά συμφέροντα που επωφελούνται από τη μη ύπαρξη καρδιοχειρουργικής κλινικής σε δημόσιο νοσοκομείο...
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι καρκινοπαθείς του νησιού, εξαιτίας των αλλεπάλληλων βλαβών που σημειώνονται στον υπερσύγχρονο γραμμικό επιταχυντή που διαθέτει το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, ενώ το δεύτερο μηχάνημα που υπάρχει στο ΠΑΓΝΗ είναι παλαιότερης τεχνολογίας και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ευαίσθητης αυτής κατηγορίας πολιτών, οι οποίοι πέρα όλων των άλλων αναγκάζονται να μετακινούνται από κάθε γωνιά της Κρήτης στο Ηράκλειο, καθώς μόνο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας είναι η δημιουργία Μονάδας Εγκαυμάτων στο νησί, ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται με αδιαφορία από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές στο παρελθόν δραματικά περιστατικά και ατυχήματα επαναφέρουν συνεχώς το συγκεκριμένο θέμα στο προσκήνιο.
Λείπουν υλικά
Τέλος, οι ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, όλων των ειδικοτήτων οδηγεί αναπόφευκτα σε μεγαλύτερη επιβάρυνση των εφημεριών, ενώ ο περιορισμένος αριθμός κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά και οι ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά που ταλαιπωρούν το σύνολο της δημόσιας υγείας της χώρας, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.
Το Βενιζέλειο
Κουβαλώντας στις πλάτες του μια ιστορία 58 χρόνων, το Βενιζέλειο Νοσοκομείο (λειτούργησε για πρώτη φορά το 1953 ως σανατόριο) θεωρείται το ιστορικότερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κρήτης.
Τα σημάδια του χρόνου, όμως, και η παλαιότητα των εγκαταστάσεών του έχουν εξελιχθεί σήμερα στο υπ'''' αριθμόν ένα πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσουν το προσωπικό, αλλά και οι ασθενείς.
Θάλαμοι των 6-7 κρεβατιών που μοιράζονται μία μόλις τουαλέτα είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενώ όποιες προσπάθειες βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης κι αν έχουν γίνει (με επεκτάσεις των εγκαταστάσεων, βελτίωση των τμημάτων και τη δημιουργία νέας πτέρυγας) δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στο σύνολό τους τις σύγχρονες ανάγκες.
Ο σχεδιασμός και οι συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια για τη μεταφορά του σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, προκειμένου να μπορέσει να παράσχει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες προς τους ασθενείς, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα δεν λέγεται ούτε ως αστείο, οπότε μόνο με παρεμβάσεις-μπαλώματα θα επιχειρηθεί να αμβλυνθούν οι δυσκολίες και στο μέλλον.
Ανάγκη για κλίνες
Το νοσηλευτικό ίδρυμα απασχολεί πολλές φορές την επικαιρότητα για τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται σε σχέση με την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Μαιευτικής Κλινικής και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, εξαιτίας της δραματικής έλλειψης προσωπικού. Το γεγονός αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε υπερβολικό αριθμό εφημεριών από την πλευρά των γιατρών, σε ρυθμούς εξοντωτικούς, όπως επανειλημμένα έχουν καταγγείλει, ενώ οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα.
Παράλληλα, και στην περίπτωση του Βενιζέλειου υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κρεβάτια στη ΜΕΘ, γεγονός που αποδεικνύεται από τις συχνές μεταφορές ασθενών που χρίζουν άμεσης νοσηλείας σε άλλα νοσοκομεία της Κρήτης ή και της υπόλοιπης χώρας. *
ygeianet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου